Image default
Egészség - betegség

Amiért nem felhőtlen a tavasz…

forrás: Ma reggel

Itt a tavasz és vele megérkezett az allergiaszezon is. Tízféle allergiát okozó növény pollenje van jelen egyszerre a levegőben. Az arra érzékenyek esetében az allergiás tünetek felerősödhetnek, ezért érdemes idejében megkezdeni a megelőző terápiát.

Amiért nem felhőtlen a tavasz...
kép: erdmost.hu

A legtöbb panaszt okozó növény most a nyír, de jelen vannak a levegőben a szil és az éger pollenjei is, valamint hamarosan „jön” a tölgy. Ezek a tavaszi fák a legjámborabb időszakát képezik az allergiaszezonnak  – magyarázta Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai Társaság elnöke.

Az igazi riadalom akkor veszi kezdetét általában, amikor megjelenik a mogyoró pollenje is a levegőben.

Alapvetően a legnagyobb hiba, hogy a legtöbb ember akkor kezd el valamilyen terápián gondolkodni, amikor már az első tünetek megjelentek: eldugult az orra, vagy nem lát rendesen könnyező, viszkető szemétől.

Pedig a szakember szerint mindenképpen a felkészülés lenne a legfontosabb. Ezért ha valaki már régebben tapasztalt allergiára utaló tüneteket, érdemes végiggondolni, hogy melyik volt az a gyógyszer – a panaszok súlyosságától függően igen sokféle terápia létezik –, amelyik az elmúlt években bevált.

Ilyenkor van igazán nagy szerepe a pollennaptárnak. Pontosan akkor kellene elkezdeni a gyógyszer szedését, amikor valaki előre tudja, hogy az elkövetkező napokban tünetei lehetnek adott növény pollenje miatt.

A naptár segítségével be lehet határolni, hogy mikor jelenik meg a levegőben egy-egy allergén, és mikor kell a terápiát elkezdeni. Ehhez persze a betegnek mindenképpen utána kell járni, hogy a kellemetlen tüneteit tényleg allergia okozza-e, és ha igen, akkor milyen fajta növény pollenjére érzékeny.

Vannak olyan allergiák is, mint a fűallergiák, amely esetében például nem elégséges a gyógyszeres terápia, hanem másfajta  módszert is alkalmazni kell a tünetek enyhítésére.

Az allergiát megelőzni nem lehet, de a rizikót csökkenteni igen – magyarázta a szakember. Például előfordulhat a lakásban penész, vagy megeshet, hogy az atkakoncetráció az ágy körül olyan magas, ami már  panaszokat okoz – ezekre mindenképpen érdemes figyelni, mivel a megelőzés egyetlen módja az, ha ezeket a kontaktusokat megpróbálja elkerülni az ember.

 

Hasonló hírek

Kikelt magából az egykori főnyomozó egy személyes indíttatású kórházi elhanyagolás miatt!

Géza

Ez történik a testeddel, ha kurkumát is teszel a reggeli citromos vizedbe!

Edit

Légy nagyon figyelmes! Ez a 6 jel gyomorrákra utalhat!

Mazsi