Hirmagazin.eu
Főoldal » Aki szereti a focit, olvassa el az interjút Marco Rossival! Oszd meg!
Sporthirek

Aki szereti a focit, olvassa el az interjút Marco Rossival! Oszd meg!

Marco Rossi: néha az eredmény fontosabb, mint a szép játék

Két forduló után a magyar labdarúgó-válogatottnak is annyi esélye van az Európa-bajnoki kvalifikációra, mint a csoportbeli riválisainak – hangsúlyozta a szövetségi kapitány az InfoRádiónak adott interjúban. Marco Rossi kiemelte: olyan játékosokat keres, akiknek a képességeik megfelelnek a modern futball elvárásainak, gyorsak, robbanékonyak. Arról is beszélt, hogy ki volt a legjobb játékos, aki ellen pályára lépett és melyik edzőktől tanulta a legtöbbet.

Márciusban voltak az utolsó Európa-bajnoki selejtezők, a következő meccsek júniusban lesznek. Várja már, hogy találkozzon a kerettagokkal?

Nagyon várom már, hogy újra együtt legyen a keret. Két válogatott mérkőzés között is rendszeresen találkozom a játékosokkal, amikor megnézem őket a klubjaikban. Sok meccset megnézek, például a Vidi, a Ferencváros találkozót, de mindenhova elmegyek, ahová csak tudok. Jó a kapcsolatom a klubokkal és az edzőkkel is, sok magyar játékos került a célkeresztünkbe eddig. Idén eddig csak a Vidiből, a Fradiból és a Honvédból hívtam be játékosokat az NB I-ből. Nem azért, mert a többiek előtt zárva lenne a válogatott keret kapuja, de egyelőre csak ennek a három csapatnak a futballistái álltak készen a nemzetközi szintű találkozókra.

Hány játékost figyelnek a kollégáival?

Az egész bajnokságot nyomon követjük, a legtöbb meccset élőben nézzük meg a kollégáimmal. Általában minden statisztikát átnézünk. Minden héten legalább 40 játékost figyelünk meg, a külföldön és Magyarországon játszó labdarúgók statisztikáit egyaránt.

Mik a legfontosabb szempontok a válogatáskor?

Először is a legfontosabb, hogy jó állapotban legyenek a játékosok, és ha lehetséges, még jobb formában futballozzanak. A szezon vége kicsit más lesz, mert kissé fáradtan érkeznek a válogatotthoz, akkor is, ha már nem lépnek pályára minden hétvégén. Ezért fontos, hogy jó erőnlétük legyen, és erős személyiséggel rendelkezzenek a nemzetközi szinthez, nem elég, ha csak jó képességeik vannak. Nagyon fontos az is, hogy tudjanak nyomás alatt futballozni, mint legutóbb Szlovákiában és a horvátok ellen a Groupama Arénában, ahol telt ház volt, és a szurkolók, a média és az egész ország nyomást gyakorolt rájuk. Ez egészen más szint, mint kétezer néző előtt pályára lépni célok nélkül a bajnokságban. A képességeket tekintve a magyar labdarúgóknak jó a technikai és taktikai felkészültségük, intelligens futballistákról beszélünk, akik fejlődőképesek. Én olyan játékosokat keresek, akiknek a képességeik megfelelnek a modern futball elvárásainak, versenyképesek, gyorsak, robbanékonyak.

Hét éve dolgozik Magyarországon, mennyit fejlődött azóta a magyar futball?

2012 óta élek itt, azóta több szempontból is sokat fejlődött a magyar futball. A szövetség az állammal együtt támogatja a sportágat, sok új stadion épült, több akadémia is nyílt az utóbbi időszakban. Az utóbbi két-három szezonban már háromszor annyian futballoznak Magyarországon, mint hét évvel ezelőtt, profi és amatőr szinten egyaránt, a szövetség ezen a téren jó munkát végzett. Ennek több összetevője is van, a háttér, az infrastruktúra és a szervezettség. Ezeken a területeken keményen kell dolgozni azért, hogy versenyképesek és sikeresek legyünk.

Melyik játékos fejlődött a legtöbbet, amióta ön a szövetségi kapitány?

Nem tudok egyetlen nevet kiemelni. Amikor tavaly szeptemberben először találkoztunk Telkiben, az egész keret, minden játékos rosszkedvű volt, feszült volt a légkör, senki sem tudott mosolyogni. Látható volt, hogy a futballisták a korábbi eredmények miatt nem túl boldogok. Mondtam nekik, hogy legyenek büszkék arra, hogy a hazájukat képviselhetik, az egész ország felnéz rájuk. Kértem őket, hogy már az elején legyünk őszinték egymáshoz, kövessenek engem, harcoljunk, küzdjünk mindenki ellen, és akkor elégedettek és boldogok leszünk.

Melyik lesz a nehezebb meccs?

