Hirmagazin.eu
Főoldal » A választók 29,93 százaléka járult az urnákhoz 11 óráig
Belföldi hírek

A választók 29,93 százaléka járult az urnákhoz 11 óráig

Országszerte 10285 helyen várják a választópolgárokat. Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 29,93 százaléka adta le voksát. A szavazókörök este 7 óráig tartanak nyitva. A valasztas.hu egyszerűsített formában elérhető csak.

Election 2018 – Turnout at 11am 29.93 pc

By 11am on Sunday, 29.93 percent of all voters, around 2.4 million people, had cast their ballot in Hungary’s parliamentary election, the National Election Office (NVI) reported.

Turnout was the highest (32.56pc) in Bekes County, in the south-east, and the lowest (26.43pc) in Szabolcs-Szatmar-Bereg, in the north-east. Turnout in Budapest was 29.14 percent.

Turnout at 11am in 2014 was 23.23 percent and 24.78 percent in 2010.

Cikkünk folyamatosan frissül!

11:30 – A a legfrissebb adatok szerint a választók 29,93 százaléka szavazott 11 óráig 

A választásra jogosultak 29,93 százaléka, 2 356 947 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 32,56 százalék, ami 91 750 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 26,43 százalék, ebben a megyében 117 191-en voksoltak.

Egyéni választókerületre lebontva a legaktívabbak ismét Csongrád megye 4-es számú egyéni választókerületében voltak. A választásra jogosultak mintegy 35,39 század százaléka szavazott.

A legkevésbé aktívak pedig továbbra is a Budapest 6-os számú választókerületében a szavazók. Ott 22,82 század százalékos volt 11 órakor a részvételi arány. Budapest egészében azonban a részvételi arány 29,14 század százalék, ez csaknem 400 ezer szavazatot jelent. Összességében egyébként továbbra is Békés megyében szavaztak a legtöbben. A választók 32,56 század százaléka voksolt.

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is voltak kisebb szabálytalanságok, a szavazás egészét hátráltató esemény azonban nem történt.

Például az egyik Fejér megyei szavazókör kapuját valaki lelakatolta, így a választópolgárok nem tudtak bejutni az épületbe. A választási bizottság tagjai a lakatot eltávolították, és a tízperces kényszerszünet után folytatódhatott a szavazás. Két fővárosi szavazókörben pedig bejelzett a tűzjelző. A tűzoltóság átvizsgálta az épületet, de mivel nem találtak füstre utaló jelet, folytatódhatott a választás.

11:25 – Több mint 200 ezren jelentkeztek át

Jelentős számban vannak olyanok, akik az országon belül szavaznak, de nem azon a helyen, ahova a hivatalos lakcímük alapján tartoznának. Ők péntek délutánig jelentkezhettek át. Fontos, hogy ők arra az egyéni jelöltre szavazhatnak, akire egyébként otthon is szavaznának.

Joó Ferenc, a Bocskai útról jelentkezett be az M1 Ma Délelőtt című műsorába, és azt mondta, hogy a sor végeláthatatlan, és egyre többen érkeznek a szavazóhelyiséghez, ahol az átjelentkezők szavazhatnak. Hozzátette, ezen a helyszínen mintegy tízezer ember szeretett volna szavazni. Megjegyezte, beszélgetett olyanokkal, akik már leadták voksukat, ők nagyjából egy-másfél órát álltak sorban, azonban azt mondták, nem bánják, hiszen szép idő van, illetve nagyon segítőkészek az önkormányzat munkatársai.

11:20 – Folyamatosan érkeznek a levélszavazatok Kolozsvárra

Reggel hat óra óta nyitva van a főkonzulátus, itt lehet leadni a levélszavazatokat. Az előző napokban is folyamatosan érkeztek ide a külhoni szavazók a borítékokkal.

Folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. Sokan kérték át magukat, akik magyar lakcímkártyával rendelkeznek és átkérték magukat. Mile Lajos főkonzult az M1 Ma Délelőtt című műsorában elmondta, hogy az istentisztelet után egyre többen adják le a szavazatokat, illetve a partnerszervezetek is folyamatosan szállítják a főkonzulátusra a levélszavazatokat.

