Főoldal » A valódi európai szolidaritás a V4-ek sajátja
Belföldi hírek

A valódi európai szolidaritás a V4-ek sajátja

A visegrádi négyek (V4) valódi európai szolidaritást felmutatva léptek fel az elmúlt három évben az illegális migráció ellen – hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

PestiSrácok

A kormányszóvivő a visegrádi együttműködés (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország), valamint Ausztria kormányfőinek csütörtöki budapesti tanácskozását értékelve azt mondta: a V4-ek között teljes az összhang, a többi közt abban is, hogy azt, ami az Európai Unió határain történik, meg kell állítani.

Kovács Zoltán a szerdán az Országgyűlés által elfogadott jogszabály-módosításokkal kapcsolatban azt mondta: az után a felhatalmazás után, amelyet legutóbb a parlamenti választáson kapott a kormány, nehéz azt mondani, hogy ne a magyar emberek érdekét és akaratát képviselnék mind az alaptörvény-módosítással, mind a Stop Soros törvénycsomaggal.

A kormányszóvivő kiemelte: a magyar kormány az elmúlt években – a migrációs válságtól függetlenül is – olyan intézkedéseket hozott, amelyek a változó világra, körülményekre reagálnak, a „valósághoz igazodnak”, kezelik az országot érintő helyzetet. Meglátása szerint az elmúlt három év intézkedéseiről is egytől egyig bebizonyosodott, hogy jó irányba tett és szükséges lépések voltak.

Kitért arra is, hogy a büntető törvénykönyvben bezárták a jogi kiskapukat az illegális migráció szervezői előtt. Azzal is foglalkozni kell azonban – tette hozzá –, hogy nemcsak illegálisan, hanem legálisan is ösztönzik a bevándorlást különböző szervezetek. Megjegyezte, hogy a magyar kormány több mint egymilliárd eurót költött a határok védelmére. A kormányszóvivő hangsúlyozta: már emiatt is indokolt, hogy az olyan szervezetekre, amelyek tevőlegesen támogatják a migrációt, adót vessenek ki.

A V4-ek találkozójának tájékoztatása:

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr: Közép-Európa hozzáad az unió erejéhez

Közép-Európa nemcsak egyszerűen részese az Európai Uniónak, hanem hozzáad annak erejéhez, Közép-Európa felemelkedésére készülünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban, a V4-országok miniszterelnökeinek és az osztrák kancellár csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Andrej Babis cseh kormányfő, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a V4–Ausztria csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Kibővített V4-csúcsot tartottak Budapesten, a visegrádi országok mellett Ausztria is részt vett az egyeztetésen, amelynek legfontosabb témája a bevándorlás volt.

A V4-ek mindig erős Európát akartak

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: Magyarország számára fontos Sebastian Kurz osztrák kormányfő véleménye, hiszen Ausztria hazánk legfontosabb gazdasági partnere. „Magyarország érdeke, hogy Ausztria egy sikeres uniós elnökséget mutasson be” – hangsúlyozta a kormányfő.

„Komoly reményeket fűzünk a soron következő osztrák uniós elnökséghez, azt reméljük, hogy egy biztonságosabb közösség lesz az Európai Unió, mint korábban. A V4-ek mindig erős Európát akartak, ehhez pedig erős elnökökre van szükség” – mondta Orbán Viktor.

A V4-ek nem mennek el a migrációs minicsúcsra 

Pénteken Magyarországra látogat Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó utáni nemzetközi sajtótájékoztatón mondott zárszavában.

A kormányfő – utalva a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozóra – azt közölte: a V4-ek álláspontja szerint a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra.

„Megértjük, hogy vannak országokban belpolitikai nehézségek, de ez nem eredményezhet egy összeurópai kapkodást”, az ugyanis káoszt szül – mondta, és megerősítette: a V4-ek szerint az Európai Bizottságnak nem dolga miniszterelnöki csúcstalálkozó szervezése, ez a tanács elnökének a dolga, aki ennek eleget is tett, hiszen jövő csütörtökön – például menekültügyben is – lesz csúcstalálkozó.

A V4-ek ezért nem lesznek ott a vasárnapi minicsúcson. A jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat – közölte Orbán Viktor.

Európának képesnek kell lennie megvédeni saját határait

A visegrádi négyek és Ausztria egyetértenek abban, hogy Európának képesnek kell lennie megvédeni a saját határait és biztonságot adni a polgárainak – jelentette ki Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

A közös nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt is mondta: arra is képesnek kell lenni, hogy az Európai Unió (EU) tagállamainak kapcsolatát az együttműködés, ne pedig a konfrontáció jellemezze.

