Hirmagazin.eu
Főoldal » Ahonnan mások menekülnek: szupercella élteti a magyar viharvadászokat – videók, képek
Időjárás

Ahonnan mások menekülnek: szupercella élteti a magyar viharvadászokat – videók, képek

A szupercallát, több fotós képeiből és videóiból, teljesen megismerheted!

Szerencsen szupercellát kapott le Attila – ezek egy-re gyakoribbakSzerencsen szupercellát kapott le Attila – ezek egyre gyakoribbak

Aki nyaralni készül, hetekkel korábban böngészi az időjárás-előrejelzéseket, és reménykedik a strandidőben. Nem így a viharvadászok, akik a természet tombolásakor érzik elemükben magukat.

Minél feketébb az ég és csapdosnak a villámok, tombol a szélvihar, a Miskolcon élő Habi Attila (34) is annál izgatottabb. A viharok rajongója lesi a műholdképeket, a mérési adatokat, és ha a természet nagyon készül valamire, ő akár szabadságot is kivesz, és szintén megszállott barátaival több száz kilométert is autózik, csak hogy közelről lássa és fotózhassa a legnagyobb viharokat.

Habi Attila rajong a mások számára ijesztő időjárásértHabi Attila rajong a mások számára ijesztő időjárásért

Képeiket meteorológusok használják fel, hogy pontosan milyen időjárási jelenség alakulhatott ki egyes helyszíneken, volt-e például tornádó.

De ahogy a horgásznak sincs mindig kapása, időnként a viharvadász is hiába indul nagy hévvel.

– Legutóbb Jászberénybe mentünk feleslegesen, elmaradt a vihar, amire számítottunk. Túl sok volt a felhő ahhoz, hogy elég energia halmozódjon fel a légkörben

– igazolta Attila a régi igazságot, miszerint a kevesebb néha több.

Bár cudar viharos idő van másfél hete, múlt vasárnap Budapestet elöntötte az eső és a jég, kedden Debrecenben pusztított a vihar, Attila és megszállott barátai mégsem elégedettek.

– Bárikus mocsárhelyzetnek

Az időkép előrejelzése szerint Medárd nem tart ki negyven napon átAz időkép előrejelzése szerint Medárd nem tart ki negyven napon át

is hívjuk ezt a mostani medárdi időjárást, magas a levegő nedvességtartalma, bárhol lehet zivatar, és nem tud jelentősen elmozdulni a légtömeg és nem is tud annyira felmelegedni. Kicsit olyan dagonyázós az idő. Nincs elég energia a légkörben, hogy például szélnyírás alakuljon ki, ami pedig feltétele a szupercellának és esetleg a tornádónak – osztotta meg a reménytelen helyzetet a Vasárnapi Blikk-kel a viharvadász.

A hatalmas zivatart több fotón örökítette meg a viharvadászA hatalmas zivatart több fotón örökítette meg a viharvadász

Pártai Lucia, az eumet.hu vezető meteorológusa európai nyári monszunként emlegeti ezeket a heteket.

Pártai Lucia szerint egy monszunt élünk át /Fotó: RAS ArchívPártai Lucia szerint egy monszunt élünk át /Fotó: RAS Archív

– A néphagyomány szerint ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik. Ebből annyi mindenképp igaz, hogy az évnek ebben az időszakában gyakran hosszan és erősen csapadékos az időjárásunk, volt már, hogy négy hétig tartott a Medárd – közölte a meteorológus.

Az elmúlt hetekben mindenhol hullott az özönvízszerű eső /Fotó: Zsolnai PéterAz elmúlt hetekben mindenhol hullott az özönvízszerű eső /Fotó: Zsolnai Péter

A jelenség kialakulásában több tényező játszik közre. Ilyenkor áll legmagasabban a nap és ilyenkor legerősebb a földfelszínre jutó napsugárzás és így a hőenergia is.

Ez hirtelen felmelegíti a talaj feletti levegőt, az felemelkedik, helyére pedig nyugatról vagy délnyugatról tengeri és óceáni eredetű nagy nedvességtartalmú levegő áramlik, ami megint felmelegedve felszáll és a magasban zivatarfelhőként kicsapódik. Ha nagyon magasra jut, jéggé fagyva jégverésként pusztít lent. Most egy ciklon is örvénylik Európa felett, és az Adria felől kavarja hozzánk a nedves levegőt.

Hogy pontosan meddig, azt nem tudni, egyelőre csak annyi látszik, hogy a következő héten több lesz a napsütés és valamivel kevesebb az eső.

„Tankönyvbe illő zivatar”– írta képéhez közösségi oldalán Attila„Tankönyvbe illő zivatar”– írta képéhez közösségi oldalán Attila

Az viszont biztos, hogy ahol kisüt a nap, ott most nagyon le lehet égni a déli órákban, mindenki használjon fényvédőt.

Attilán és Lucián kívül, más is rajong ezekért az égi jelenségekért.. Schmall Rafael lefotózta, és le is videózta a szupercellát!

.. és akkor itt vannak a videók, ha ezeket meglátod, eláll a lélegzeted:

.. és a képek:

!
blikk, kaposvarmost / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Igazi csoda: Ezt ígérik az időjósok októberre

Mazsi

Akár 5-10 centi hó is eshet – figyelmeztet az OMSZ

Edit

Egész Európában tombol a tavasz, ilyen időre számíthatunk itthon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!