A főkonzul arról is beszélt, hogy jó az együttműködés a helyi hatóságokkal, minden szabályszerűen zajlik, fennakadás és szabálytalanság nem történt. Megjegyezte, úgy gondolja, hogy a részvételi arány meg fogja haladni a 2014-est.

10:45 – Aki rászorul, segítséget vehet igénybe a szavazáshoz

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét veheti igénybe.

A szavazatszámláló bizottságok egyik feladatuk a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és – a törvény által előírt rendben – segítségnyújtás a választópolgároknak.

10:35 – Semjén Zsolt: A keresztény civilizáció védelme a tét

A politikus feleségével és édesanyjával érkezett szavazatát leadni a főváros II. kerületében található II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumba. Megjegyezte: a keresztény civilizációnak azok is részesei, akik nem templomba járó emberek, nem tartják magukat vallásosnak. Ez a kultúra és civilizáció mindannyiunk közös öröksége – fűzte hozzá.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes köszönetét fejezte ki a határon túli magyaroknak, akik – mint mondta – sokkal nagyobb számban regisztráltak, mint négy évvel ezelőtt.

10:20 – A nagy érdeklődés miatt akadoznak a valasztas.hu szerverei

Nehezen elérhető a valasztas.hu oldal. A Nemzeti Választási Irodából (NVI) Szeitz Dániel jelentkezett. A tudósító elmondta, hogy az NVI-ben 9 óra körül érzékelték, hogy nem működik megfelelően a honlap. Az informatikusok azonnal megkezdték a hiba kijavítását, azóta már egy egyszerűsített honlapon lehet követni a napközbeni történéseket illetve a rendkívüli helyzeteket, azonban ez még nem az a honlap, amit a mai napra szántak. Az informatikusok folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán.

10:10 – Csongrád megye 4. számú választókör a legaktívabb ezidáig

A Nemzeti Választási Iroda tíz órakor nem közölt friss részvételi adatot, a legfrissebbek kilenc órakor jelentek meg. Ez alapján reggel 9 óráig 13,17 század százalékos volt részvételi arány, ami azt jelenti, hogy már több mint egymillió ember leadta a szavazatát.

A részleteket tekintve, a legaktívabb egyéni választókerület kilenc órakor is Csongrád megye 4. számú országos egyéni választókerülete, a legkevésbé aktív pedig Budapest 6-os számú választókerülete volt. Budapesten a részvételi arány 11,1 százalék körül alakult.

A megyék közül a legaktívabb kilenc órakor is Békés megye volt, a választópolgárok mintegy 15,34 százaléka járult az urnákhoz, a legkevésbé aktív megye pedig Borsod Megye volt, itt kilenc óráig 11,74-os részvételt regisztráltak.

10:00 – Az ellenzéki vezetők is szavaztak már

Vona Gábor, a Jobbik elnöke is leadta szavazatát. A helyszínen azt mondta: egy jobbik Magyarországra szavazott. Azt kérte mindenkitől, hogy menjen el szavazni, tegye le a voksát egy jobb Magyarországért. Szeretné, ha minden magyar jól érezné jól magát, és itthon tudna boldogulni.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a főváros XI. kerületében, a Domonkos Pál Péter Általános Iskolában adta le szavazatát. A voksolásra kilenc óra után nem sokkal, a családjával érkezett.Utána azt mondta, szerinte sokan el fognak menni szavazni. „Mi egy könnyűlovassággal harcoltunk egy nehéztüzérséggel szemben, nem egyenlő pályán harcoltunk, de mégis azt érzékelem, hogy el tudott jutni az üzenet az emberekhez, hogy itt változás kell Magyarországon. Én abban bízom, hogy a nagy részvételi adat azt jelenti, hogy meg is történik”.

9:50 – Az államfő is leadta voksát

Áder János, köztársasági elnök feleségével, Herczeg Anitával együtt adta le szavazatát a főváros 12. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

9:45 – Rekordrészvétel a 9 órás adatok alapján

A választásra jogosultak 13,17 százaléka, 1 036 849 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 15,34 százalék, ami 43 240 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 11,74 százalék, ebben a megyében 61 450-en voksoltak.

