Hirmagazin.eu
Főoldal » Alig látják a katasztrófával fenyegető drónokat a pilóták
Technika, kommunikáció

Alig látják a katasztrófával fenyegető drónokat a pilóták

Egy új kísérlet szerint a repülőgép-pilóták az esetek 70 százalékában nem látják a mozgó drónokat, és az egy helyben lebegőket szinte soha nem veszik észre.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A kísérletben tíz képzett pilótát tettek próbára, akik 40 közeli találkozásból 28 esetben nem észlelték az átlagos, négy rotorral vezérelt quadkoptert – írja a Daily Mail.

Az amerikai légi közlekedési szakértők szerint az új tanulmány hűen tükrözi a repülőtér légterében tartózkodó drónok veszélyét.

Ryan Wallace, az egyesült államokbeli Embry-Riddle Repülési Egyetem professzora és a tanulmány társszerzője azt mondta: egyre gyakoribb probléma a repülőgépek és a drónok veszélyes találkozása a levegőben.

Hozzátette: a pilóták drónokra irányuló figyelmével kapcsolatos statisztikák évről évre gyűlnek, és a mostani tanulmány eredménye valószínűleg csak a jéghegy csúcsa.

Az egy helyben lebegő drónt csak három alkalommal észlelték

Amikor a drón nem mozdult, a feladat még nehezebbé vált. A kísérletben 22-ből mindössze három alaklommal – az esetek kevesebb mint 14 százalékában – vették észre a lebegő gépet a pilóták.

Az a kevés sikeres észlelés is csak akkor történt, amikor a drón már veszélyes közelségben, 65 és 708 méter közötti távolságon belül volt a repülőhöz. Ilyenkor még a legjobb esetben is csupán 21 másodperce lenne a pilótának az ütközés elkerülésére.

A tanulmány másik társszerzője, Matt Vance, az Oklahoma Állami Egyetem repülési szakértője elmondta: lehet, hogy elég ideje lenne a pilótának, ha a drón egy helyben lengene, de abban az esetben nem, ha a gép felé repülne.

Sokkal veszélyesebb a helyzet, ha mindkét repülőgép mozog” – fejtette ki Vance.

A tanulmány kiemeli, különösen kockázatos az az időszak, amikor a repülőgép megközelíti a leszállópályát, mert egy drón váratlan feltűnése meglepheti a pilótát, akinek így kevés ideje marad reagálni.

Két éve 130 ember került veszélybe

Két évvel ezelőtt egy drón 130 ember életét sodorta veszélybe, miután majdnem nekiütközött egy utasszállító repülőgépnek, mely London felé tartott.

A drón közvetlenül az Airbus A319 jobb szárnya felett haladt át, amikor az leszállásra készült a West Sussex repülőtéren. A négyrotoros drón a tájékoztatás szerint nem egy átlagos játékszer volt, átmérője elérte az egy métert.

Végül a drón jelenléte ellenére biztonságosan leszállt a gép, de a repülőtér figyelmeztetett: egy nagyobb utasszállító valószínűleg nem tudta volna elkerülni az ütközést.

A szabálysértő drónreptetés Magyarországot is érinti

Csak az Egyesült Államokban jelenleg több mint 1,4 millió regisztrált drón van, és Wallace professzor szerint egyre elterjedtebbek lesznek.

Bár Magyarországon ez a szám jelentősen kisebb, a Hungarocontrol 2019. januári közlése alapján a szabálytalan drónreptetések száma az utóbbi egy évben megnégyszereződött.

Az Airportal beszámolója szerint drónészlelés miatt többször is le kellett zárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret októberben, mivel távolról irányított repülő eszközök léptek be a légtérbe, ezzel veszélyeztetve a gépek le- és felszállását.

Az október 15-i és 16-i teljes budapesti repülőtérzárlat összesen 21 járatot érintett.

A címlapfotó illusztráció. 

hirado

Hasonló hírek

A világ legnagyobb szárazföldi járművei

info

Szexi lányokat varázsol a pokémonokból egy amerikai művész

Edit

Kezdőnek, gyereknek, második mobilnak árgyőztes

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------