Image default
Tudástár - minden érdekesség

Akadályozzák a románok, hogy megtaláljuk Petőfi sírját

Folyamatosan akadályokat gördítenek a román hatóságok azok elé a magyar tudósok elé, akik a 170 évvel ezelőtti segesvári csatának a helyszínét térképezik fel. Pedig itt kerülhetnének elő Petőfi Sándor maradványai is, aki a csatában tűnt el. Halálát legendák százai övezik, mindnek egy csapásra vége lenne, ha megtudhatnánk, mi történt!

Csúcstechnikával keresik a magyarok a segesvári csatában elesett katonák sírját és Petőfi Sándor maradványait, de a román hatóságok akadályozzák a munkálatokat – tudta meg a Ripost. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, februárban együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum az 1849-es segesvári ütközet helyszínének kutatásáról.

Az erdélyi Maros megyei múzeum is közreműködik a régészeti feltárásban.

1849. július 31-én a Segesvár melletti, fehéregyházi csatában vesztett ütközetet Bem József csapata, ott látták utoljára Petőfi Sándort. Vannak, akik úgy vélik, nem esett el, hanem fogságba esett vagy elmenekült, Olaszországtól Oroszországig sokfelé látni vélték, több sírja is van világszerte.

A tudomány mai állása szerint viszont bizonyos, hogy ott, Segesvár mellett esett el és valamelyik tömegsírba került. Sok évtizeden át azonban nem lehetett ásatásokat végezni a csata színhelyén, a román hatóságok ebben nem voltak partnerek.

A költő születésének 200. évfordulójára, 2023-ra szeretnék felújítani az emlékparkot és a Petőfi múzeumot. A februárban megkezdett feltárási munkákat is szeretnék addigra befejezni, remélve, hogy talán a költő csontjai is előkerülnek a csata egykori területén. A kutatók többször is bejárták a Csonta-kertet, először műszer nélkül, aztán feltérképezték a terepet, végül volt két fémkeresős terepbejárás is.Meghatározták a feltételezett tüzérségi gócpontokat és úgy tudják, hogy három tömegsír van a helyszínen.

A terület több részből áll: a csata egykori helyszínének egy része ma mezőgazdasági terület, más része erdő, de az útépítéssel is megbolygatták a területet, mindez nehezíti a feltérképezését.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Sokkot kapott a férfi, amikor meglátta ezt a régi családi fotót

Mazsi

Megnyílt az égboltozat, tűzszivárvány ragyogta be az ismeretlen kapuját

Mazsi

Az emberáradat a szabadkőműves terrorja? – érdekes dokumentumfilm

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------