Hirmagazin.eu
Főoldal » A víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni
Klímaváltozás

A víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni

A víz kérdése összeköt, mert a Föld vízkészleteit együtt használjuk, ezért együtt vagyunk felelősek azok mennyiségének és minőségének megőrzéséért

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesti Víz Világtalálkozón, csütörtökön Budapesten.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Cikkünk frissült.

A tárcavezető a tanácskozást lezáró felszólalásában kiemelte: „a víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni”.

Mint mondta, a konferencián bemutatott Budapest Felhívásban megfogalmazták azokat az üzeneteket és akciókat, amelyekkel a nemzetközi közösség képes megelőzni a közelgő vízválságot. Ahogyan azt a dokumentumban is írják, ösztönözni kell a vízgazdálkodással kapcsolatos beruházásokat, elsősorban azokat, amelyek segítik a vízbiztonság növelését – mutatott rá.

A külügyminiszter kitért rá: az idei világtalálkozón a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyeztek a megvalósításra, ezért kapott kiemelt szerepet a szakkiállítás, amelyen a magyar vízipar mutatkozott be. A magyar vízipari tudás jelentőségét aláhúzza, hogy ma a világon 2,2 milliárd embernek nincs megbízható hozzáférése biztonságos ivóvíz-szolgáltatáshoz, 1,8 milliárd ember pedig csak szennyezett ivóvízhez jut hozzá – mondta.

Szijjártó Péter közölte: nemcsak a regionális és nemzetközi vízügyi viták, hanem a lokális vízválságok is konfliktusforrásokká válhatnak. Hozzáfűzte: fontos felismerni a víz kiemelt szerepét a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában.

Bár az elmúlt napokban ismét fontos lépéseket tettek a megoldásért, a munkát folytatni kell – mondta, hozzáfűzve: ebben mindig számítani lehet Magyarországra.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország a víz kérdésében azt az elvet vallja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol rászorulnak, hogy ezekből az országokból ne vándoroljanak el az emberek, hanem a hazájukban emberhez méltó életet élhessenek.

Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány meggyőződése, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika a migrációt kiváltó okok kezelésének egyik leghatékonyabb, kézzelfogható eszköze, hiszen így lehetséges hozzájárulni a helyi életkörülmények javításához és a munkahelyteremtéshez. Ennek megfelelően Magyarország négy földrészen – Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában és Európán belül a Nyugat-Balkánon – folytat aktív nemzetközi fejlesztési tevékenységet azzal a céllal, hogy a fejlődő országok felzárkóztatásának felgyorsításával hozzájáruljon a migráció okainak kezeléséhez, valamint a nemzetközi biztonság megteremtéséhez – mondta.

Szijjártó Péter elmondta: a víz nem áll meg a határoknál, ezért a nemzetközi együttműködés ezen a területen is Magyarország kül- és szomszédságpolitikájának egyik prioritása.

Hangsúlyozta: „nekünk, ma élőknek és a jövő nemzedékeiért felelősséget vállalóknak nincs újabb néhány évtizedünk, de talán évünk sem, hogy az előttünk álló kihívásokra megoldást találjunk.” Bár az elmúlt napokban ismét fontos lépéseket tettek a megoldásért, a munkát folytatni kell – mondta, hozzáfűzve: ebben mindig lehet számítani Magyarországra.

Emlékeztetett: már harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a víz világtalálkozót. Magyarország nagy örömmel szervezi meg ezt a tanácskozást, mert bár lélekszámban és földrajzi méretben kis országnak számít, különösen büszke természetes vizeire – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a víz kérésében és a vízzel kapcsolatos jövő tervezésében, ezt mutatja, hogy a világtalálkozó fővédnöke Áder János köztárssági elnök.

Megjegyezte: a találkozó iránt kiemelt volt az érdeklődés, 118 országból több mint 2400-an regisztráltak.

Közölte: a konferencián a világ politikai döntéshozói, vízügyi szakemberek és tudósok, valamint a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkoztak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.

mti, m1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Minden olvad, teljesen sarokba szorulnak a jegesmedvék..

Géza

Megdöbbentő adatot közöltek a klímakutatók

Géza

Rackete: a klímamenekülteket is be kell fogadni – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!