Hirmagazin.eu
Főoldal » Amiért nem felhőtlen a tavasz…
Egészség - betegség

Amiért nem felhőtlen a tavasz…

forrás: Ma reggel

Itt a tavasz és vele megérkezett az allergiaszezon is. Tízféle allergiát okozó növény pollenje van jelen egyszerre a levegőben. Az arra érzékenyek esetében az allergiás tünetek felerősödhetnek, ezért érdemes idejében megkezdeni a megelőző terápiát.

Amiért nem felhőtlen a tavasz...
kép: erdmost.hu

A legtöbb panaszt okozó növény most a nyír, de jelen vannak a levegőben a szil és az éger pollenjei is, valamint hamarosan „jön” a tölgy. Ezek a tavaszi fák a legjámborabb időszakát képezik az allergiaszezonnak  – magyarázta Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai Társaság elnöke.

Az igazi riadalom akkor veszi kezdetét általában, amikor megjelenik a mogyoró pollenje is a levegőben.

Alapvetően a legnagyobb hiba, hogy a legtöbb ember akkor kezd el valamilyen terápián gondolkodni, amikor már az első tünetek megjelentek: eldugult az orra, vagy nem lát rendesen könnyező, viszkető szemétől.

Pedig a szakember szerint mindenképpen a felkészülés lenne a legfontosabb. Ezért ha valaki már régebben tapasztalt allergiára utaló tüneteket, érdemes végiggondolni, hogy melyik volt az a gyógyszer – a panaszok súlyosságától függően igen sokféle terápia létezik –, amelyik az elmúlt években bevált.

Ilyenkor van igazán nagy szerepe a pollennaptárnak. Pontosan akkor kellene elkezdeni a gyógyszer szedését, amikor valaki előre tudja, hogy az elkövetkező napokban tünetei lehetnek adott növény pollenje miatt.

A naptár segítségével be lehet határolni, hogy mikor jelenik meg a levegőben egy-egy allergén, és mikor kell a terápiát elkezdeni. Ehhez persze a betegnek mindenképpen utána kell járni, hogy a kellemetlen tüneteit tényleg allergia okozza-e, és ha igen, akkor milyen fajta növény pollenjére érzékeny.

Vannak olyan allergiák is, mint a fűallergiák, amely esetében például nem elégséges a gyógyszeres terápia, hanem másfajta  módszert is alkalmazni kell a tünetek enyhítésére.

Az allergiát megelőzni nem lehet, de a rizikót csökkenteni igen – magyarázta a szakember. Például előfordulhat a lakásban penész, vagy megeshet, hogy az atkakoncetráció az ágy körül olyan magas, ami már  panaszokat okoz – ezekre mindenképpen érdemes figyelni, mivel a megelőzés egyetlen módja az, ha ezeket a kontaktusokat megpróbálja elkerülni az ember.

 

Hasonló hírek

Kilenc érdekesség a szemről. Te gondoltad volna?

Mazsi

Meddőséget okozhatnak a palackos ásványvizek

info

Két évtizede megmosolyogták, ma elismert gyógymód

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------