Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Álmentősök veszélyeztetik a betegek életét

Egy nem létező mentőscég hirdeti magát az interneten, elsősorban a közösségi portálokon.

.. Csakhogy Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbála néven nincs engedélyezett betegszállító.

Mint a Ripost kiderítette: a mentőautónak lejárt a műszakija, és egy olyan ember vezeti, aki a betegsége miatt nem dolgozhatna. Sok más szabálytalanságra is fény derült.

A ripost találkozót beszélt meg a Sürgősségi Betegszállító Szent Borbála munkatársával egy olyan időpontra, amikor beteget vitt az Országos Baleseti Intézetbe.

Egy régi fehér VW Crafter típusú autó érkezett. A tetejéről levált a matrica, az oldalán a név és a telefonszám különböző színű csálé betűből és számból volt felragasztva, a hátsó ablakon “ESET” felirat áll, mintha esetkocsi lenne.

Fotó: Ripost

A beteg a kisunokájával hátul ült, a “mentősnő” a sofőr mellett. A sofőr Sz. József néven mutatkozott be, a “mentősnő” Kataként, de korábban a telefonban Verának mondta magát, a mentőben utazó kislány pedig Miraként ismerte.

Fotó: Ripost

A gerincsérült asszony ülve utazott a mentőautóban, amiből kerekesszékbe ültették át. A kislányt felügyelet nélkül akarták hagyni a mentőautóban, mire kollégánk felajánlotta, hogy ott marad vele. Így szemügyre vehettük a betegszállító belsejét is.

Nem volt túl bizalomgerjesztő, alig volt felszerelés a kocsiban, az is réginek, elavultnak tűnt, személyes holmikkal volt tele a polc.

 

A „szent borbálás” mentőautó belseje Fotó: Ripost

A laikusnak, aki betegszállítást rendel, legfeljebb az tűnik fel, hogy a mentőautó kívül-belül elhasznált, rozoga, de ennél jóval nagyobb baj, hogy sem engedélye nincs, sem szakszerű személyzete, tevékenysége nem nyomon követhető és számonkérhető.

Az engedéllyel rendelkező betegszállítók szerint ők a “mentőshiénák”, akik megspórolják mindazt, ami elő van írva a betegszállításhoz és még adót sem fizetnek, de a legnagyobb baj, hogy veszélyeztetik a betegek életét, hiszen baj esetén nem tudnak rajta segíteni.

Semmi nem szabályos a mentőben

A ripost megmutatta a mentőben készült fényképeket a 911 Mentőszolgálat társtulajdonosának.

„A felszerelés a legegyszerűbb betegszállítónak sem felel meg, ez így
életveszélyes!” – vélekedett P. Krisztina„A betegszállítás tárgyi feltételeit kormányrendelet határozza meg, részletesen előír mindent az utolsó tűig. A mentőautó üzembe helyezése ÁNTSZ-engedélyhez van kötve, ami kőkemény vizsga, tételesen ellenőriznek mindent. A mentőautónak évente kell megújítania a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó engedélyt is, amihez szerződéseket és teljesítési igazolásokat kell csatolni és be kell mutatni az autót. Még a matricát és a feliratot is szabályozza a rendelet, ez a mentő semmiben nem felel meg az előírásoknak” – jelentette ki. Hozzátette: ha valóban gerincsérültet szállítottak, akkor őt speciális ágyon, fekve kellett volna vinni, és a mentőápolónak mellette kellett volna utaznia.

Ilyen egy igazi, modern mentőautó belülről Fotó: MTI

Semmilyen adatbázisban nem szerepel

A Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbála nincs bejegyezve sehol, a név viszont megtévesztő, mert Tatabányán van Szent Borbála Kórház – ám az álmentősöknek ahhoz semmi közük nincs. Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, hogy ismerik-e ezt a betegszállítót. Válaszként elküldték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott betegszállítók listáját, amin szintén nem szerepel.

Laikusok üzemeltetik

„A sofőr, Sz. József faipari technikus. Dolgozott egy valódi mentőszolgálatnál sofőrként, de a betegsége miatt nem tudta már ellátni a feladatot, táppénzre küldték. Valószínűleg ez után kötött ki a Szent Borbálánál”

– mondta a ripostnak egy volt kollégája.

A “mentősnő” személyét nem tudtuk beazonosítani, minden olyan nevet, amelyen bemutatkozott, ellenőriztünk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában, egyik sem szerepel, nagy valószínűséggel tehát nincs egészségügyi végzettsége.

Lejárt a mentőautó műszakija

A rendszám alapján néztünk utána a mentőautónak. Ez egy korábban karambolt szenvedett jármű, a műszaki engedély érvényességi ideje 2020. 03. 28-án lejárt.

 

A betegszállító tevékenységre utaló embléma régi, megkülönböztető jelzést nem használhat.

ripost, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Öten megsérültek egy autóbalesetben tegnap

Géza

Brutális, ami Budapesten, a Parlamenttel szelfiző turistával történt

Mazsi

Unokázós futár a rendőrség hálójában

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------