Image default
Belföldi hírek

Amerika segítséget ígért a horvát haderőfejlesztéshez

Segítséget ígért Horvátországnak a haderő korszerűsítéséhez csütörtöki zágrábi látogatásán James Mattis amerikai védelmi miniszter. Mattis horvát kollégájával, Damir Krsticeviccsel egy repülőjárattal érkezett Zágrábba Brüsszelből, ahol mindketten részt vettek a NATO kétnapos csúcstalálkozóján.

Illegális bevándorlás - A horvát parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon. Kép: Hirmagazin.eu
Illegális bevándorlás – A horvát parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon. Kép: Hirmagazin.eu

James Mattis tárgyalásokat folytatott a horvát fővárosban Andrej Plenkovic kormányfővel is. A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint elégedetten nyilatkozott a két ország kapcsolatáról, és azt hangoztatta, hogy Horvátország az Egyesült Államok megbízható térségbeli szövetségese.

A washingtoni politikus szerint az Egyesült Államok nyomon követi a délkelet-európai eseményeket, és hozzá akar járulni a térség stabilitásához. Méltatta azt, hogy Horvátország új katonai felszerelést vásárolt az Egyesült Államoktól. További segítséget ígért a horvát haderő korszerűsítéséhez; ez korábban félmilliárd dollár értékű amerikai katonai felszerelés átadásában és horvát katonák ezreinek tengerentúli kiképzésében valósult meg.

Zágrábban pénteken tartják az úgynevezett Amerikai-adriai alapokmányt aláíró országok miniszteri értekezletét, amelyen James Mattis is részt vesz. A dokumentumot 2003-ban írta alá Albánia, Macedónia és Horvátország az Egyesült Államokkal, majd 2008-ban Montenegró és Bosznia-Hercegovina is csatlakozott. Szerbia, Szlovénia és Koszovó megfigyelőként társult a többi balkáni országhoz.

Az együttműködés célja, hogy támogassa a NATO-csatlakozásra vágyó országokat. Albánia és Horvátország 2009-ben, Montenegró pedig tavaly csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Macedónia a csütörtöki brüsszeli NATO-csúcson kapott meghívást a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, köszönhetően annak, hogy várhatóan sikerül lezárnia a Görögországgal fennálló névvitáját.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Fidesz: A Buda-Cash-botrányhoz MSZP-s törvénymódosítások kellettek

info

Vissza kell fizetni a meg nem szolgált agrártámogatások egy részét

info

Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen a Soros–Juncker-plakátok miatt

Géza