Hirmagazin.eu
Főoldal » Akár 80 százalékos kárt is okozhatott a virágzó kajszinál a fagy
Gazdaság

Akár 80 százalékos kárt is okozhatott a virágzó kajszinál a fagy

A március végi fagy a barackfák virágzásában okozta a legnagyobb kárt – mondta el az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Az elmúlt két hétben két nagy fagyhullám is kialakult az országban – hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc. Az első múlt hétfő hajnalban, mínusz 4, mínusz 6 Celsius körüli lehűléssel, a hideg pedig tartotta is magát az azt követő napokban, kedden, szerdán és csütörtökön, a korai órák hőmérséklete mínusz 2, mínusz 4 fok körül alakult. A másik hullám az elmúlt két napban következett be, amelyről bár érdemi információk még nem állnak rendelkezésre, de

vélhetően jelentősebb fagykárokat okozott a múlt heti lehűlésnél

– tette hozzá a terméktanács alelnöke.

A múlt heti fagyhullám elsősorban a kajszibarackot és az őszibarackot érintette negatívan, hiszen ez az a két gyümölcsfaj, amelyek már virágzásban voltak. Előbbi gyakorlatilag teljes virágzásban áll, míg utóbbi 50-60 százalékos állapotban. Jelen pillanatban az látszik, hogy

a kajsziban 40 és 80 százalék közötti a virágkár mértéke

– fajtától és termesztőkörzettől függően nagy nagy mértékben szórt a kép. Az őszibarack esetében, miután néhány nappal visszább tart virágzásban, mérsékeltebbek a károk: 30 és 60 százalék közöttire becsülik fajtától, körzettől függően.

Balatonvilágos, 2020. március 31.
Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.
MTI/Varga György
Balatonvilágos, 2020. március 31. Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben. MTI/Varga György

A szakember kihangsúlyozta:

a virágkár nem egyenlő a terméskárral,

és nem is menne bele olyan becslésbe, hogy az említett virágkárok milyen mértékű termésveszteséget fog eredményezni, miután ez sok okból kifolyólag „abszolút láthatatlan”, és majd 4-6 hét múlva derülhet csak ki. Apáti Ferenc arra is kitért, hogy a most bekövetkezett szállított fagyok nem, vagy csupán nehezen kivédhetők, eredményesen inkább az úgynevezett kisugárzási fagyok ellen lehet lépéseket tenni. A hőmérsékleteket tekintve pedig a mínusz 4, mínusz 6 fokkal még fel lehet venni a versenyt különféle fagyvédelmi módszerekkel, mínusz 8, mínusz 10 Celsius ellen viszont már igen korlátos bármely technika.

Balatonvilágos, 2020. március 31.
Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.
MTI/Varga György
Balatonvilágos, 2020. március 31. MTI/Varga György
Képek: MTI/Varga György
Nyítókép: agrarszektor
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A gyermekvállalást segíti a kormány szociálpolitikája

info

Összefogott a keleti blokk a multik silány minőségű élelmiszerei ellen

Edit

Ismét napirenden a dugódíj kérdése – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------