Főoldal » Akár egyharmaddal is kevesebb lehet a fűtésszámla
Életmód hírek

Akár egyharmaddal is kevesebb lehet a fűtésszámla

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, ráadásul Mindenszentekkor és halottak napján újabb időjárási csúcs várható. A Ripost által megkérdezett fűtési szakember szerint emiatt összel a korábbinál 30-35 százalékkal kedvezőbb fűtésszámlákra számíthatunk. Sőt, a tél is enyhébb lehet.

Hihetetlen: az ember kénytelen napközben levenni a kabátját, annyira szép és kellemes az idő odakinn, mintha nem is az ősz, hanem a tavasz második felében járnánk!

Ráadásul az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint Mindenszentekkor, azaz november elsején megdőlhet az 1926-ban Szegeden feljegyzett 24,9 fokos napi hőmérsékletrekord, halottak napján pedig az éppen 90 éve Ásotthalmon feljegyzett 23,2 fokos napi csúcs lehet a múlté. Mindez pozitívan hat a fűtésszámlánkra is.

Akár egyharmaddal is kevesebb lehet a fűtésszámla

Már kimutatható a fűtés-megtakarítás

„Míg tavaly szeptember végén, október elején kellett fűteni, idén október közepéig csak kevesek kapcsolták be a fűtést. Ez az őszi meleg hőmérséklet körülbelül 15-20 százalékos energiafogyasztás csökkenést jelenthet az előző év azonos időszakához képest.

Az a szakmai becslésem, hogy az őszi fűtésszámla átlagosan 30-35 százalékkal lesz kevesebb, mint tavaly

– mondta el a Ripost-nak egy fűtéstechnikai szakember.

A kiadásokat hónapról hónapra gondosan vezető Sönberger Krisztiánadatai is igazolják a szakember szavait.

„Bár még az októberi számlát nem kaptuk meg, de a mérőóra állása alapján számolva az októberi fűtés költségünk 8553 forinttal lesz kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A szeptemberi számla viszont megérkezett, múlt hónapban 5931 forinttal fizettünk kevesebbet, mint 2017-ben a 9. havi fűtésért. Ezek a számok pedig nagyjából egyharmados megtakarítást mutatnak. Nagyon örülök neki, hogy most kevesebbet kellett fizetnünk, remélem, a tél és a tavasz is enyhébb lesz – mondta el lapunknak a gázzal fűtő férfi, aki egy 81 négyzetméteres budapesti társasházban él a családjával.

Akár egyharmaddal is kevesebb lehet a fűtésszámla 1

Az átlagnál melegebb telet jósolnak

A tengeráramlatok és egyéb sok éves statisztikákkal dolgozó amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont Európát érintő előrejelzése szerint Magyarországon és a környező országokban 2 fokkal melegebb télre számíthatunk 2018-ban, mint amit az elmúlt évek átlaga mutat. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a fagyos napok száma egyre csökken Magyarországon, akkor kifejezetten enyhe télre számíthatunk. Vagyis kevésbé kell felfűteni a szobákat, márpedig minden egyes fokkal 5-6 százaléknyit csökken az energiafelhasználás! Bizakodóak az emberek

Kíváncsiak voltunk, hogy mit gondolnak az emberek a kellemes időjárás pénztárcakímélő hatásáról. Merthogy a szép időnek mindenki egységesen örül.

Pálvölgyi Ferencné, Irma„Emlékszem, a szeptemberi számla is kevesebb volt, s tény, hogy a radiátor csöve is csak akkor meleg, ha kint hideg van. Szóval, elképzelhetőnek tartom az akár egyharmados fűtésszámla csökkenést. Meg aztán, nem bánom, ha nincs hideg és nem fagy. A mostani idővel is csak az a bajom, hogy nehéz kiszámítani, mit vegyek fel az útra, hogy ne fázzak és ne is legyen melegem!”

Lukácsi Imre„Örülök a jó időnek, s ugyan az időjárás kiszámíthatatlanul képes megváltozni, remélem, sokáig kitart a kellemes meleg. Bár az akár egyharmados fűtésszámla-megtakarítást kétlem, de egy 15-20 százalékos spórolást elképzelhetőnek tartok.”

Bélteki Péter„Érdekes dolog ez az időjárás, mert tényleg kiszámíthatatlan. A nyári esküvőmön például 18 fok volt, ahogy a mostani, október végi pólós idő is meglepő. Ám mindent összevetve szerintem legjobb esetben is maximum 10 százalékot spórolhatunk a fűtésen.”

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Álompár?

info

Megdöbbentő: A nevelőapjától lett várandós a 10 éves kislány!

info

Miért csináljátok ezt magatokkal, lányok?! Vigyázat, sokkoló videó!

info