Hirmagazin.eu
Életmód hírek

Akár hétköznap, munka után is elindulhatunk: mutatjuk, hol síelhetünk itthon – képek

Kevesebbet kell utaznunk, többet csúszhatunk, ha hazai pályát választunk.

Kampány indult a hazai síterepek népszerűsítésére, amelyet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával Síeljünk itthon! címmel hirdetett meg. Összeállításunkból kiderül, rengeteg érv szól amellett, hogy megfogadjuk a tanácsot.

Különlegesek, de megfizethetőek

“Kevesen tudják, hogy például Eplényben, Mátraszentistvánon a különleges mikroklímának köszönhetően sokszor korábban lehet műhavat előállítani, mint az osztrák Alpokban. Így akár hamarabb is elkezdődhet a hazai szezon, mint számos népszerű külföldi sícentrumban” – árulta el Petényi Mirkó, az AÖFK kommunikációs igazgatója. “Bár itthon kevesebb a pálya, de azok többsége kivilágított. Ez nemcsak azt jelenti, hogy valóban egész nap használhatóak, de azt is, hogy akár munka után is elindulhatunk egy esti siklásra például Budapestről Visegrádra. A Nagyvillám Sípályát amúgy is érdemes meglátogatni, hiszen látványra is egyedülálló. Formája, kialakítása miatt minigleccserként is emlegetik, a megszokott égbe törő hegyoldalak helyett pedig a Dunakanyar páratlan panorámájában gyönyörködhetnek itt a síelők.

A hazai pályák általános előnyeiről szólva Petényi Mirkó kiemelte a külföldinél kedvezőbb árakat is, amivel különösen a kezdőknek érdemes számolni. Azt tanácsolta, az alapok elsajátításához használjuk ki, hogy itthon magyar oktatóktól tanulhatunk, s a képzés és a felszerelés bérlése is olcsóbb, mint a határon túl.

Közel vannak, és biztonságosak

Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke szerint a hazai sípályákon való sízés melletti egyik legfontosabb érv a könnyebb megközelíthetőség. Ennek köszönhetően pedig az ökológiai lábnyom is jelentősen csökkenthető. Emellett jóval biztonságosabbnak is mondhatók, hiszen rövidebb pályákkal bírnak, így a sebesség is kisebb. Ez a szempont különösen fontos a családosok számára, hiszen a kisgyermekek védtelenebbek. A sípályák jóval könnyebben hóágyúzhatók, hiszen minden hazai pálya füves, szemben a külföldiekkel, amelyek általában köves, sziklás altalajúak.

A hazai pályákon a hóágyúzásnak köszönhetően néhol hamarabb lehet síelni, mint például az Alpokban A hazai pályákon a hóágyúzásnak köszönhetően néhol hamarabb lehet síelni, mint például az Alpokban

Hová menjünk?

Jelenleg Magyarországon öt sípálya üzemel: Eplényben, Mátraszentisvánon, Sátoraljaújhelyen, Visegrádon és Kékestetőn lehet felcsatolni a léceket. Közülük a legnagyobbat kerestük meg, hogy megtudjuk, mi mindennel csábítják a vendégeket.

Eplényben egy kettő és egy négy ülőszékes felvonó is a síelők rendelkezésére áll, emellett oktatás, kölcsönző, éttermek is várják a látogatókatEplényben egy kettő és egy négy ülőszékes felvonó is a síelők rendelkezésére áll, emellett oktatás, kölcsönző, éttermek is várják a látogatókat

“Az eplényi pályaszakaszok összesen 8 kilométeresek, köztük található hazánk leghosszabb útvonala is” – kezdte László Márk az Intersport Síaréna bemutatását. “Itt áll rendelkezésre a legtöbb hóágyú – tette hozzá –, ami egyben a legnagyobb hóbiztonságot is jelenti az ide érkezők számára. Emellett egyedülálló abból a szempontból is, hogy két ülőszékes felvonóval rendelkezik“.

A marketingvezető azt is elmondta, hogy a környék különleges mikroklímájának köszönhetően már 1970 óta kedvelt síelőhely, mivel itt az átlagosnál gyakrabban hull természetes hó. A kiépítés a 2000-es években kezdődött meg, mára igazi családbarát centrummá vált, ahol kölcsönző, síiskola, éttermek és gyermekmegőrző is várja a látogatókat. Mindenkinek csak ajánlani tudja, hogy látogasson el Eplénybe. Az életkor nem számít. A sí- és hóoviban a 3-4 évesek is profik felügyeletével barátkozhatnak a téli sporttal, de arra is volt példa, hogy valaki 75 évesen tanult meg náluk síelni.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hogyan válasszunk könyvet ajándékba?

Géza

Ez a nő állandóan fáradt volt, majd amikor megérkeztek felújítani a fürdőszobát rájöttek mi betegíti meg egyre jobban őt!

Mazsi

Ha a gyerek nem alszik az oviban: tényleg probléma, ha kimarad, vagy nincs jelentősége? – Szólj hozzá Te is!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------