Főoldal > Hírek > Tudástár > Tudástár - minden érdekesség > A vámpírrajongók kedvenc zarándokhelye: az erdélyi törcsvári kastély

A vámpírrajongók kedvenc zarándokhelye: az erdélyi törcsvári kastély

Hirdetés

A romániai Brassó megyében található a törcsvári, vagy Bran-kastély, amely a Dracula-rajongók kedvenc utazási állomása – írja a Daily Mail brit napilap, amely részletesen foglalkozik a gyönyörű épület és az azt övező legenda történetével.

2015-08-30_072457

A Brassó városa mellett fekvő kastélyt egy sziklaszirtre kezdték építeni még a 16. század elején. A látogatók betekintést nyerhetnek a kastély szobáiba, keskeny alagúton haladhatnak a vár egyik részéből a másikba. Az éles eszű turisták azonban hamar rájönnek arra, hogy Dracula valójában nem létezett.

A híres vámpírt Bram Stoker ír regényíró találta ki, a Dracula címet viselő könyvét még 1897-ben adták ki. Stoker valójában sosem járt Romániában. Dracula valójában egy erdélyi gróf, aki egy sziklára épített kastélyban él.

Az egyetlen erdélyi kastély, amely talál a leírással, az a törcsvári kastély, ezért a rajongók meggyőződése szerint valóban itt élt Dracula. A brit lap megemlíti Vlad Tepes havasalföldi fejedelmet is, akinek Drǎculea volt a román keresztneve, a román nyelvben a dracul az ördögöt is jelenti, de latinul a dracot eredetileg a sárkány megnevezésére használják. Vlad Tepes nem bánt kesztyűs kézzel a törvényszegőkkel, ugyanis a bűnözőket karóba húzatta. Egyes történészek szerint 1462-ben Mátyás király elfogta Tepest és a törcsvári kastély alaksorába zárta. A kastély jelenlegi tulajdonosa éppen ezért úgy hirdeti, hogy a törcsvári vár Dracula kastélya.

A hely varázslattal tölti el a vámpírrajongókat, évente mintegy félmillióan látogatják meg a híres építménye, amelynek termei még a Mária román királyné által vásárolt korabeli bútorokkal vannak berendezve. A kastélyt 2009-ben szolgáltatták vissza jogos örökösének, Mária királyné unokájának, Habsburg Dominiknek, aki gyerekkorát a kastélyban töltötte.

2015-08-30_072935

Forrás: Arany gondolatok

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
loading...
tűzvédelem