Hirmagazin.eu
Főoldal » Aláírták a megállapodást a brit kiválás feltételeiről
Külföld

Aláírták a megállapodást a brit kiválás feltételeiről

Ez a szerződés a legjobb mindkét oldal, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt.

Az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű egyezmény és a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozat jóváhagyása várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

Megszületett a lehető legjobb megállapodás

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről – jelentette ki a brit miniszterelnök a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után.

Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás – közölte a kormányfő, felszólítva a londoni törvényhozást a szerződés jóváhagyására. Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot.

Hozzátette, a londoni parlament még karácsony előtt szavazni fog, és ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása. „Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt” – hangsúlyozta.

Folytatódik a szoros biztonsági együttműködés

May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben.

Leszögezte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is „meleg, baráti kapcsolatban” marad a kontinens országaival, folytatódik a szoros biztonsági együttműködés is.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, noha tudja, hogy számos uniós vezető és sok honfitársa is így érez, ő a maga részéről nem szomorú országa kilépése miatt, inkább optimista, a brit állampolgárok akaratának pedig eleget kell tenni.

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői a várakozásoknak megfelelően vasárnap aláírták az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű kiválási egyezményt és a jövőbeli kapcsolatrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozatot.

A brit parlamenti szavazás kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt egyelőre inkább az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült tető alá hozni 

A már dél körül véget ért találkozót lezáró sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy nem csupán a lehető legjobb, de egyben az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült tető alá hozni, „ok azonban nincsen ünneplésre ezen a rendkívül szomorú napon”.

Kiemelte, hogy ez a szerződés a legjobb mindkét fél, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátra van.

Nagy eredménynek nevezte, hogy a huszonhetek mindvégig meg tudták őrizni az egységüket, Gibraltár „nem alábecsülendő” ügyével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy jó egyezség született Spanyolország számára.

Juncker azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a londoni törvényhozás „bölcsen” jóvá fogja hagyni a megállapodást, azonban leszögezte, hogy a szerződés akkor sem tárgyalható alapjaiban újra, ha ez nem így történik.

Hasonlóan nyilatkozott több uniós ország vezetője, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár, illetve Mark Rutte holland és Stefan Löfven svéd kormányfő is.

Nehéznek ígérkező ratifikálási folyamat következik

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte: „a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal”.

Rámutatott, hogy meglehetősen nehéznek ígérkező ratifikálási folyamat következik, illetve további tárgyalások. A bennmaradó tagállamok elkötelezettek, hogy a lehető legszorosabb partnerséget alakítsák ki a szigetországgal – tette hozzá.

Tusk felkérte az EU főbb intézményeit – az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát és az Európai Parlamentet –, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a britek jövő év március 29-i távozását követő napon hatályba léphessen a most aláírt megállapodás.

Minden megszólaló köszönetet mondott az uniós Brexit-ügyi főtárgyalónak

Minden megszólaló nagy köszönetet mondott munkájáért Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalónak, aki rövid nyilatkozatában arról beszélt, hogy véleménye szerint tisztességes és kiegyensúlyozott megállapodás született.

Eközben az Európai Tanács épületének közelében tiltakozók felgyújtották a kinyomtatott szerződést, az Egyesült Királyság bennmaradását, a Brexit-folyamat leállítását követelve.

A kiválási megállapodásról majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

A kilépéssel mindenki veszít

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodásokban foglaltak kedvező feltételeket rögzít úgy az Európai Unió számára, mint az Egyesült Királyságnak.

Hozzátette: noha nagyon ellenzi Nagy-Britannia kiválását, ez egy elfogadható megállapodás annak feltételrendszeréről. A dokumentum azért is elfogadható, mert általa egyik fél sem kerül ki győztesen. A kilépéssel ugyanis mindenki veszít – húzta alá.

Az aláírásra váró szöveg ugyanakkor a lehető legkiegyensúlyozottabb, mert tartalmazza a kilépést akarók minden követelését úgy, hogy megtartja a kapcsolatokból adódó előnyöket egyaránt – jegyezte meg Rutte.

Vasárnapi soron kívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon az unióban maradó 27 tagország, az EU27-ek vezetői és Theresa May brit kormányfő várhatóan aláírják a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.

