Image default
Kiemelt külföldi hírek

A vulkántragédia tovább tart, a Hawaii vulkán egyre erősödik + képek a vulkán pusztításáról

Hawaii vulkán kitörés frissítés: Miért éppen Kilauea a vulkánkitürések epicentruma?

KILAUEA most elérte a kitörés nyolcadik hétét, és olyan pusztítást okozott Izlandon, amilyenre nem volt példa za elmúlt évszázadok során. Mivel a Kilauea kitört, több ezer földrengés rázta meg a Big Island-ot, ezek többsége a hegycsúcsokon összpontosult.

Több mint 600 épület megsemmisült a láva áramlás miatt, több ezer lakost evakuálni kellett, akik most kénytelenek a sürgősségi menedékhelyeken tartózkodni!

A Hawaii Vulkán Obszervatórium (HVO) megdöbbentő 664 földrengést mért a Big Island-ról az elmúlt 24 órában. Ahogy a földrengések bekövetkeztek, a Kilauea szerkezete erodálódott, ami a Halema’uma’u kráter összeomlását okozta a vulkánon belül.

A HVO szerint: “Ahogy a kráterfalak és a belső kaldera befelé esik, Halema’uma’u mélysége több mint megháromszorozódott, és az átmérő több mint kétszeresére nőtt.”

“Májusig 10 földrengés volt jellemző a csúcson, míg júniustól naponta körülbelül 600 földrengés volt mérhető ugyanazon a régióban. ”

“Sok ilyen földrengés elég erős ahhoz, hogy érezhető legyen, és egyesek károsak lehetnek. Ezek a földrengések érthetően aggodalomra adnak okot, különösen a Vulkán faluban és a környező alkörzetekben. ”

A HVO azt mondta: “Mivel a magma a Kelet-Rift zónába esik (a Leilani Estates – 40 km-es szélességben a föld alatt), az lassan összedönti a fölötte lévő szikla támaszát.

“Amikor az összeomlás / robbanás bekövetkezik, óriási mennyiségű láva fog kitörni, és azzal párhuzamosa, folyamatos földrengések lesznek várhatóak.

A HVO rendkívül közleményt adott ki, hogy a Kapoho Bay-i területeket és annak 300 km-es körzeteét is ki kell üríteni.

Forrás: express.co.uk

Képek: reuters, epa, gettyimages

Hasonló hírek

Bejött a jóslat: vörösben Európa – Budapest a kivétel

Géza

Juncker hadat üzent a nemzetállamoknak

Géza

Tragédia élőben! Egy nicaraguai riporter épp a kormányellenes tüntetésekről közvetített élőben a Facebookon, amikor agyonlőtték! (OLvasd el és nézd meg!)

Géza