Image default
Életmód hírek

Akár 140 évig is kitolható az emberélet – állítják tudósok

Ha sikerül gyógyszerekkel lelassítani az öregedés folyamatát, a várható élettartam 30 százalékkal is növekedhet.

Az izraeli Bar Ilan Egyetem tudósai szerint 140 évre is kitolható az emberélet hossza, ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát – jelentette a Háárec című újság. Eddig a bizonyítottan legidősebb ember egy 122 évet élt francia nő volt, aki 1875-ben született és 1997-ben halt meg.

Tavaly egy amerikai kutatócsoport 115 évben maximalizálta az ember élettartamát, de az izraeli tudósok szerint az öregedés folyamatának késleltetésével ez az idő meghosszabbítható.

Hajim Kohen professzor a Bar Ilan Egyetemen lévő laboratóriumában a korosodás molekuláris mechanizmusát kutatja, és a The Journals of Gerontology című öregedéstani szaklapban közzétett tanulmányában azt írta,

akár száznegyven évet is élhetnek az emberek.

“Az elmúlt 60 évben a várható életkor átlaga 72 százalékkal emelkedett, de a maximális életkor mindössze 8 százalékkal nőtt. A múltban az emberek 70 százaléka fertőzésekben halt meg, ma 70 százalékuk az öregséghez köthető betegségben” – nyilatkozta Kohen a Háárecnek.

A csecsemőhalandóság óriási csökkenése, az antibiotikumok felfedezése, az oltások bevezetése, a higiénia fejlődése a várható élettartam látványos növekedéséhez vezetett, ám közben az utóbbi két évtizedben szinte egyáltalán nem nőtt a maximális életkor. Ez szerinte annak a számlájára írható, hogy noha a betegségek orvosi kezelése jelentősen fejlődött, nem foglalkoztak az öregedés biológiai folyamataival.

Akár 140 évig is kitolható az emberélet – állítják tudósok 1

Illusztrációk: Christian Newman – Unsplash

Kohen csoportjával összegyűjtötte és elemezte az utóbbi két évtized ilyen témájú kutatásait és kiderült: sikerült késleltetni már gombák, baktériumok, egerek, patkányok, sőt még majmok idősödését is.

A kutató elmondta, ha ezeket a kezeléseket kiterjesztik az emberre, a várható élettartam akár 30 százalékkal is növekedhet.

“Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelynek alapvető jellemzője az életfunkciók romlása. Bár az öregedési folyamat eltérő a különböző szervezetekben, nagyon hasonló mechanizmusokon alapul. Reméljük, hogy gyógyszerekkel a folyamat lassítható és az élettartam meghosszabbítható. A cél nemcsak az, hogy tovább, hanem az is, hogy egészségben éljen az ember” – tette hozzá.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Húsz sonkából tíz megbukott a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen

Mazsi

Névnapok február 3-án

info

Nem félünk a Naptól, pedig kellene

info