Image default
Amerika

A világ legnagyobb medencéje

világ legnagyobb medencéje a dél-amerikai Chilében épült fel. Chile, hivatalosan a Chilei Köztársaság (spanyolul: República de Chile) Dél-Amerikában, az Andok hegyvonulatai és a Csendes-óceán között húzódik.

Chilét nyugatról végig az óceán határolja. Ennek következménye, hogy az országnak több ezer kilométer tengerpartja van. Nagyjából az ország közepén, a fővárostól Santiagotól 100 km-re nyugatra, a tengerparton fekszik Algarrobo.

A gyönyörű vidék a turisták által kedvelt desztináció, azonban van egy hibája: a tenger a déli-sarki áramlatok miatt viszonylag hideg, nagyjából 16-17 fokos, ez turisztikai szempontból nem túl kedvező.

San Alfonso del Mar üdülőkomplexum tulajdonosai ezért úgy döntöttek, megépítik a világ legnagyobb úszómedencéjét, gyakorlatilag egy saját lagúnát.

A tengerparton, a parttal párhuzamosan ásták ki a közel ezer méter hosszú medencét, amely 3,5 méter mély, és 7,7 hektáron terül el. A medence felülete 81.000 m2, és 250 millió liter tisztított tengervízzel van feltöltve. Felépítése 5 évig tartott, az éves fenntartási költsége 2 millió dollárba kerül.

A medence olyan mély, hogy a vendégek akár kisebb hajókkal vagy kajakkal körbehajózhatják ha úgy tartja kedvük.

A vizet a medence egyik végén szívják be, különleges, új eljárással tisztítják meg, és a medence másik végén távozik.

A Nap mindeközben 26 fokosra melegíti. A világrekorder medencét egy chilei cég, a Crystal Lagoons valósította meg.

Forrás: erdekesvilag.hu

Hasonló hírek

Tündérmesébe illő tájkép a rózsaszín lagúna Mexikóban

Edit

Ahol a taxis megáll a stoposnak, mert a pénz nem minden a világon

Géza

Csodálatos vízi rezervátum

info