Főoldal > Hírek > Newspaper > HOLLAND - Language Learning > Al-Nusra is een groter gevaar voor VS dan IS”
Al-Nusra is een groter gevaar voor VS dan IS

Al-Nusra is een groter gevaar voor VS dan IS”

Hirdetés

“Al-Nusra is een groter gevaar voor VS dan IS”

2016-01-26, 11:34 – Bron: CNN

Al-Nusra is een groter gevaar voor VS dan IS

Strijders van al-Nusra, tak van al-Qaida in Syrië.

Jabhat al-Nusra vormt op termijn een grotere bedreiging voor de veiligheid in de VS dan IS. De VS maken een fout als ze blijven focussen op het gevaar dat IS heet. Dat staat in een rapport van een Amerikaans onderzoeksinstituut waarover CNN vandaag bericht.

Jabhat al-Nusra is een tak van al-Qaida, die actief is in Syrië. “Op termijn vormt al-Nusra een grotere bedreiging voor de VS dan IS”, beweren de auteurs van het rapport die beide groeperingen omschrijven als een “existentieel gevaar.”

In het rapport wordt ook de focus van de overheid op het bestrijden van IS op de korrel genomen. “Elke strategie die erop gericht is om Jabhat al-Nusra ongemoeid te laten, vormt een bedreiging voor de veiligheid van het Amerikaanse thuisfront”, luidt het. Intussen onderstreepte de chef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley dat enkel Rusland een existentieel gevaar vormt door haar bezit van een groot arsenaal kernwapens waarmee het de VS kan raken.

Gevaar voor wereldeconomie
In het rapport worden IS en al-Nusra ook omschreven als een gevaar voor de wereldeconomie en voor de vrijheden van de westerse samenlevingen waaronder ook, “de Amerikaanse waarden en manier van leven.”

Auteurs van het rapport zijn onder meer Fred en Kim Kagan. Fred Kagan wordt beschouwd als de architect van de ‘zoekstrategie’ waarbij de VS na de inval en verwijdering van Saddam Hoessein, samen met de lokale stammen Irak probeerde te stabiliseren. Kim Kagan is een voormalige adviseur van generaal David Petraeus, die aan het hoofd stond van een internationale troepenmacht in Irak. Volgens haar is niet uitgesloten dat al-Nusra net als IS aanslagen zal plegen in het Westen. “Hoewel IS ‘flashier’ is, vormen beide groeperingen een bestaande bedreiging voor het vaderland. Al-Nusra probeert ook om de moslimgemeenschap op te zetten tegen het Westen”, aldus de voorzitster van het Instituut voor de Studie van Oorlog.

Volgens haar vormt de Syrische tak van al-Qaida op termijn een groter gevaar dan IS en ze waarschuwt ook dat de strijd tegen al-Nusra moeilijker wordt dan die tegen IS. Al-Nusra zal ook van de chaos die onstaan is door de Syrische burgeroolog gebuikmaken om haar invloed uit te breiden. “Al-Nusra mengt zich onder de Syrische bevolking en de Syrische oppositie. Ze nemen voorlopig een afwachtende houding aan tot IS verslagen is om dan op hun beurt een wereldwijde jihad te voeren.” Kagan weet het zeker, al-Nusra zal ook nooit deelnemen aan vredesgesprekken. Ze heeft geen belang bij zo’n gesprekken omdat ze  enkel uit zijn op een mislukking van Syrië.

Steeds populairder bij buitenlandse jihadisten
Volgens Amerikaanse cijfers hebben intussen 35.000 buitenlandse strijders uit honderd verschillende landen zich aangesloten bij IS in Syrië. Al-Nusra vomt ook een grote aantrekkingskracht uit op buitenlandse jihadisten. De beweging onstond eind 2011 bestond aanvankelijk uit geharde soldaten die naar Irak gereisd waren om er te vechten tegen de Amerikaanse troepen. Vandaag controleren ze grote gebieden in het noordwesten van Syrië en zijn ze effectief in hun strijd tegen het leger van Assad. “Ze hebben niet over dezelfde slagkracht als IS maar ze beschikken er over een operationele basis, dat integenstelling tot andere splintergroeperingen van al-Qaida die het vooral gemunt hebben op westerse doelen”, zegt Nick Heras van het Centrum voor een Nieuwe Amerikaanse Veiligheid.

In januari 2014 verklaarde James Clapper, directeur van de Nationale Inlichtingendienst in een comité van de Senaat dat al-Nusra, “geen aspiraties koestert voor aanvallen tegen het vaderland”. De Amerikaanse veiligheidsdiensten beschouwen de beweging tot op de dag van vandaag nog altijd niet als een gevaar voor de VS. Volgens Kagan heeft al-Nusra voorlopig beslist om het Westen niet aan te vallen. “Omdat ze nu haar handen vol heeft met de situatie in Syrië en te allen prijze een conflict met de VS wil vermijden.” En toch beschouwt ze al-Nusra als een groter gevaar dan IS. “We beschouwen een groepering als een bedreiging als ze capaciteiten en een bedoeling hebben… de mogelijkheid is er en binnen afzienbare tijd ook de intentie.”

Forrás: http://www.demorgen.be

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: