Hirmagazin.eu
Főoldal » A vidéki elvándorlás mélyen fekvő okai
Belföldi hírek

A vidéki elvándorlás mélyen fekvő okai

Budapesti FAO konferencia a vidéki elvándorlás mélyen fekvő okaival foglalkozik

Budapest, 2019. november 13. – Számtalan országban szerte Európában és Közép-Ázsiában gyengélkedik a vidéki térségek megtartó ereje. Ennek okai bár eltérők, a vidéki térségek elnéptelenedése akadálya lehet annak fejlődésének. Az összehangolt szakpolitikai megoldások és intézkedések támogatásáért, melyek részét képezik a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé vezető útnak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy kétnapos nemzekötközi találkozót szervezett Budapesten a vidéki elvándorlás témájában európai és közép-ázsiai országok számára.

A kormányzati, civil szervezetek és nemzetközi fejlesztési partnerek képviselői a migráció mozgatórugóit veszik górcső alá, ezen belül is a migráció, mezőgazdaság és vidékfejlesztés közötti komplex összefüggéseket. Továbbá a műhelymunka igyekszik elősegíteni a vidéki elvándorlás kezelését célzó nemzeti és nemzetközi kezdeményezéseket.

„Az elvándorlás és vidékfejlesztés nem elválaszthatók egymástól; ezért a FAO támogatja a fenntartható mezőgazdaság ügyét,” – hangsúlyozta köszöntőjében a FAO főigazgató helyettese és regionális képviselője, Vladimir Rakhmanin. „Ehhez szükség van a vidéki térségekben lakókra, hogy képesek legyenek egy fenntartható környezetben élni és dolgozni, továbbá befektetésekre, amik akár az elvándoroltak jövedelméből is származhatnak.”

„Nyitottak vagyunk a tapasztalatcserére és a jó megoldások terjesztésére Európa és Közép-Ázsia változatos térségében,” – tette hozzá.

Nem csupán a történelmi örökség miatt növekszik a vidéki elvándorlás mértéke Európában és Közép-Ázsiában, de más minták is megfigyelhetők, mint a munkahelyek miatti elvándorlás Közép-Ázsia országaiból és a változó vidék-város dinamika, mutatott rá a FAO regionális program vezetője, Raimund Jehle. Ezek a változások ráadásul tükrözik a következő évtizedek alapvető és rendszerszintű társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásait.

Egyes országok az öregedő (és csökkenő) népességszámmal lesznek kénytelenek szembenézni, mások a fiatalok munkanélküliségével, főleg a vidéki térségekben. Míg a felgyorsult strukturális változások és a technológiai innováció átalakítja a társadalom szerkezetét és intézményeit, köztük a mezőgazdasághoz és élelmezéshez kapcsolódókat is, az összekapcsoltság és az eurázsiai és globális piacoknak való kitettség mértékének növekedése várható.

A klímaváltozás egy további faktor, ami a közvetlenül befolyással van a mezőgazdaságra, és ezáltal, a vidék fejlődésére is, jelentősen hozzájárulva a szikesedéshez, a talajok romlásához, vízhiányhoz, gyakoribb aszályokhoz és időjárási szélsőségekhez.

A workshop célja a vidéki elvándorlás ezen mélyen fekvő okainak feltárása és a résztvevők ismereteinek bővítése a témában, hogy ezáltal is közelebb kerüljünk a fenntarható élelmiszer- és mezőgazdasági termeléshez, vidékfejlesztéshez és biztosabb megélhetéshez Európa és Közép-Ázsia országaiban.

Forrás és kapcsolat: 

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

Hasonló hírek

Délben kezdődik az operatív törzs tájékoztatója – élőben itt

Géza

Túlóratörvény: az ellenzék közös erővel, konvojban indul az esztergomi Suzuki-gyárhoz

Mazsi

Kormányinfó: elismerés Magyarországnak az uniós biztosjelölti terület – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------