Hirmagazin.eu
Főoldal » Álláskeresési járadék feltételei, igénylése járvány idején
Gazdaság

Álláskeresési járadék feltételei, igénylése járvány idején

A friss számokat még nem ismerjük, de sajnos sokan veszítették el munkájukat az elmúlt hetekben a kényszerű bezárások, leállások, a csökkenő munkahelyi feladatok miatt.

Ennek következménye, hogy egyre nagyobb számban regisztrálják magukat a munka nélkül maradottak, hogy álláskeresési járadékban részesüljenek. Nézzük, milyen feltételek megléte szükséges az álláskeresési járadékhoz, illetve a jelenlegi körülmények között hogyan zajlik a regisztráció!

Ki jogosult álláskeresési járadékra (régi nevén munkanélküli segélyre)? A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV törvény (Flt.) szerint az álláskeresési járadék azt illeti meg, aki álláskereső, és az álláskeresővé válást megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani (Flt. 25. §).

Álláskereső az a személy, aki a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, öregségi nyugdíjra nem jogosult, rehabilitációs járadékban, valamint megváltozott munkaképességű személyek ellátásában nem részesül, és az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével munkaviszonyban nem áll és egyéb kereső tevékenységet sem folytat, továbbá elhelyezkedése érdekében az illetékes járási hivatallal együttműködik, és akit az illetékes járási hivatal álláskeresőként nyilvántart.

Nem lehet tehát álláskeresési járadék iránt folyamodni, amennyiben bármilyen keresőtevékenységet folytat az álláskereső – legyen szó munkaviszonyról, vagy akár egyéni vagy társas vállalkozásról. Nem jár továbbá a járadék, ha csecsemőgondozási, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban részesül az igénylő.

Jelenleg sok munkavállaló fizetés nélküli szabadság igénybevételére kényszerül, mely idő alatt semmilyen bevételt nem kap a munkahelyéről. Tudni kell azonban, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a munkaviszonya fennáll, tehát ilyen értelemben nem számít álláskeresési járadékra jogosultnak.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szétverték a forintot – A válság óta nem volt ilyen gyenge időszaka

Géza

Így alakultak a keresetek májusig

Géza

Forintosították az autóhiteleket

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------