Image default
Kirándulás, utazás itthon

Ahol a legnagyobb hazai állatpark és az egyik legszuperebb élményfürdő egymás mellett van

Nyíregyházán a Sóstó környékén nem lehet unatkozni, a falumúzeumtól és a kalandparktól a csónakázó-tóig és a különleges aranyleletig rengeteg dolog vár.

Az ország hetedik legnagyobb városa alaposan meglepi az idelátogatót. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően számtalan izgalmas programot nyújt, így érdemes egy hosszú hétvégét rászánni. Garantáltan senki sem fog unatkozni.

A 120 ezres lakosú város gazdasági és kulturális központja is a térségnek. Nem véletlen, hogy a látogatók között is nagy népszerűségnek örvendő Lego itt építette fel magyarországi gyárát.

Nyíregyháza felfedezését a helyiek által is igen kedvelt, szabadidős, szórakoztató városrészben, Sóstón kezdtük meg. Aki autóval érkezik, nyugodtan leparkolhatja, mert pár napig biztos nem lesz rá szüksége.

Sóstógyógyfürdő évszázadok óta ismert és kedvelt hely, főleg a pihenésre, gyógyulásra vágyók szeretik. A hatalmas, 2000 m2-es parkban található 26 fokos vizű tó gyönyörű környezetével csábít a sétára, kocogásra, csónakázásra, sőt kijelölt helyen még fürdeni is lehet benne.

A tó körül pedig minden ott van, amire egy családi hétvégére szükség lehet. Az Állatpark, a Kalandpark, a Skanzen, a Fürdő és persze több remek éttermek és kellemes szállások.

A SóstóA 9,5 hektáros sós vizű szikes tó két részből áll, átlagos mélységes pedig 1,5 méter. Már Mátyás király idején ismerték, Igrice néven. A víz kiváló hatású, gyógyvíz. Régen a tó szélén kicsapódó sziksóból szódát készítettek.

A helyet sok híresség is kedvelte, megfordult errefelé Blaha Lujza, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és sok más művész, politikus.

Sóstói Múzeumfalu

A 12 holdas múzeumfalu az egyik legnagyobb hazai skanzen. 1979 óta a megye tájegységeit, épületeit, életmódját mutatja be. A múzeumfalu nem csak házak gyűjteménye, hanem szórakozást, programokat, kézműves foglalkozásokat is szerveznek benne.

Az épületek között láthatóak

berendezett műhelyek, templom, harangtorony, paplak, tűzoltószertár, szárazmalom, temető, van állatsimogató, működő szatócsbolt és kocsma is.

A házak között bemutatják a szegények életkörülményeit és a gazdagok portáit is.

A skanzen tavasztól késő őszig látogatható, a kiemelt ünnepeken külön programokat, koncerteket, gasztronómiai eseményeket is tartanak.

Bővebb információ ITT.

Sóstói Állatpark

Az 1974-ben megnyílt Nyíregyházi Vadaspark épült, fejlődött a mai 30 hektáros állatkertté, amely a legnagyobb méretű az országban. Különlegessége, hogy az állatokat természetes környezetükben mutatják be, kihasználva a rájuk jellemző korlátokat. Van ahol mély árokkal, van ahol vízzel kerítik el kerítés helyett őket.

Vidéken itt található a legtöbb faj, mintegy 500 és a legtöbb egyed is, közel 5000. A parkot bejárva a Föld élővilágát ismerhetitek meg földrészek szerint. Különleges akvárium, lepkeház, trópusi állatok, magyar parasztudvar, ázsiai és afrikai élőlények és sok-sok érdekes, sőt ritka, máshol nem látható állatot nézhettek meg. Az állatpark minden évben előáll valami újdonsággal, fejlesztéssel is. A következő beruházásuk egy új látogatóközpont lesz.

Az állatpark körbesétálása 4-6 órát igényel, de ha alaposabban szeretnétek szétnézni, akkor többször is vissza kell térni. Ráadásul ingyenes bemutatókat is tartanak cápákkal, fókákkal, papagájokkal, azt ne hagyjátok ki. A kényelmesebbek nyitott kisbusszal is végigjárhatják a parkot, az út kb. 30 perc.

Ha valami egészen különleges élményt szeretnétek, akkor

a Zöld Piramis és Ócenáriumot keressétek fel. A 2010-ben átadott látványosság idehaza és Közép-Európában is egyedülálló.

A 4000 m2-en, 3 szinten igazi elvarázsolt birodalmat hoztak létre. A sok izgalmas látnivaló között az üvegfolyóson a fejetek felett úsznak át a cápák, az Esőerdőben látható Európa legnagyobb komodói varánusz tenyészpárja, a függőhídon át pedig eljuthattok a Félelem barlangjához.

Az Afrikát bemutató rész az Állatpark legnagyobb területű kifutókomplexuma. A zebrától az orrszarvúig, a leopárdtól a marabuig rengeteg állatot megnézhettek. Az egyik legérdekesebb a fehér oroszlán pár, akiket most kicsinyeikkel együtt láthattok.

Felsorolni lehetetlen a gazdag állományt, de például

itt van az ország legnagyobb vastagbőrű-és emlősgyűjteménye, itt látható a legtöbb medve faj (maláj, jeges, európai barna, pápaszemes), valamint a legnagyobb állatkerti papagájgyűjtemény.

Ha pedig szívesen éreznétek magatokat dzsungellakónak, akkor mindenképpen a Hotel Dzsungelt válasszátok. Ez Magyarország első állatkerti szállodája, és innen a nyitva tartás idején bármikor besétálhattok az állatparkba.

Néhány, Magyarországon csak itt látható állat: Afrikai elefánt, Indiai orrszarvú, Grévy-zebra, Jávorszarvas, Jak, Maláj medve, Humboldt-pingvin, Maluku-kakadu, Páncélos krokodil, Fehérfoltú szirticápa, Óriáskagyló.

Bővebb információ ITT

Nyíregyházi Kalandpark

Adrenalin-függőknek, kalandvágyóknak remek lehetőség az árnyas fák lombjai alatt kiépített kalandpark. A 120 állomásból álló pályán van külön gyerekeknek való, a felnőttek pedig három – különböző nehézségű – pályából választhatnak.

A 1,5 óra alatt az ügyesebbek akár mindet végigjárhatják.

Bővebb információ ITT.

Fürdőzés, strandolás

Nyíregyházán bőven van lehetőség a fürdőzésre. A Parkfürdő, a Júlia Fürdő, a Tófürdő, a Fürdőház mellett a legnagyobb és leglátványosabb az Aquarius Élményfürdő, Nyíregyháza aquaparkja.

A gyógyulni érkezőket egy gyógyászati centrum várja, színvonalas, korszerű körülmények között. Ha pedig fürdeni, pancsolni, csúszdázni szeretnétek, akkor arra is bőségesen van mód Magyarország második legnagyobb fürdőjében.

A 6500 m2-en található, ősfás környezetben felépült élményfürdőben találhatók termálmedencék, gyerekrészleg sok játékkal, kalózhajóval, szülőknek pihenővel. A normál medencék között van élményfürdő, sokféle szolgáltatással, hullámfürdővel, óriáscsúszdákkal, és persze a szaunát szeretők is többféle lehetőségből választhatnak.

A 22 medencés 6500 férőhelyes komplexumban rengeteg füves terület, árnyas, fás rész is van.

Programokról is gondoskodnak, a vízi tornától a zumbáig minden korosztály talál szórakozást.

Bővebb információk ITT és ITT

Nyíregyháza belvárosára is érdemes időt szánni. A hangulatos utcák és terek, a szecessziós épületek, a színház, a múzeumok megérnek egy felfedezősétát.

Jósa András Múzeum

A múzeum, amely jövőre lesz 150 éves, Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye. Névadójának története is egy külön mese. Jósa András életéről a múzeum dolgozói készítettek egy hangulatos és érdekes filmet, mindenképpen nézzétek meg azt is.

Jósa András orvos 1899-ben a megyeházán rendezte meg az első régészeti kiállítást, azóta nagyot fejlődött a gyűjtemény. Mára helytörténeti, képző- és iparművészeti, numizmatikai, és irodalomtörténeti gyűjtemények láthatók benne.

Különleges kiállításuk a Hun ékszerek bemutatása. Ezen kívül például Benczúr Gyula-, Jósa András-, Krúdy Gyula-emlékkiállítást is láthattok.

Az egyik legértékesebb gyűjteményük az újfehértói aranykincseket bemutató tárlat. Az aranyérméket 2002 Újfehértón, kerti munka közben találta meg egy gazda, alig 20 cm mélyen a földben. A régészek összesen 261 aranypénzt találtak.

Ilyen jelentőségű aranylelet eddig még soha nem került elő Magyarországon.

A 103 millió forintra értékelt lelet összsúlya kb. 1 kg 30 dkg és egy különleges trezorban látható.

Bővebb információ ITT.

Nyíregyháza és környéke még bőven nyújt programot, de erről majd később mesélünk.

Söptei Zsuzsanna írása, Fotók: a szerző, Okolicsányi Zoltán

forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Izzik a gigantikus pipacsmező Nógrádban

Edit

Egészen mesebeli, kék és szikrázó fehér a téli Balaton

Edit

Balaton község csendes paradicsom

info