Image default
Belföldi hírek

Aggódik az Európa Tanács a magyar tranzitzónában lévő helyzet miatt

Magyarországnak felül kell vizsgálnia a menedékkérők elszállásolását biztosító tranzitzónákra vonatkozó szabályozását, különösen a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának kell véget vetnie – jelentette ki az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottsága (CPT) közzétett jelentésében.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács tájékoztatása szerint a jelentés a szakbizottságnak a Röszke és Tompa mellett található – a migránsok számára a menedékkérelmük elbírálásának idejére biztosított szállásain – az úgynevezett tranzitzónákban tett legutóbbi, 2017. október végi látogatásának tapasztalatait összegzi.

A beszámolóban kiemelték, hogy a magyar tranzitzónák felszereltsége jó, elfogadható feltételeket biztosít a menedékkérőknek. A magyar hatóságok megfelelően gondoskodnak a helyiségek állapotáról és a higiéniáról.

A szakbizottság aggodalmát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy valamennyi nemzetközi védelmet kérelmező – beleértve a gyermekes családokat és a kísérő nélküli kiskorúakat is – kénytelen a tranzitzónában maradni mindaddig, amíg menedékkérelmüket elbírálják. Megjegyezték továbbá, hogy

a helyiségek túlságosan is zárkákra emlékeztetnek,

és így a környezet nem tekinthető megfelelőnek a menedékkérők – különösen a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak – elszállásolásához.

A jelentés szerint a tranzitzónákban a menedékkérők nem panaszkodtak bántalmazásra, a Magyarország területén elfogott és nem sokkal a jelentéstevők érkezése előtt a határ szerbiai oldalára toloncolt illegális bevándorlók közül ugyanakkor sokan azt állították, hogy magyar rendőrök fizikailag bántalmazták őket, amit a delegáció orvosszakértőjének véleménye is alátámasztott. A bizottság szerint korábban nem folyt olyan eljárás, amely felmérte volna az erőszakos kitoloncolást követő bántalmazás kockázatát, és azt tanácsolta, hogy a magyar hatóságok vessenek véget a bevándorlók visszaküldésének.

Az Európa Tanács közleménye szerint az illetékes magyar hatóságok a jelentésre adott hivatalos válaszukban azt írták, hogy a jelentés egyebek mellett “számos, a tényekkel ellentétes állítást tartalmaz, amelyek természete inkább politikai, mintsem szakmai”.

“A magyar hatóságok válaszából egyértelműen kitűnik, hogy a jelentésben felvetett aggodalmak továbbra is érvényesek” – idézi a közlemény az ET kínzás elleni bizottságának elnökét. Mikola Gnatovszkij reményét fejezte ki, hogy a szakbizottság delegációjának év végén tervezett következő látogatása lehetőséget biztosít a felvetett kulcsfontosságú kérdések megvitatására a helyzet javítása érdekében.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Félelmetes! Centiken múlt, hogy nem ütötte el a vonat a szarvascsordát Jáknál – VIDEÓ

Edit

Orbán Viktor szerint Európának le kellene zárni a határait

Edit

Békés tüntetés zajlott az eredménytelen és káros pszichiátriai kezelések ellen!

Edit