Hirmagazin.eu
Főoldal » Amikor adómentes a biztosítási díj – példákkal
Gazdaság

Amikor adómentes a biztosítási díj – példákkal

Hogyan kell értelmezni a személyi jövedelemadóról szóló törvény kockázati biztosítások adókötelessé vált díjára vonatkozó átmeneti –adómentességet engedő – rendelkezését? Konkrét esetekkel segítjük a szabály megértését.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint 2019. január 1-jétől fő szabályként a cégek, szervezetek kizárólag adóköteles díjú személybiztosítást (beleértve a korábban adómentes díjú kockázati biztosítást is) köthetnek, ha a biztosító teljesítésére kedvezményezettként nem a díjfizető jogosult. E biztosítás díja a biztosított magánszemély összevont adóalapba tartozó olyan jövedelme, amely után a közterheket a díjfizetővel fennálló foglalkoztatási jogviszonyából (például munkaviszony, személyes közreműködés, megbízás) származó jövedelemre, ilyen jogviszony hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megfizetni.

Csoportos biztosítás esetén – ha a biztosítási szerződés alapján másként nem határozható meg – a csoportos biztosítás díjának a magánszemélyre arányosan jutó része számít a szerződő díjfizető és a biztosított között fennálló jogviszonyból származó vagy egyéb jövedelemnek. Ha a magánszemélyre jutó díj arányosítással sem állapítható meg, a csoportos biztosítási díj egésze adóköteles, mely esetben a díjfizetőt az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó kötelezettség 1,18x(0,15szja+0,195szocho) terheli. (Július 1-jétől 17,5 százalék a szociális hozzájárulás.) Ez utóbbi körbe többek között az olyan csoportos élet-, baleset- és betegségbiztosítások tartoznak, amelyek esetében azért nem állapítható meg a díjfizetés esedékessége időpontjában az egy magánszemélyre jutó biztosítási díj, mert a biztosítottak száma és kiléte bizonytalan, vagy nem ismert (például amikor a díjat a csoportba tartozó biztosítottak átlagos statisztikai állományi létszáma alapján határozzák meg [szja-törvény 3. § 89. §; 70. § (6) bekezdés b) pont].

nav, adozona

Hasonló hírek

Felfüggesztette az állam a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését – videó

Géza

Még jobban megéri az albérlet-támogatás, avagy a munkaerő-mobilítás

Géza

Olcsóbb lett a gázolaj

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------