Image default
Külföld

Államcsínykísérlettel vádolnak másfél tucatnyi embert Venezuelában

Tizenhét ember ellen emelt vádat államcsínykísérlet miatt a venezuelai ügyészség.

Tarek William Saab főügyész közölte kedden sajtótájékoztatóján, hogy az április 30-i államcsínykísérlettel összefüggésben 34 ember ellen folyik nyomozás, közülük 17-et letartóztattak, és vádat emeltek ellenük.

A magát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé nyilvánító Juan Guaidó április 30-án hajnalban katonának látszó egyenruhások gyűrűjében szólított fel kormányellenes megmozdulásokra, azt állítva, hogy a hadsereg az ő oldalára állt. Ennek ellenére nem sikerült eltávolítani az ország éléről Nicolás Maduro államfőt, aki pár órával később bejelentette, hogy puccskísérletet hiúsítottak meg. A tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban öten meghaltak és több százan megsérültek. Civil szervezetek összesítése szerint mintegy 340 embert vettek őrizetbe.

A Nicolás Maduro ellenőrzése alatt álló alkotmányozó nemzetgyűlés megfosztott képviselői mentelmi jogától 15 törvényhozót, és ellenük is vádat emeltek, amiért támogatásukról biztosították Guaidót. Hazaárulással, összeesküvéssel, lázadással, lázadásra uszítással, gyűlöletszítással és hivatali visszaéléssel vádolták meg őket. A terhükre rótták, hogy támogatták az elbukott felkelést.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Emlékművet kapnak a maláj gép áldozatai

Edit

Brüsszel 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról

info

Egy híres német színésznő is zaklatás áldozata lett Kölnben

Géza