Főoldal » A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok margójára – HG2018/1
Gazdaság

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok margójára – HG2018/1

A Holstein Genetika Kft. kezdettől fogva, megszakítás nélkül, mindegyik hódmezővásárhelyi kiállításon standdal mutatkozott be. A hazai állattenyésztés e különleges fóruma mindig ösztönzőleg hatott ránk, szerettük volna megmutatni minőség iránti elkötelezettségünket mind szakmai tartalomban, mind megjelenésben.

Számos alkalommal értünk el sikereket a tenyészállat-versenyeken, kétszer a nagydíjat is elhódítva.

Az idei, jubileumi rendezvényre különleges odafigyeléssel készültünk.Megújítottuk standunkat, amely osztatlan elismerést aratott a látogatók körében.

A standon belül bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk stratégiai partnerünknek, az Invitech Megoldások Zrt.-nek, amelynek munkatársai élőképes monitor segítségével adtak tájékoztatást az érdeklődőknek közös kutatási-fejlesztési projektünkről, a digitális technológia kínálta lehetőségekről a precíziós állattenyésztésben.

Akciós spermakínálattal rukkoltunk elő három genomikus tenyészbikától, amelyek eltérő pedigréháttérrel és eltérő tenyésztési karakterrel rendelkeznek.

Akác Balázs ügyvezető, Alföldi László területi igazgató és az Invitech Megoldások Zrt. nevében Tarr Zoltán interjút adott a Pécsi Televízió Agrárium portáljának.

Két különdíjat ajánlottunk fel a holstein-fríz Nemzeti Show nyerteseinek. A nagydíjas tehén tenyésztőjét (Galgamenti Mezőgazdasági Kft., Tura) őszi, amerikai tanulmányutunkra invitáltuk meg, míg a bemutatott legnagyobb életteljesítményű tehén tenyésztőjének (Lakto Kft., Dabas) negyedmillió forint értékű spermavásárlási lehetőséget ajánlottunk fel.

A tenyészállatok versenyében 22 World Wide Sires apaságú nevezés érkezett, közülük 13 esetben az anyai nagyapa is tőlünk került ki. Programunk sokszínűségének példája, hogy a 22 esetben 16 különböző apáról volt szó!

Nagy örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évi kiugró szereplés után most sem maradtunk komoly eredmény nélkül. A Hód-Mezőgazda Zrt. által felkészített és bemutatott, 2331 BOLYGÓ nevű vöröstarka szűzüsző nemcsak osztályát nyerte meg, hanem a kiállítás Junior Champion díját is kiérdemelte. Pedigréje Mirage-Red x Colt P-Red, ahol mindkét apaállat a World Wide Sires tenyésztési programját fémjelzi. Köszönjük a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek a régóta tartó tenyésztői együttműködést, és gratulálunk a sikeres szerepléshez nemcsak Bolygóért, hanem az összetett pontverseny megnyerése okán is.

Ezúton is köszönettel tartozunk annak a tíz tenyésztőnek, akik WWS apaságú tenyészállatokat mutattak be.

A kiállítói gálavacsorán pedig a Holstein Genetika Kft.-t is díjazták a szervezők, Akác Balázs ügyvezető vette át az elismerést Antal Gábortól és Fekete Balázstól.

Tenyészértékbecslés

Tenyészértékbecslés az Animal Model segítségével

A történelem azt mutatja, hogy egy-egy tenyészbika képes volt új irányt szabni a holstein-fríz tenyésztésnek. Elevation a ’60-as évek közepén a termelés és a küllem egyensúlyát jelenítette meg. Blackstar termékenyítő anyaga már bejárta az egész világot. Később Durham a show-tenyésztés meghatározó vonalát alapozta meg, minden idők legtöbb EX tehenét adva az Egyesült Államokban. O-Man a fitnesz tulajdonságokat és az ezzel összefüggő hosszú hasznos élettartamot hozta fajtába épp egy olyan időszakban, amikor feltámadt az igény az egészségesebb, produktívabb tehén iránt. Planet lányainak rendkívüli tej- és profittermelő képességével hívta fel magára a figyelmet.

A genomika korszakába érve az említett korszakos tenyészbikák, néhány további társukkal kiegészülve egy még nagyobb forradalom alapját képezik. A fajta nemesítésének üteme és a szelekciós lehetőségek körének szélesedése a világ holstein-fríz tenyésztésének jelentős átalakulását hozhatja magával. Az első genomikus ranglistákon már meghatározó szerepet játszottak a WWS-körbe tartozó bikák (pl. Epic, Mogul, Supersire), s ez a hegemónia a mostani genomikus nemzedékre is érvényes!

Az észak-amerikai tenyésztés azon dolgozik, hogy a következő nemzedékek elit egyedeit sikerüljön előállítani. A genomvizsgálatok bevezetése óta több mint egymillió állat genomtesztje készült el. Havonta több mint 30.000 holstein-fríz egyedet vizsgálnak. A genomikai előrejelzés alkalmazása hihetetlenül felgyorsítja a genetikai előrehaladást, és jelentősen növeli az esélyét az egészen kivételes képességeket hordozó tenyészállatok megtalálásának.

Az információ egyszerre lett manapság több, jobb és gyorsabb, lerövidítve a generációs intervallumot 21 hónapra. Megnőtt a szerepe egyes kiemelkedő tenyészbikáknak és tenyészüszőknek.