Ebből az következik – folytatta – , hogy a migráció ügyében a hangsúlyt azokra a kérdésekre kell helyezni, amelyekben egyetértés alakítható ki. A kormányfő két ilyet említett: a határvédelmet, valamint azt, hogy az EU-n kívül kell létrehozni külső menekülttáborokat.

Azokat a kérdéseket, amelyekben nincs egyetértés, mint például a kvótaügy, nem érdemes erőltetni – tette hozzá a miniszterelnök. A magyar javaslat tehát az, hogy a migráció ügyében oldják meg azt, amit képesek, azokra a pontokra helyezzék a hangsúlyt, amelyekben egyetértés mutatkozik.

Különleges találkozó volt

Orbán Viktor azt mondta, különleges találkozó volt a csütörtöki. Először is azért, mert vendégül láthatták az osztrák kormány vezetőjét, ami mindig megtiszteltetés Magyarországnak. Ennél a mindenkori megtiszteltetésnél azonban most többről volt szó, hiszen olyan témák vannak az asztalon – a migráció, a költségvetés, a közép-európai együttműködés –, amelyekben kulcsszerepet játszik a jelenlegi osztrák kancellár.

Különleges volt a találkozó azért is, mert véget ért a magyar V4-elnökség, amelyet Szlovákia nevében Peter Pellegrini miniszterelnök fog átvenni. Az elnökség átvételénél csak egy jobb érzés van: amikor átadhatja azt az ember – fogalmazott Orbán Viktor, sok sikert kívánva kollégájának.

Sebastian Kurz osztrák kancellárt azért látták vendégül, hogy meghallgassák a terveiről, ugyanis Ausztria vezeti majd az Európai Unió Tanácsát a következő fél évben.

Méltó módon zajlottak a viták

A magyar kormányfő közölte: azokat a kérdéseket sem rejtették véka alá, amelyekben nincs egyetértés a V4-ek és Ausztria között: nyíltan beszéltek az atomenergia kérdéséről, valamint a családi pótlék rendszerének osztrák változásairól is.

Ezek a viták is méltó módon zajlottak, ahogyan az öt komoly országhoz illik – hangoztatta Orbán Viktor. Azt mondta, megerősödött azon meggyőződésében, miszerint Közép-Európa nem egyszerűen csak része az uniónak. Kultúráját, vezetőinek felkészültségét és bátorságát tekintve joggal remélhető, hogy a régió nem elvesz az EU erejéből, hanem hozzáad ahhoz

Közép-Európa felemelkedésére készülünk, és ennek a része lesz a szlovák elnökség, valamint az osztrák elnökség az Európai Unió Tanácsában – jelentette ki a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott, jó reményekkel kezdték és zárták a csütörtöki tanácskozást, majd megköszönte kollégáinak, hogy ellátogattak Budapestre.

Ausztria a biztonság kérdésére összpontosít az EU-elnökség során 

Ausztria az Európai Unió soros elnöksége alatt a biztonság kérdésére, az európai állampolgárok jólétének növelésére és a tagállamok közötti együttműködés javítására koncentrál majd – mondta az osztrák kancellár. Sebastian Kurz a V4 és Ausztria csúcstalálkozója után kiemelte, védelmező Európát szeretnének létrehozni, ezért elsősorban a biztonság- és védelempolitikára fókuszálnak majd, különös tekintettel az illegális migráció ellen folytatott harcra.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Azt szeretnék, hogy ne az illegális bevándorlók elosztásáról szóló vita álljon a középpontban, hanem a külső határok közös védelmére koncentráljanak – mondta. Ha sikerül megvédeni a külső határokat, akkor magától értetődő maradhat „a belső határok nélküli Európa” – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex megerősítését tűzte ki célul; fel kell hatalmazni a szervezetet arra is, hogy felléphessen az embercsempészek ellen és „harmadik országokban” is kifejthesse tevékenységét annak érdekében, hogy „a hajók el se induljanak” – közölte a kancellár. Hozzátette, ezzel egyidejűleg helyben kell segíteni azoknak, akik valóban szenvednek, nőknek, gyerekeknek, időseknek, betegeknek.

Egy védelmező Európa biztosítja azt is, hogy az európaiak jóléte nemcsak megmarad, hanem növekszik. Ennek érdekében kiemelt figyelmet fordítanak majd a versenyképesség növelésére, a digitális átállásra és a szociális biztonságra is – mondta Sebastian Kurz. Emellett támogatják majd a nyugat-balkáni országok felvételi folyamatát az Európai Unióba – tette hozzá.

Azt hangoztatta, hogy meg kell találni az Európai Unióban az együttműködésnek egy jobb formáját, tartalmi véleménykülönbségek ellenére is tisztelettel kell beszélni egymással, és nem szabad az országokat különböző osztályokba sorolni.

