Image default
Egészség - betegség

Aggasztó dolgot figyeltek meg a tetovált emberek testében

Fémszennyezettek azoknak az embereknek a nyirokcsomói, akiknek a testét tetoválás borítja – állapította meg egy kutatócsoport.

Particle and Fibre Toxicology Journal című szakfolyóiratban napvilágot látott tanulmány szerint a fémek a hónalji, ágyéki és nyaki nyirokcsomókban gyűltek össze. Meglepő módon e fémek nem a tetoválás során használt festékből, hanem a tetováló pisztoly tűjéből származnak.

A szakértők a kutatás során elhunyt tetovált és tetoválással nem rendelkező emberek testét vizsgálták meg. A tetováltak nyirokcsomóiban vas-, króm-, és nikkelszemcséket találtak, melyek átmérője az 50 nanométertől egészen 2 mikrométerig terjedt.

Ugyan elképesztően parányiak, mégsem veszélytelenek, mivel a nanorészecskéknél a felület/térfogat aránya sokkal nagyobb, mint a méretesebb részecskék esetében.Ennek eredményeképpen több toxikus anyaggal szennyezhetik a szervezetet, így magasabb a halálos megbetegedések aránya az ilyen embereknél.

A legmeglepőbb azonban, hogy a fémpartikulumok nem a festékből származtak.Nagyjából 50 fajta festékmintát néztünk át, ám egyikben sem mutattunk ki fémrészecskéket, miközben arról is gondoskodtunk, hogy az előkészítés során a minták ne szennyeződjenek. Ezt követően gondoltunk arra, hogy jó lenne a tűket is szemügyre venni, ekkor jött a >>heuréka-pillanat<<“– mondta Ines Schreiver, a tanulmány egyik szerzője.

FORRÁS: PIXABAY

Természetesen akadtak azért szennyeződések a festékekben is, a zöld, kék és piros festékben például titán-dioxidot azonosítottak, amely a kopás során a tűre kerülhet. A fekete festék ugyanakkor nem tartalmazta az említett anyagot.

A felfedezés megmagyarázhatja, miért okoz a tetoválás egyeseknél allergiás reakciókat. Hogy a nyirokcsomókban felhalmozódó fémeknek hosszabb távon milyen egészségügyi hatásai lehetnek, egyelőre nem tudni, ennek kiderítéséhez a szakértők szerint további kutatásokra van szükség.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

4 öngyógyító légzésgyakorlat, amit te is kipróbálhatsz otthon!

Mazsi

Vérszívó-invázió kezdődik tavasszal

Edit

Nők ezrei isszák naponta és nem is sejtik, hogy mellrákot okozhat!

Edit