Image default
Külföld

Allah akbar aláírással kapott levelet Merkel! Vesztélyben az élete?

Szeptember 24-én sok mindenre fény derül. Akkor tartják ugyanis Európa vezető gazdaságában, Németországban a választásokat. A közhangulat és a kampány egyre feszültebb, több német vezető politikus is arabul írott fenyegető levelet kapott.

Több hónapja tart Németországban a pártok kampánya. Az elmúlt nyolc hónapban azonban sok minden változott. Martin Schulz visszatérése a német belpolitikába kezdeti reménysugarat jelentett a baloldalnak, ám közeledve a választásokhoz a szocildemokraták népszerűsége rekord alacsony szintre süllyedt. Az Angela Merkel vezette CDU pedig biztosan vezet.

Sokáig kérdés volt, hogy a két nagy mögött melyik párt lehet az ország harmadik legerősebb politikai ereje. A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a bevándorlóellenes Alternatíva Németországért (AfD) állhat a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. Az AfD az egyetlen párt, amelynek még az utolsó napokban is sikerült néhány százalékpontot erősödnie, szakértők szerint ezeket a szavazókat Merkeléktől vehették el.

Provokatív kampány

A 2013-ban  alapított AfD sikeréhez biztosan hozzájárul az a plakátkampány, amelyet az utolsó napokra, órákra tartogattak. A sokak által provokatívnak nevezett kampány úgy tűnik, hogy elérte a célját. Ha hinni lehet a közvélemény-kutatóknak, akkor akár a szavazatok 11 százalékát is megszerezhetik.

Allah akbar aláírással kapott levelet Merkel! Vesztélyben az élete?
AfD plakát: Burka? Mi inkább a bikinire bukunk.
Allah akbar aláírással kapott levelet Merkel! Vesztélyben az élete 1
AfD plakát: Új németek? Csinálunk mi magunk.

Politikai elemzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy még akár ennél is jobb eredményt érhet el a párt.

A Brexit és Donald Trump esetéből kiindulva – mindkettő hatalmas meglepetés volt – úgy tűnik, hogy sok szavazó csak a szavazófülkében meri elmondani valódi véleményét.

Merkelék viszont nem provokálnak, ők cukiskodnak. Az egyik plakátjukon ugyanis egy 1957-ben készült kép szerepel, azon pedig a még igen fiatal Angela Merkel látható. A feliraton pedig az olvasható:

Egy olyan Németországért, ahol bárkiből bármi lehet.

Allah akbar aláírással kapott levelet Merkel! Vesztélyben az élete 2
CDU plakát: Egy Németországért, amiben bárkiből bármi lehet.

Halálos fenyegetést kaptak Merkelék

Sajtóinformációk szerint Angela Merkel és több vezető politikus is fenyegető tartalmú levelet kapott az elmúlt napokban. Az arabul írt levelek mellett fehér port is találtak a szakemberek, a sorok végén pedig az Allah akbar, vagyis Allah a legnagyobb aláírás szerepelt.Az államvédelmi hivatal átvette a nyomozást, de a részletek egyelőre nem ismertek.

Rekord számú képviselő

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint hat párt is bejuthat a német parlamentbe, ami azt jelentené, hogy több mint 700 képviselő ülne a Reichstag épületének üléstermében. A parlament éves működésének költsége így a 900 millió eurót (270 milliárd forint) is meghaladhatná, ami nem is csoda, hiszen éves szinten egy képviselő 150 millió forintnak megfelelő euróba kerül a német adófizetőknek. Érdekesség, hogy még a 1,3 milliárd lakosú Indiának sincs annyi képviselője, mint amennyi jövőre már Berlinben lehet.

Koalíciós kérdések

A koalíciós tárgyalások sok időt emészthetnek fel, vannak olyan hangok, amelyek szerint még karácsonyig sem tud majd megalakulni az új német kormány. Ami biztosnak tűnik az az, hogy a migráció ellenes AfD-vel senki nem akar koalícióra lépni, és közösen kormányozni. A szociáldemokraták gyengülése miatt egy újabb nagykoalíciónak is egyre kevesebb az esélye. A legtöbben arra számítanak, hogy egy „jamaikai koalíció” jöhet majd létre. A jamaikai jelző a pártok zászlajának színére utal.

E forgatókönyv alapján a Merkel féle CDU a Szabaddemokratákkal (FPD) és a Zöldekkel alakíthatna kormányt. 

Orbán: Imádkozni kell Merkel sikeréért

A miniszterelnök pénteken ismét elmondta, szerinte magyar nézőpontból az a legjobb, ha Angela Merkel jelenlegi kancellár nyeri a közelgő németországi választást, miután ő barátságosabb a magyarokkal, mint a rólunk tiszteletlenül beszélő szociáldemokrata kancellárjelölt, Martin Schulz.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Nagy-Britannia a keresztényüldözés ellen

info

Fegyverrel állítaná meg a migránsokat a határon a németek 29 százaléka!

Mazsi

Nézőpont: Jelentősen változhat Németország, ha Martin Schulz vezeti

Edit