Más és más nehézségekre kell számítani a két következő mérkőzésen. Először el kell utaznunk Bakuba, júniusban nem könnyű ott játszani, de ha esélyt akarunk adni magunknak az Európa-bajnoki részvételre, akkor nyernünk kell Azerbajdzsánban. Az azeriek ellen nem könnyű győzni, ezt láthattuk a horvátok elleni mérkőzésükön, amelyen Modricék csak a meccs hajrájában tudtak győzni egy góllal. Azon a találkozón Azerbajdzsán nagyon defenzíven játszott, a lehető legjobban fel kell készülnünk, mert a legfontosabb a három pont megszerzése. A Wales elleni meccs még keményebb lesz, az együttesnek nagyon gyors támadói vannak, hihetetlenül jó játékosok alkotják a keretét, Ramsey, Wilson és Bale, mind tehetséges futballisták, de nem jobbak, mint a horvátok. Talán senki nem sértődik meg, ha azt mondom, hogy Wales kerete papíron erősebb, mint a miénk. Azonban ha nagyon motiváltak és szervezettek leszünk, megdolgozunk a szerencsénkért, akkor bármi megtörténhet, mint ahogy a horvátok ellen is.

Korábban klubedző volt, naponta dolgozott a csapataival, szövetségi kapitányként háromhavonta kapja meg a játékosait. Mekkora kihívás pár nap alatt ütőképes csapatot csinálni?

Nehéz feladat. Teljes más a klubedzők és a szövetségi kapitányok munkája. Az egyesületeknél napról napra, hétről hétre dolgozni, meccselni kell, minden nap érezni a fű illatát, folyamatosan kapcsolatban lehet lenni a játékosokkal, így könnyebb dolgozni. Teljesen más egy válogatottat irányítani, hosszú távra kell tervezni, és hosszú idő eltelik, mire újra találkozunk a játékosokkal. Ilyenkor előre meg kell tervezni a munkát, hogy a játékosokat mielőbb egységes csapattá csiszoljuk. Fontos, hogy tudják, hogy mögöttük állunk. Ilyenkor a munka 90 százalékát a taktikai és fizikai felkészítés teszi ki.

Ez a filozófiája?

Ami eredményre vezet, az a jó futball, enélkül nehéz nyerni. Meg vagyok győződve, hogy csak a jó futball tesz sikeressé, de néha a szép futballnál fontosabb a három pont megszerzése.

Korábban azt mondta, sokan lebecsülik a mentális felkészítés szerepét, pedig ez nagyon fontos. Miért van ez így?

A pályafutásom alatt hihetetlenül jó szakemberektől tudtam tanulni, Mircea Lucescutól, Sven-Göran Erikssontól, Marcelo Bielsától. Amikor még fiatal voltam, Torinóban nyílt az első akadémia, ott is sokat tanultam a futballról. A tehetségekre nagyon oda kell figyelni, ha őket kizárjuk a játékból, akkor nem lesz, aki az ész legyen csapatban. A labdarúgás 30 százaléka áll csak a fizikumból, a többi 70 százalék fejben dől el. A modern futballban sok edző kizárja ezt, pedig ez fontos. Szerintem a jó edzőnek egyben pszichológusnak is kell lennie, de persze egy tréner sem lehet profi e téren, a mentális trénerek szerepe minden klubnál fontos.

Mit tudtak tenni három nap alatt horvátok elleni meccs előtt a szlovákok elleni vereség után?

Sokat beszéltünk a játékosokkal a szlovákok elleni meccs után. Megkértem, hogy figyeljenek rám, hangsúlyoztam nekik: én is tudom, hogy senki nem szeret veszíteni, ezért eldöntöttük, hogy változtatni kell a játékunkon, ha nyerni akarunk a horvátok ellen. Szlovákiában is mindenki nyerni szeretett volna, háromszor is megnéztem a mérkőzést, szerintem jó meccset játszottunk, ezt a találkozó utáni sajtótájékoztatón is elmondtam. Nem koncentráltunk eléggé a hajrában, az első gólt az első, a másodikat a második félidő végén kaptuk. Szerintem kiegyenlített meccset játszottunk, kicsit több szerencsével a döntetlent is elérhettük volna, de elkövettünk néhány taktikai hibát. Ezeket kijavítottuk a horvátok elleni mérkőzésre. Öt helyen is változtattunk a kezdőcsapaton, és más rendszerben játszottunk a horvátok ellen.

A horvátok elleni siker mennyire növelheti a játékosok önbizalmát?

Nagyon jó játékosok vannak a keretünkben. Mindenki kellően intelligens, ha nem azok lennének, nem tudnának ilyen szinten futballozni. Ez is kell ahhoz, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Nem vesztették el az önbizalmukat a szlovákok ellen sem. A vereség után elmondtam nekik, hogy csak együtt, egységesen tudunk sikeresek lenni a horvátok ellen, ha a válogatott és a szurkolók összefognak, akkor minden lehetséges.

Pályafutása legnagyobb sikerének nevezte a horvátok elleni győzelmet. Mit érzett, amikor a játékvezető lefújta a mérkőzést?

