Hirmagazin.eu
Technika, kommunikáció

A világ legkomolyabb adatbányáját építi fel a Facebook új dobása

A világ legkifinomultabb hirdetés-targetálási adatbázisát építi fel a Facebook az új fizetési szolgáltatásának köszönhetően.

A közösségi oldal most már nem csak azt fogja tudni, hogy milyen témákat kedvelünk és milyen hirdetésekre kattintunk, hanem azt is pontosan tudja majd a Facebook Payen keresztül, hogy milyen termékekért, szolgáltatásokért vagyunk hajlandók pénzt kiadni és azt is, hogy mennyit. Ha nem is jön össze a Libra-projekt, a Facebook Pay-jel masszív hirdetési bevételekre tehet szert a közösségi oldal.

Mémek és szelfik mellett most már pénzt is küldhetsz

A napokban jelentette be a Facebook, hogy fizetési szolgáltatást indít Facebook Pay néven, ami elérhető lesz a Facebookon, a Messengeren, az Instagramon és a WhatsAppon keresztül is. A Facebook Paynek köszönhetően pénzt tudunk küldeni más felhasználónak, illetve vásárolni és adományozni is tudunk rajta keresztül anélkül, hogy újra és újra megadnánk a kártyaadatainkat minden egyes tranzakcióhoz.

Egyelőre a Facebook Pay még csak amerikai felhasználóknak elérhető, számukra a szolgáltatás úgy működik, hogy

  • rányomunk a beállítások gombra, itt kiválasztjuk a Facebook Pay-t,
  • hozzárendelünk egy fizetési módszert (bankkártyát, hitelkártyát vagy PayPalt),
  • és legközelebb, amikor vásárolni akarunk valamit vagy pénzt akarunk küldeni, már használni tudjuk a szolgáltatást.

Korábban is lehetett pénzt küldeni a Messengeren keresztül (amerikai felhasználóknak legalábbis elérhető volt ilyen funkció), a mostani szolgáltatás annyiban más, hogy a bankszámlák helyett kártyákat (beleértve a hitelkártyákat) is lehet majd csatolni a rendszerhez, illetve össze tudjuk kapcsolni a PayPal-lel és a Stripe-pal is.

A Facebook állítólag PIN-alapú és biometrikus adatokat használó azonosítással is védi majd a Facebook Pay-en tárolt kártyaadatainkat, állítólag ezeket el sem menti a közösségi oldal.

Sosem látott adat-aranybánya nyílt

A Facebook a pénzküldésért nem számít majd fel semmilyen díjat (ellentétben például a Viberrel, ahol a pénzküldésért 79 forintot, 3000 forint fölött pedig 79 forint + 1,5%-ot kell fizetnünk, ami még a banki díjakat is meghaladja), a számlavezetést pedig továbbra is a bankunk végzi majd, így a Facebook ezért sem számít fel díjat.

Persze nem karitatív szolgálat a közösségi médiaoldal: szinte teljesen egyértelmű, hogy a fizetési rendszer az adatainkat értékesíti majd. A Facebook bevételeinek 98%-át hirdetésekből szerzi, egy felhasználó költési szokásainak elemzésével pedig sokkal jobb profilt tud építeni a közösségi médiafelület hirdetőinek, mintha csak azt mérik, hogy ki milyen hirdetést kattint.

VAGYIS A FACEBOOK PAYNEK KÖSZÖNHETŐEN A KÖZÖSSÉGI OLDAL MÁR NEM CSAK AZT TUDJA MAJD, HOGY MILYEN TÉMÁKAT KEDVEL VAGY MILYEN HIRDETÉSEKET KATTINT A FELHASZNÁLÓ, HANEM PONTOSAN LÁTJA MAJD, HOGY MIKOR, HOL, MIT, MENNYIÉRT VÁSÁROL.

Mindez hosszútávon elképesztően vonzóvá teheti a Facebookot a hirdetők szemében, hiszen sokkal precízebben tudják majd megcélozni hirdetéseikkel a felhasználókat, mint bármikor máskor a múltban, ez pedig a közösségi médiaoldal bevételeit is radikálisan megdobhatja.

Ez is a Libra sorsára jut?

A Facebook Payt többen is a közösségi oldal sokat kritizált kriptopénz-projektjének, a Librának felvezetőjeként látják, a vállalat nyomatékosította, hogy ez egy teljesen független projekt, amely meglévő infrastruktúrán fut majd.

A Librát többek közt az amerikai hatósági szervek, politikusok, a Fed és EU-s intézmények is hevesen kritizálták, mivel egyrészt biztonsági aggályaik vannak a kriptodevizával kapcsolatosan, másrészt pedig aggódnak amiatt, hogy a Facebook „coinja” a dollár és / vagy euró alternatíváját képezheti, mellyel lényegében a monetáris politikát kicsavarná a jegybankok kezéből a közösségi médium.

A Facebook Paynél szó sincs egy alternatív devizáról, blockchainről vagy kriptóról, ennek ellenére nem kizárt, hogy itt is lesz majd bőven olyan szereplő a piacon, aki az adatkezelés miatt aggódik. A közösségi oldal jó eséllyel nem fog semmilyen konkrét fizetési adatot átadni a hirdetőknek, hanem inkább „tömbösítve” kezeli majd őket: vagyis a hirdetőknek lesz majd lehetősége például megcélozni olyan felhasználókat, akik unikornisos pulóvert rendeltek a Wishről 20 dollárért, de nem fogják tudni konkrétan, hogy kik voltak ezek.

Persze volt már a múltban is olyan, hogy a Facebook masszív mennyiségű érzékeny felhasználói adatot adott ki törvénytelenül a hirdetőinek, így nem éppen nevezhetők alaptalannak a közösségi oldal adatkezelési gyakorlatával kapcsolatos aggályok.

portfolio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Mazsi

Mégsem kacsa: jön a Pepsi telefon + VIDEÓ

Edit

Ilyen kiegészítővel nem büntetik meg gyorshajtásért

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------