Image default
Gazdaság

A vártnál is drágábbak lesznek a karácsonyra szánt fenyők!

A hazai termesztésű vágott lucfenyőnek, mint irányadó fenyőnek az ára az elmúlt 3-5 év alatt nem változott, a munkabérek ellenben mintegy 50 százalékkal emelkedtek.

A lucfenyő az idén 20-25, esetenként akár 30 százalékkal is drágább lesz, viszont a kiskereskdelemi árrés elérheti az akár 100%-ot is!

Szokássá vált, a fenyőket egyedileg beárazva kínálni. A termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó – írja a nak.hu.

Az átlagos eladási ár a különféle fajták esetében: lucfenyő 3200, az ezüstfenyő 5500, nordmann fenyő 6500 forint/méter körül mozoghat.

Az egyedi méret és minőség ára ettől eltér, magasabb. A hazai kínálatban luc-, ezüst-, és nordmann fenyő jelenik meg, utóbbi térhódítása megkérdőjelezhetetlen.

Magyarországon, 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák.

A karácsonyi szezonban az importáruval együtt mintegy 2-2,5 millió fát értékesítenek.

A magyar termelők korábban maguk hordták a fővárosba az áruikat, ma a fenyőik nagyobb részét kereskedőknek adják el. Komoly partnereik a kertészeti árudák, akik vásárlóikat frissen vágott, minőségi áruval szolgálják ki. A karácsonyra árult fenyőfa a barkács- és egyes lakberendezési áruházakban is vevőcsalogató termékké vált, az ilyen típusú láncok nagy mennyiségben vásárolnak importárut is.

Forrás: magyarmezőgazdasag.hu

Hasonló hírek

Zsiday Viktor összeomlásra és 320-as euróra figyelmeztet!

Géza

Döbbenetes: hetek óta ölben cipelik a betegeket a mátészalkai kórházban az elromlott lift miatt

Géza

Juttatás felhőszakadás, jég, aszály, mezőgazdasági káresemény miatt

Géza