Semmi különöset nem éreztem, nekem ilyen a gondolkodásmódom. A győzelem pillanatában már a következő cél járt a fejemben. Most a következő fontos feladat az Azerbajdzsán elleni meccs lesz, azt várom a játékosainktól, hogy ők is így gondolkodjanak.

Ezután már várhatjuk az újabb bravúrt akár Wales ellen?

Szükségünk lesz 15-16 jó játékosra, fontos, hogy edzettek legyenek, és jó formában érkezzenek a válogatotthoz. 5-6 játékos lehet, hogy kicserélődik a keretben, ez függ az idény végétől is.

Mekkora esélye van a válogatottnak kijutni az Eb-re?

Jelenleg mindenkinek hasonló, mindenkinek 25 százalék esélye van az Európa-bajnoki részvételre. Június után már tisztábban látunk. A legfontosabb, hogy nyerjünk Azerbajdzsánban, ha ott megszerezzük a három pontot, akkor Wales ellen nem kaphatunk ki.

Milyen tapasztalatokra tett szert futballistaként?

Azt hiszem játékosként átlagos futballista voltam az olasz élvonalban, két szezont játszottam a Sampdoriában, nagyon erős csapatunk volt Genovában. A Sampdoria akkoriban a három legerősebb olasz csapat közé tartozott. Ez volt a csúcs a karrieremben.

Ki volt a legjobb futballista, aki ellen valaha pályára lépett?

Ronaldo, a brazil fenomén. Ő volt a legjobb! Rengeteg különböző klasszis ellen futballozhattam Olaszországban, Gullit, Van Basten, Batistuta, mindegyik hihetetlenül jó játékos volt, de Ronaldóból csak egy volt, ő volt a legjobb – mintha egy másik bolygóról jött volna, senkihez sem hasonlítható.

Kitől tanult a legtöbbet játékosként?

A labdarúgásban nagyon érzékeny időszak, amikor 8-10 évesek a gyerekek. Ebben az időszakban lehet a tehetséges játékosokat felépíteni, sok múlik a genetikán is, de sokat és keményen kell tanulni, ilyenkor lehet a legtöbbet fejlődni taktikailag és technikailag. Én is sokat tanultam játékoskoromban, a legtöbbet Mircea Lucescutól a Bresciában és Marcelo Bielsától a mexikói Americában. Próbáltam minél többet elesni tőlük, nagy hatással voltak rám edzőként és játékosként egyaránt.

Nem jönnek a sikerek az olasz futballban. Melyek az olasz foci problémái?

Egyrészről jelenleg generációváltás zajlik az olasz labdarúgásban, másrészről a szövetségi kapitány, Roberto Mancini vezetésével egy egyre versenyképesebb válogatott alakul. Olaszországnak most egy fiatal, tehetséges nemzeti csapata van, szerintem a következő Európa-bajnokságon meglepetést is okozhat majd, komoly jövő előtt áll a válogatott. A közelmúltban az olasz szövetség nem mindig hozott jó döntést, néha Olaszországban azt gondolják, hogy mindenben ők a legjobbak, szerintem nem ez a legjobb gondolkodás.

Hamarosan elkészül az új Puskás Aréna. Várja, hogy átadják?

Nemrég voltam ott, nagyon szép stadion lesz, nagy hatással volt rám. Jelenleg van esélyünk arra, hogy kijussunk a 2020-as Európa-bajnokságra, több tízezer magyar szurkoló előtt pályára lépni – ez a legnagyobb álmunk jelenleg.

Köztudott, hogy jó barátok a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányával, Märcz Tamással. Hol és mikor indult a barátságuk?

Akkor kezdődött a barátságunk, amikor ő Olaszországban az Acquachiara együttesében szerepelt, csapattársak voltak a szintén vízilabdázó fiammal, Simonéval, aki akkor még nagyon fiatal volt. Tomi nagyon szimpatikus, kedves ember volt már akkoriban is, és játékosként is maximalista volt. Szövetségi kapitányként is keményen dolgozik, profi szakember. Higgadt, nyugodt típus, kedvelem az ilyen embereket.

Volt is a válogatott meccsein?

Igen, voltam már a meccseiken, amikor lehetőségem volt rá és Budapesten játszott a válogatott. Kimentem a Ferencváros Bajnokok Ligája-találkozóira is, a Fradi az egyik legerősebb csapat, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. Kint voltam a Komjádi uszodában is, amikor a zöld-fehérek a görög Olympiakosz ellen megnyerték az európai szuperkupát novemberben és most a Bajnokok Ligájában is bejutottak a nyolcas döntőbe, ahol bármi megtörténhet. A Fradinak nagyon erős csapata van, hihetetlenül jó játékosok, igazi bajnokok alkotják.

infostart

 

Hasonló hírek

Posztomusz életműdíjat kap Puskás Ferenc

Mazsi

Magyar Hoki Napja és Jégpályák Éjszakája január 23-án

info

Egymilliárd forintot kaphatnak a magyar focisták

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------