Hirmagazin.eu
Főoldal » Aggasztó előrejelzés: Búcsút mondhatunk idén a strandidőnek?
Időjárás

Aggasztó előrejelzés: Búcsút mondhatunk idén a strandidőnek?

Már az elmúlt hétvégén sem volt igazán strandidő, 22 fok volt a maximum, a Balatonban pedig csak a bátrabbak merészkedtek be. A hosszú távú előrejelzések szerint a következő egy hónapban minden hétvégén esni fog, csupán egyetlen szombaton lehet 30 fok.

Megint jönnek az esők! Aggasztó képet mutat a hosszútávú időjárás-előrejelzés: a következő 30 napra alig jósol igazi nyári meleget, a hétvégéken pedig mindig esni fog az eső. Már a múlt hétvégén sem volt igazán strandidő, sőt, a borsodi Zsujtán szánkózni lehetett, Telkibányán pedig téli tájat idéző fotókat készítettek, akkora jégeső volt.

Szerdán és csütörtökön is szeles időben lehet részünk. Megnövekszik a felhőzet, záporok, zivatarok, esőzések is előfordulhatnak. Csak 21-28 fok valószínű

– tájékoztatott az Időkép.

Pénteken is esős, viharos időnk lesz és ezen a hétvégén sem lesz igazán strandidő, 25-27 fok lehet a maximum.

Elfelejthetjük a napozást a Balaton-parton

Ha hihetünk a 30 napos prognózisnak, akkor a következő egy hónapban elfelejthetjük a napozást a Balaton-parton: jövő hétvégén és utána is lehet számítani esőre, viharok nélküli 30 fok csupán egyetlen szombaton, július 21-én lesz.

Az Accuweather nemzetközi meteorológiai portál még szomorúbbakat jósol: számításaik szerint csupán augusztus első két hetében élvezhetjük az igazi nyarat, majd a nyár utolsó hónapjának közepén visszazuhan a hőmérséklet és tartósan 24 fok körül marad.

Ha így lesz, akkor idén igazán rövid ideig mutatja meg magát a nyár: idén eddig csak egyszer rendelt el elsőfokú hőségriadót az ÁNTSZ, míg tavaly összesen háromszor adtak ki riasztást.

Aggasztó előrejelzés Búcsút mondhatunk idén a strandidőnek 1
Fotó: Keller Mátyás

Reménykedhetünk a vénasszonyok nyarában

Dávid Mihály magánmeteorológus előrejelzése is hasonló képet mutat, mint amit a hazai és nemzetközi meteorológiai portálok ígérnek a következő időszakra. A mérnök szerint viszont elképzelhető, hogy ősz elején még strandolhatunk egyet búcsúzóul. Dávid Mihály a naptárja szerint szeptemberig kitolódik a nyár, és ő is augusztus elejére jelzi a legmelegebb napokat.

Ezért tol ki velünk az időjárás minden hétvégén

Van tudományos magyarázata, hogy miért mindig hétvégére jön a lehűlés. A légköri frontok ugyan nem tudják, mikor van szombat, de nyáron jellemzően hétnaponta érkeznek a Kárpát-medencébe.

Egész Közép-Európában átlagban hétnaponta van frontátvonulás

– nyilatkozta a Ripost-nak az Időkép meteorológusa, Berczeli Balázs.

Az oldalukon látható hosszú távú előrejelzés az elmúlt 30 év átlaga alapján készül, és ebből is látható, hogy nyáron körülbelül hetente érkezik lehűlés, amit többnyire zápor, zivatar kísér – az már a mi balszerencsénk, hogy ezek általában hévégére esnek. De a német Meteorológiai és Klímakutató Intézetnek van magyarázata ennek az okára is: a vizsgálatuk szerint azért romlik el az időjárás hétvégén, mert az ipari termelés és a közlekedés miatt hét közben annyi aeroszol kerül a levegőbe, hogy annak a koncentrációja rendszerint hétvégére éri el a kritikus mértéket, és ez eredményezi a csapadékot, ami azután lehűti a levegőt. A ciklus pedig hétfőn kezdődik előröl…

Eddig 25 fok alatti volt a nyár Idén eddig csak egyszer volt hőségriadó, míg tavaly ilyenkorra már háromszor. A hőségriadó elrendelése Magyarországon az ÁNTSZ hatáskörébe tartozik. Az első fokozat (figyelmeztető jelzés) kritériuma az, hogy az átlaghőmérséklet legalább egy napig elérje vagy meghaladja a 25 fokot. Ez a jelzés elsősorban a mentőszolgálatnak szól. A második fokozat elrendelésének feltétele, hogy az átlaghőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje vagy meghaladja a 25 fokot. A harmadik fokozat akkor lép életbe, amikor az átlaghőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Szokatlanul meleg napok következnek

Edit

Többfelé várható köd

Géza

Fájdalmas csavar a februári időjárásban, tévedtek a meteorológusok

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!