A szlovák kormányfő jogot követelt a következő költségvetésben szereplő források újraelosztására

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök fontosnak ítélte az unió külső határainak védelmét, mert szerinte a kontinens biztonsága csak így garantálható. Hozzátette: nagyra értékeli az „Európa, amely véd” mottót. Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a kérdésben az Európai Tanácsnak kell megoldást találnia, mert csak az egyhangúlag megszavazott döntés lehet sikeres.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A szlovák kormányfő emellett jogot követelt a következő költségvetésben szereplő források újraelosztására is. A V4-ek nem értik, hogyan lehetséges, hogy az uniós átlagtól leginkább lemaradó országokat sújtják legjobban a kohéziós alapok és a mezőgazdasági támogatások csökkentésével – fejtette ki.

Örömét fejezte ki, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár is nagyobb rugalmassággal kezelné ezt a kérdést, és azt javasolta, hogy minden ország választhasson, hová ruházna be. Meggyőződésének adott hangot, hogy a visegrádi országok jövőre is az ideihez hasonló intenzitással találkoznak Szlovákiában.

A déli országok védelmezik a kontinenst

Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy júliustól az az Ausztria tölti be az unió soros elnöki tisztségét, amellyel például a migráció kérdésében azonos véleményen vannak a visegrádi országok. Úgy fogalmazott: a kérdést a kontinensen kívül kellene megoldani, amire számos nemzetközi példa van.

Andrej Babis cseh miniszterelnök (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Értetlenségének adott hangot, miért kellene vasárnap Brüsszelben úgynevezett mini-csúcstalálkozót tartani a migráció ügyében, és kijelentette: a déli országok védelmezik a kontinenst, így nekik kell ebben segítséget nyújtani.

Kulcsfontosságúnak nevezte a jövő heti brüsszeli EU-csúcstalálkozót, ahol az összes tagállam képviselteti magát, szerinte a kérdésben együttesen kell döntést hozni. Egyetértett az osztrák kancellárral abban, hogy bővíteni kell a Frontex illetékességi körét, a szervezetnek a 2016-ban 5,7 milliárd eurós hasznot húzó embercsempészettel kell harcolnia.

Az unió következő költségvetéséről szólva megjegyezte, nem tartja normálisnak, hogy növekedjen a közösség működésére szánt forrás azt követően, hogy Nagy-Britannia kilépésével csökken az unió lakossága. Bizonyosnak ítélte, hogy ebben a kérdésben, valamint a kohéziós alapok és a mezőgazdasági támogatások ügyében a visegrádi országok együttesen lépnek fel.

A visegrádiak megtalálják a közös nevezőt

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, országa sem tartozik a menekülteket befogadó „baráti körbe”, és nincs is ilyen szándékuk.

Úgy fogalmazott: az Európai Bizottságnak a vasárnapi migrációs minicsúccsal kapcsolatos dokumentumait egyaránt „felmelegített múltbéli javaslatokként” értékelték, amelyek elfogadhatatlanok. Az Európai Tanács teljes fórumát nevezte döntőnek a kérdésben.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A menekültek elosztásával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Lengyelország csecseneket és ukránokat is befogadott, és védi a keleti határokat, Lengyelországnak – földrajzi adottságai miatt – inkább keletre kell figyelnie – tette hozzá. Szólt azon reményéről is, hogy az uniós kohéziós alapok és az agrártámogatások tekintetében a visegrádi országok közös fellépése célt ér.

Szerinte a visegrádiak megtalálják a közös nevezőt, s akkor be tudjuk bizonyítani, hogy a visegrádi négyek az a mozdony, amely húzza ezt a nehéz vonatot. Lényegesen takarékosabb brüsszeli bürokráciát szorgalmazott, mondván, „már elegünk van lassan abból, hogy folyamatosan minket terhelnek a brüsszeli adminisztráció költségeivel”, szerinte itt óriási területe van a megtakarításoknak.

A versenyképesség fontosságát is hangsúlyozta, és leszögezte: az egységes piacon ezen országok nem akarnak protekcionizmust. A résztvevők mindegyike konstruktívnak és példaértékűnek ítélte a V4-ek Magyarország által vezetett tárgyalásait.

Forrás: kormany.hu

Hasonló hírek

Újabb migránsok indultak el gyalog Ausztria felé – egyre többen vonatra szállnak

Edit

A kormány mindent megtesz, hogy ne kelljen alkalmaznia a kötelező kvótákat

Edit

Bakondi: A tömegek beáramlása kezelhetetlen helyzetet okoz

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------