A WWS és az észak-amerikai tenyésztők közötti együttműködés eredményeként a világ tenyésztői a hatékony (profitábilis) genetika széles választékához férnek hozzá. A tenyészbika-előállító program sikerének egyik kulcsa a tenyésztők széles körével fenntartott folyamatos, kiváló kapcsolat. A cél olyan nagy hatású tenyészbikák előállítása, amelyek a széleskörű igényeket ki tudják szolgálni. A differenciált bikakínálat le tudja fedni az igényeket a termelés, a fitnesz, a küllem területein, de az összetett tartalmú szelekciós indexek (Pl. TPI, Net Merit, stb.) vonatkozásában is, mindezt minél változatosabb pedigré-háttérrel!

A genomika tenyésztési hatékonyságát példázza a Seagull-Bay Dairy esete, amely ennek köszönheti SUPERSIRE előállítását Robust és Shauna párosításával. Supersire a termelésben és a fitnesz tulajdonságokban egyaránt kiemelkedik, jó esélye van arra, hogy csatlakozzon a bevezetőben említett legendákhoz.

A Stantons-állományban a telep legjobb tehéncsaládjaira fókuszálva állítják elő sikeressé váló bikáikat a mesterséges termékenyítő vállalat számára. A legnagyobb genomikus értékű bikák és üszők kombinációjára alapozza tenyésztési programját az Oakfield Dairy. Kiváló tehéncsaládokból született Supersire-, Mogul-, McCutchen-utódok jelentik a következő időszak tenyésztési alapját a Mystic Valley tehenészetben is.

A genomika és más technológiák térhódítása meghatározza a tejtermelő tehenészetek további fejlődését. A sok változás közepette azonban van egy változatlan elem is: mindig voltak, vannak és lesznek szenvedélyes, elkötelezett tenyésztők és ún. bika-analisták, akik együttműködve állítják elő azokat a bikákat, amelyekre a mindenkori világnak szüksége van. A modern technológák, ötvözve a hagyományos tehén-érzékkel, építve a kialakult szakmai-emberi kapcsolatokra, együttesen vezethetnek el olyan tenyészbikák előállításához, amelyek világszerte segítik a tejtermelőket céljaik elérésében, hatékonyan, gazdaságosan termelő tehenek előállításán keresztül.

A WWS 45 évvel ezelőtti alapítása óta világosan kivehető úton jár. A legjobb genetikát teszi elérhetővé, kiegészítve ezt a genetika minél teljesebb kihasználását elősegítő szolgáltatásokkal, így biztosítva partnerei elégedettségét a világ közel 80 országában. Az évek során a bikák és az arcok változtak, de az eredeti ígéret és a mögötte rejlő szenvedély és eltökéltség mit sem változott!

A WWS végső soron –a két mesterséges termékenyítő vállalat mint tulajdonosai révén- 51 ezer farmer tulajdonában van. Ez meghatározza működési elveit, prioritásait. A munkatársak szakmai tudása párosul a széleskörű, több évtized alatt kiépített kapcsolatrendszerrel szerte a világon. Ezek révén képes olyan tenyészbika-kínálattal és olyan genetikai programmal megjelenni, amely az etalont jelenti ebben az üzletágban.

A szűken vett szaporítóanyag-termelésen és –forgalmazáson azonban már jó ideje túllépett a vállalat. A World Wide Mating Service (WMS) párosítási szolgáltatás a tenyésztői döntések nélkülözhetetlen eszköze, míg a Wide Wide Global Training Center gyakorlati képzési programja a telepi menedzsment ismereteket nyújtja, különös tekintettel a szaporodásbiológiai tevékenységre.

A manapság fontos (egyre bővülő körű) értékmérő tulajdonságokra vonatkozó tenyészérték-számítás jellemzően az ún. Állatmodell segítségével történik. A munkában független amerikai szervezetek vesznek részt.

A tej- és húshasznú fajták esetében rengeteg sajátosságot hordoz a tenyészérték-becslés rendszere, módszere. A hasznosítási irányokon belül, a fajták között is különbségek mutatkoznak. Mivel a Holstein Genetika Kft. partneri körénak meghatározó részét a holstein-frízes gazdaságok teszik ki, a továbbiakban erre a fajtára koncentrálva teszünk megállapításokat.

A holstein-fríz fajta leginkább használt átfogó indexe a Total Performance Index (TPI). Ennek a kompozit (összetett) indexnek a képlete időről időre módosul a szakmai tudás bővülésével és a tenyésztői illetve fogyasztói igények, elvárások változásával. Jelenleg a termelési tulajdonságok 46%, az egészségi és fertilitási tulajdonságok 28%, a küllemi tulajdonságok 26% arányban részesednek az index képletében. A TPI és további indexek összetételéről, valamint az amerikai holstein-fríz tenyészbikák részletes eredményeiről az évente három alkalommal megjelenő Sire Summaries kiadványban tájékoztat az amerikai Holstein Szövetség (www.holsteinusa.com)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu, holstein-genetika.hu

Hasonló hírek

Már csak pár nap, és lejár a határidő, szabadulj meg a pénzedtől!

Mazsi

Kiderült, meddig emelkedhet a nyugdíjkorhatár a következő három évben

Géza

Kapós még a panellakás?

Géza