Nem lehet arra számítani, hogy az EU újratárgyalná a megállapodást 

A brit külügyminiszter szerint nem lehet arra számítani, hogy az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a jövőbeni kapcsolatokról szóló, vasárnap Brüsszelben aláírt megállapodásokat, ha ezeket a brit parlament elutasítja.

A londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodáscsomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. Ebben a helyzetben jelenleg kérdéses, hogy az elfogadáshoz a kormány biztosítani tudja-e a parlamenti többséget.

A parlamenti aritmetika próbatételt jelent a kormány számára

Jeremy Hunt külügyminiszter a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában elismerte, hogy a parlamenti aritmetika próbatételt jelent a kormány számára, bár a következő két hétben sok minden változhat.

Hozzátette ugyanakkor: ha a brit parlament elveti a megállapodást, abból nem következne automatikusan, hogy az Európai Unió hajlandó lenne tárgyalni egy jobb egyezményről. Nemrégiben Theresa May miniszterelnök is egyenes utalást tett arra, hogy a most elért megállapodásoknak nincs reális alternatívájuk.

May a megállapodásról tartott minapi alsóházi vitanapon kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

Theresa May végzi a legnehezebb munkát

Jeremy Hunt a vasárnapi BBC-műsorban úgy fogalmazott: a nyugati világ állam- és kormányfői közül jelenleg valószínűleg Theresa May végzi a legnehezebb munkát, és ebben a helyzetben a Konzervatív Párt tartozik neki annyival, hogy lojális lesz hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia várhatóan jobban vagy rosszabbul él majd az Európai Unión kívül, a brit külügyminiszter azt mondta, hogy a megállapodás jelenlegi formájában enyhíti (a Brexit) legtöbb negatív hatását.

Hozzátette: várakozása szerint az ország életszínvonala sem különösebben rosszabb, sem különösebben jobb nem lesz az EU-tagság megszűnése után, ellenben visszanyerjük függetlenségünket. Az EU-tagság megszűnésének várható következményeit a britek relatív többsége ugyanakkor borúlátóan ítéli meg.

Egyre pesszimistábbak a britek

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov legutóbbi felmérésében a válaszadók 44 százaléka vélekedett úgy, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag rosszabbul jár a kilépéssel, és csak 23 százalék bízott abban, hogy az ország jobban él majd az EU-n kívül.

A britek ráadásul egyre pesszimistábbak: az eggyel korábbi hasonló felmérésben 41 százalék tartott az ország szegényebbé válásától a kilépés után, és 26 százalék jósolta, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag jobban jár, ha távozik az EU-ból.

A vasárnapi BBC-műsor vendége volt Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök is, aki megerősítette azt a véleményét, hogy a kialakult helyzetből csak egy újabb népszavazás kínálhatja a kiutat.

Blair – aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén – kijelentette: a kilépési megállapodást sem a konzervatív Brexit-tábor, sem az ellenzék nem fogadja el, ezért az egész teljesen értelmetlenné vált.

Tony Blair szerint jelenleg nincs meg a többség a parlamentben az újabb EU-népszavazás kiírásához, de a helyzet el fog jutni oda, hogy végül többségbe kerüljenek a második referendum támogatói.

A konzervatív párti brit kormány rendre mereven elutasítja az újabb népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket, és a Munkáspárt jelenlegi vezetése sem támogatja hivatalosan, hogy ismét referendumot írjanak ki az EU-tagságról.

A 2016-ban tartott népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Macron: le kell vonni a brit kilépés minden tanulságát

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsra érkezve vasárnap.

A francia elnök hangsúlyozta, a brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége. Ezt fogja szem előtt tartani a tavasszal esedékes európai parlamenti választások esetén is. A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. Nem ünnep ez, se nem gyász – fogalmazott az elnök.

Macron szerint a megállapodás jól előkészített, de még tökéletesíthető dokumentum, amelyet támogatni fog aláírásával annak reményében, hogy az Egyesült Királysággal fennmarad a korábbi szoros kapcsolat.

forrás: MTI

Hasonló hírek

Merkel elárulta, konkrátan mikor vonul vissza

Géza

Ausztriában toborzott embereket az Iszlám Állam számára a migráns

Mazsi

Ismét lövöldözés volt, most egy arizonai egyetemen

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------