Hirmagazin.eu
Főoldal » Amit a hosszú hétvégéről tudni kell: közlekedés, nyitva tartás, időjárás
Belföldi hírek

Amit a hosszú hétvégéről tudni kell: közlekedés, nyitva tartás, időjárás

Az emberek bosszankodását megelőzendő fontos változásokra készítenek fel a közlekedési vállalatok. Már a nyitva tartásokról és időjárásról is mindent tudni. Az ünnepi program is összeállt.

Már a nemzeti ünnep előtti napon, csütörtökön számos változást tapasztalhatunk a közlekedésben.

Vasúti közlekedés

A MÁV szóvivője, Biber Anett az InfoRádióval közölte, a vasúti közlekedésben csütörtökön és pénteken kell a szokásostól eltérő rendre számítani.

“Csütörtökön pénteki menetrend szerint járnak a vonatok, ezzel a távolsági utazásokat megfelelőbben lehet kihasználni, például Debrecen-Nyíregyháza, Szeged vagy Győr-Hegyeshalom felé” – mondta a MÁV szóvivője, hozzátéve, a 26 éven aluliak már e nap 10 órától érvényesíthetik 33 százalékos kedvezményüket.
Március 15-én, pénteken a szombati menetrend lesz érvényben, e napon kevesebben fognak utazni. A MÁV kéri, hogy aki teheti, vegyen előre jegyet, így könnyebben tud a társaság plusz kocsit szolgálatba állítani – az e-jegy különben is olcsóbb. A csúcsidőn kívül közlekedő vonatokon egyébként eleve 20 százalékkal olcsóbban lehet utazni.

Fővárosi tömegközlekedés és hajózás

A március 15-i rendezvények miatt jelentős változásokra kell számítani a fővárosi tömegközlekedésben pénteken és szombaton.

Az ünnepi programokhoz kapcsolódóan a főváros nagy területen lesz lezárva, illetve korlátozzák a parkolást. Ezzel kapcsolatban a rendőrség interaktív térképeket is közölt, az Infostart részletes, idősávokra is kitekintő összeállítása ITT olvasható – a területzár elsősorban a budai Várat, a pesti Belvárost és az Andrássy, valamint Bajcsy-Zsilinszky utat érinti, és természetesen a gyalogosok részére lezárják a Magyar Nemzeti Múzeum környékét is, ahová az ünneplők a Kossuth téri zászlófelvonás irányából átsétálhatnak.

 

És ha már programok: a hagyományos, Kossuth téri zászlófelvonás március 15-én 9 órakor lesz, innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol a 10.30-kor kezdődő programfolyam végén Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel. Az ellenzék délelőtt 10-től délután 4-ig számos rendezvényt tart, erről itt lehet bővebben tájékozódni. Az összellenzéki rendezvény délután 3-kor kezdődik az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó úton.

Üzletek, gyógyszertári és orvosi ügyeletek

A nemzeti ünnepen a legnagyobb áruházláncok, így az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar vagy a Tesco is zárva tartanak. Ezen a napon egyedül a benzinkutakon, az éjjelnappalikban, illetve az ünnepnapokon is nyitva tartó kisebb üzletekben lehet majd vásárolni. Utóbbiakból több van a magyar kézben lévő láncok, például a CBA, a Coop és a Reál hálózatában is – írja a Napi.hu.

Szombaton és vasárnap a megszokott hétvégi rend szerint tartanak nyitva az üzletek, csütörtökön azonban a pénteki munkaszüneti nap miatt a szokásosnál nagyobb forgalom várható.

A háromnapos hétvégén az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A háziorvosi központi ügyeletek általában 24 órában látják el ilyenkor a feladataikat.

Békási Szabolcs, a Háziorvosok Online szervezetének alapítója ugyanakkor az InfoRádióban arra is felhívta a figyelmet, hogy a krónikus betegségekre szedett gyógyszerek felírásáról és kiváltásáról időben kell gondoskodni, hiszen az ügyeleti orvosi ellátás nem azt jelenti, hogy ezeket a gyógyszereket az orvosi rendelés helyett ügyeletben írassák fel a betegek, csupán a sürgős esetek ellátása a cél.

A gyógyszertárakban általában jól látható helyen kifüggesztik az ügyeletes patikák elérhetőségét, de megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi ügyeletes patikát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján is.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Demeter nem érti a „sajtóbeli üzengetést”

Géza

Mélyrepülés Amerikában – Trump kivégezte a piacokat

Géza

A Soros-egyetem hallgat az Orbán Viktor halálát kívánó professzornőjéről

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------