Hirmagazin.eu
Főoldal » Adóügyi válaszok mára, a www.hirmagazin.eu online médiától
Gazdaság

Adóügyi válaszok mára, a www.hirmagazin.eu online médiától

Alapvető tévedés az egyszerűsített foglalkoztatásról

Az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja éppen most van. Az adózás rendjének nem tudása számos esetben munkaügyi bírsághoz vagy munkaügyi perhez vezetnek.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén is kell írásos munkaszerződés

A munkaviszonyban alapvető szabály, hogy a felek munkaviszonyt létrehozó megállapodását írásba kell foglalni. Ilyen szabály azonban egyszerűsített foglalkoztatás esetén nincsen.

A munkaviszony ugyanis ebben az atipikus munkaviszonyban a bejelentés teljesítésével jön létre, melyet minden esetben a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni. Ezt követően már csak rendes munkaviszony keretében történhet ugyanis a foglalkoztatás.

Ettől függetlenül célszerű a megállapodás írásba foglalása, mivel ellenkező esetben bizonyítási problémákkal találhatjuk magunkat szemben.

Célszerű a törvényi minta-munkaszerződést alkalmazni, hiszen így további könnyítésekre is jogosulttá válhatunk a munka törvénykönyve 201-203. §-ai alapján.

Forrás: Adózóna

Képek: BI-KA Logisztikai Kft, HVG, Autopro

Így jár társaságiadó-kedvezmény energiahatékonysági beruházásra

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló kormányrendelet szerint új adókedvezmény vehető igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházáshoz.

Az igénylés és igénybevétel feltételeit, az el nem számolható költségek részletezését, a minőség igazolásának és az adózó adatszolgáltatási kötelezettségének részletes feltételeit a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) felhatalmazása alapján kormányrendelet – a 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet (R) – tartalmazza.

Jog az adókedvezményre

1.  Adókedvezményt vehet igénybe az adózó energiahatékonysági beruházáshoz, ha azt 2016. november 25-ét követően kezdte meg. Az R. szerint a beruházás megkezdésének napja az alábbiak közül a legkorábbi időpont:

– az építkezés kezdetének a napja, vagy
– a beruházás célját szolgáló első tárgyi eszköz megrendelésének a napja, vagy
– bármely olyan kötelezettségvállalás, amely a beruházást visszafordíthatatlanná teszi.

Létesítmény felvásárlása esetén a beruházás megkezdésének napja a felvásárolt létesítményhez közvetlenül kapcsolódó eszközök tulajdonba vételének napja.

Nem minősül a beruházás megkezdésének viszont különösen

– a földterület vásárlása vagy
– az építésügyi hatósági engedélyek megszerzése vagy
– a megvalósíthatósági tanulmányok készítése.

2. A beruházás energiahatékonyságot szolgál, amely teljesülhet

a) magasabb energiahatékonyság eléréssel,
b) energiahatékonyságot közvetlenül szolgáló beruházással.

Energiahatékonyságot szolgáló beruházás a Tao. tv. fogalom meghatározása szerint az energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, amely révén a végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energia-megtakarítás következik be.


Az energiahatékonyságot az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (Ehtv.) a következőképpen fogalmazza meg:

energiahatékonyság: a teljesítményben, a szolgáltatásban, a termékben vagy az energiában kifejezett eredmény és a befektetett energia hányadosa.

Forrás: Adózóna

Kép: BI-KA Logisztikai Kft, HVG, Autopro

Hasonló hírek

Újdonságok a lottózásban

Géza

Hogy jutunk ki a reptérre, ha lezárják a 3-as metró déli szakaszát?

Géza

Vigyázat, termékbemutató!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------