Image default
Gazdaság

Alkut ajánl a bankoknak az MNB

forrás: MTI

A nemteljesítő lakossági jelzáloghitelek magas szintje továbbra is komoly pénzügyi stabilitási és társadalmi kockázat, ezért a Magyar Nemzeti Bank közös megegyezésre biztatja a bankokat és adósaikat, utóbbiak fizetőképességének fenntartására, illetve helyreállítására – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója pénteken.

Rámutatott: a nem teljesítő hitelek állománya még mintegy 1300 milliárd forintra rúg, ami a GDP hozzávetőleg 4 százaléka, és közel 130 ezer adós helyzete rendezetlen.

Elmondta: az MNB megállapítása szerint ezen adósok felénél visszaállítható a fizetőképesség, de ehhez a bankok részéről nagyobb aktivitásra, az adósok részéről nagyobb együttműködésre van szükség.

Virág Barnabás közölte: az MNB számításai szerint egy átlagos adós teljes tartozása 9 millió forint, ebből a tőketartozás 7,9 millió. Az adósságok fedezetének átlagos értéke 10,3 millió forint volt a közel 100 százalékos szint a deviza árfolyammozgás és a nem teljesítésből származó büntetőkamatok miatt alakult ki. E jelzáloghitelek felvételekor az ingatlanok értékének mintegy 60-65 százalékát tette ki a fedezet.

Ismertette: az adósok hiteleinek az átlagos futamideje 10-12 év, az átlagos törlesztőrészlet 82,8 ezer forint, miközben az adósok átlagjövedelme ennél nem sokkal magasabb, 109,3 ezer forint az MNB felmérése alapján. A még élő hitelszerződések 40 százaléka esetében 100 százaléknál magasabb jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM – a törlesztőrészlet a rendelkezésre álló jövedelem arányában), azaz többet kellene törleszteniük az adósoknak, mint amit megkeresnek.

Alkut ajánl a bankoknak az MNB

Az MNB kimutatásai szerint az adósok 24 százaléka azért nem törleszt, mert nincs a törlesztésre felhasználható jövedelme.

Az MNB szerint 15-30 ezer ügyfél lehet, aki alacsony fizetési hajlandósággal bír – az adósok 11 százaléka annak ellenére nem törleszt, hogy rendelkezik az adósság rendezésére alkalmas jövedelemmel. Az érintett ügyfelek fele, 65-72 ezer ügyfél hitele átstrukturálható – jelezte Virág Barnabás.

Virág Barnabás kiemelte: a bankoktól a jegybank azt várja el, hogy legalább 3 alkalommal keressék meg az ügyfeleket. Amennyiben e megkeresések nem vezetnek eredményre, az ajánlás további feltételeinek betartását már nem várja el a jegybank. Az ajánlás szerint a bankoknak fenntartható átstrukturálási ajánlatot kell adniuk az adós ügyfeleknek.

Ebbe beletartozik az is, hogy az ingatlan értékesítéséről állapodnak meg az adóssal, amelyet kombinálhatnak a hitel átstrukturálásával. Megoldást jelenthet az értékesített ingatlan piaci alapon visszabérlése, illetve a Nemzeti Eszközkezelőnek történő felajánlása is. A jegybank szerint a magáncsőd is megoldást jelenthet. A bankoktól 2 megoldási javaslat átadását várja a jegybank, ezek egyike olyan kell, hogy legyen, ami az ingatlan megmaradását biztosítja. Az MNB elvárása az is, hogy legalább az első kapcsolatfelvétel szeptember 30-ig történjen meg.

 

Hasonló hírek

Már 35 hónapja nőnek folyamatosan a bérek

Edit

Minden megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg az agrárkamarai választást a Magosz

Géza

Jön a tudományos alkotói járadék

Géza