Főoldal > Hírek > Főhírek > Gazdaság > Ami elképzelhetetlen volt: jönnek a nulla kamatok
Ami elképzelhetetlen volt: jönnek a nulla kamatok

Ami elképzelhetetlen volt: jönnek a nulla kamatok

Hirdetés

forrás: M1 Híradó

A keddi, újabb alapkamat-csökkentés miatt több bankban 0 százalékra viszik le a betéti kamatot. Azaz, ha valaki berakja a pénzét, nem kap érte többet. Igaz, infláció sincs, így nem is romlik a pénz.

Miután a jegybank kedden ismét csökkentette az alapkamatot, a kereskedelmi bankok ugyanezt tették a betéti kamatokkal, több hitelintézet 0 százalékban határozta meg a mértéket.

Ami elképzelhetetlen volt: jönnek a nulla kamatok

Elemzők szerint, ha a közeljövőben tovább csökken az irányadó kamat – és erre nagy az esély -, akkor jöhetnek a negatív kamatok is. Az M1 Híradó által megkérdezett bankok azonban, így például a Budapest Bank és az OTP is azt közölte: ők nem mennek 0 százalék alá. Mind a két pénzintézetnél vannak viszont már olyan konstrukciók, amelyek gyakorlatilag semmilyen pluszt nem hoznak a befektetőknek.

A kamatok folyamatos csökkenése miatt a közelmúltban már eddig is jelentősen visszaesett a bankbetétekben elhelyezett megtakarítások nagysága – mutatott rá Takács Szabolcs, a Bankmonitor operatív igazgatója.

„Jelenleg a magyar bankoknak nincs akkora szükségük a betétekre, mint korábban, 2007-2008-ban volt, amikor a hitelezés sokkal élénkebb volt. A kettő között az az összefüggés, hogy a bankok a kihelyezett hiteleket részben a begyűjtött betétekből finanszírozzák” – magyarázta.

Az egyre kisebb betéti kamatok miatt egyre többen keresnek valamilyen más, jövedelmezőbb megtakarítást.

Rövidtávon a legjobb megoldás a tőzsde, itt 4-5 százalék hozamot is el lehet érni. Természetesen kockázat is van, de ezeket ésszerűen mérlegelve el lehet kerülni – mondta megkeresésünkre Kézdi Zsolt, a Risk Pénzügyi Szolgáltató és Tanácsadó Kft ügyvezetője. A középtávú befektetések vonatkozásában az egyik a legjobb gondolat az állampapírokba való fektetés, amelyeknek fix, előre ígért hozamuk van – tette hozzá.

A szakértő hosszabb távon a nyugdíj – és a lakáscélú befektetéseket javasolja.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: