Hirmagazin.eu
Főoldal » Agyöregítő szokások
Egészség - betegség

Agyöregítő szokások

A tévénézés egy passzív időtöltés, ami jelentősen rontja a kognitív funkciókat

Idős bácsi ül a televízió előtt.

Mint ahogyan mi magunk is tehetünk arról, hogy az agyunk a kor előrehaladtával is fejlődjön, magunkat is okolhatjuk, ha idősebb korunkban gondok lesznek a memóriánkkal. Hiába szereti valaki a televíziózást, a filmeket, a sorozatokat, ez a tevékenység egyáltalán nem nyújt kihívást az agy számára. A tévénézés egy passzív időtöltés, ami jelentősen rontja a kognitív funkciókat, különösen gyermekeknél és idősebb korban. Ellenben az aktív időtöltés nagyon jó hatással van a memóriára.

Kutatások igazolják, hogy ha valaki éjszaka pihenés helyett a munkát részesíti előnyben, sokkal hamarabb lesz ráncos és petyhüdt a bőre, mint azoknak a személyeknek, akik éjjel inkább az ágyukban alszanak. Az éjszakai élet felgyorsítja a bőr öregedését, és természetesen egyáltalán nem tesz jót a fizikai egészségnek sem, hiszen az emberi szervezet éjjel, alvás közben tud csak igazán regenerálódni.

Az is rohamos kognitív hanyatlást eredményez, ha valaki túl sokat, vagyis napi hét órát vagy ennél többet ül, ha túl későn fekszik le aludni, vagy ha 150 percnél kevesebbet mozog hetente. Ha valaki az inaktív életmódot részesíti előnyben, emellett sok alkoholt fogyaszt, dohányzik és egészségtelenül táplálkozik, nagy az esélye, hogy idősebb korában kognitív problémái lesznek.

Azoknak az embereknek is gyorsabban öregszik az agya, akik a múltban élnek. Nem tudnak másról beszélni, csak a múlt dolgairól és képtelenek az adott korban jól érezni magukat, illetve képtelenek haladni a korral. A befogadóbb idősebb emberek sokkal nyitottabbak a világ változásaira, így ennél fogva jóval optimistábbak is. Míg a múlt rabjai sokkal negatívabban látják a világot, nem hajlandók élvezni a jelent, az életet, így ők gyakrabban is szenvednek kognitív hiányosságoktól idősebb korukban.

A meditálás mindent téren fejleszti az agyi és kognitív képességeket, a látást, a hallást. Jó hatással van a beszédre, az impulzus kontrollra. Meditálás hatására a memória is fejlődik, de jobban tud döntéseket is hozni az egyén, és még az érzelmekre is pozitív hatást gyakorol.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Itt a hihetetlen gyógyító erővel rendelkező ázsiai gyümölcs

Mazsi

Közeleg a kullancsszezon: erre kell figyelni

info

A kurkuma kivonat jobban gyógyítja a térd idült ízületi gyulladását, mint a gyógyszerek?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------