9:00 – Iborfián már csak egy embert várnak az urnához

A Zala megyei Iborfián már 90 százalékos a részvételi arány, ez azt jelenti, hogy a mindössze tíz választópolgárból már kilencen szavaztak. Közülük öten benne vannak a szavazatszámláló bizottságban, így amint kinyitott a szavazóhelyiség, le is adták a szavazatokat, azóta pedig négyen érkeztek.

8:45 – A külföldön élő magyarok is szavaznak

Olaszországban a magyarok két helyen is leadhatják a voksokat. Róma, Sárközy Júlia az M1 Híradó tudósítója a Ma Reggel című műsorban elmondta: Olaszországban az egyik magyar szavazókör a Római Magyar Akadémián található, Olaszországban egyébként a magyarok Rómában és Milánóban szavazhatnak. Míg Rómában 740-en regisztrálták magukat, Milánóban több mint 630-an. Az urnákat Olaszországban is reggel hat órakor nyitották meg, a tudósító információi szerint az olasz fővárosban 60-70 ember adta le szavazatát reggel fél kilencig.

8:30 – Csak a személyazonosság igazolása után lehet leadni a szavazatot, de ügyeljenek a pecsétre is

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson. A választáson kizárólag személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel).

A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz érvényesítheti a bizottság egyik tagja.

A szavazatszámláló bizottság előtt megjelenő választópolgárnak ellenőrzik a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, majd azt, hogy az adott szavazóköri névjegyzékben szerepel-e. Ha a szavazásnak nincs akadálya, a bizottság egyik tagja a két szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a lap bal felső sarkában, és egy borítékkal együtt átadja a választópolgárnak.

8:15 – A miniszterelnök már leadta szavazatát

Orbán Viktor Budapesten, a Zugligeti Általános Iskolában szavazott feleségével, Lévai Anikóval együtt. A kormányfő a szavazás után azt mondta: a tét Magyarország jövője, nemcsak pártokat, kormányt, miniszterelnököt, hanem jövőt is választunk magunknak. A miniszterelnök a mai nap folyamán több településre is ellátogat majd.

A voksolás után a miniszterelnök arra buzdította a választópolgárokat, hogy ők is adják le szavazatukat. „Ez nem a politikusok napja, hanem a választópolgárok napja, és az ő döntésük előtt nem illendő, talán nem is szabad mondani semmit, én mindenesetre igyekeztem korán eljönni, mert most még kampány van, a magyar törvények szerint az urnák zárásáig még kampány van” – fejtette ki Orbán Viktor.

8:00 – Rekordrészvétel – a választásra jogosultak 2,24 százaléka szavazott 7 óráig

176 087 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 7 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 2,59 százalék, ami 7300 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Győr-Moson-Sopron megyében volt, 1,98 százalék, ebben a megyében 7124-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 1,92 százaléka, 26 200 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 1,87 százalék, a 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 1,61 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 1,64 százalék voksolt 7 óráig.

Szomódon öbb mint 1700 lakos voksolhat a mai napon. A kicsivel több mint 2000 főt számláló Komárom-Esztergom megyei településen már a kora reggeli órákban érkeztek az emberek. Volt aki munka előtt, vagy munka után érkezett a szavazókörbe, többen pedig más elfoglaltságuk miatt választották a korai órát.

Prokl Violetta, az M1 Híradó tudósítója úgy fogalmazott: tökéletesen rendben van minden Szomódon, ahol két szavazókör is van, és a választópolgároknak 3-4 százaléka már le is adta szavazatát. Hozzátette, már reggel hat óra előtt többen is várták, hogy a szavazókör megnyissa kapuit. Megjegyezte, sokan azért választották a korai időpontot, mert más elfoglaltságuk van, azonban fontosnak tartották, hogy mindenképpen leadják voksukat.

7:15 – Van, ahol már 80 százalékos a részvételi arány

Az ország legkisebb népességszámú, önálló önkormányzattal rendelkező településén, a Zala megyei Iborfián is kinyitott a szavazókör. A választói névjegyzékben mindössze 10-en szerepelnek.

Frauenhoffer Márta az M1 tudósítója kifejtette, a Zala Megyei Iborfián már 80 százalékos a részvételi arány, ez azt jelenti, hogy a tíz választópolgárból már nyolcan szavaztak. Közülük öten benne vannak a szavazatszámláló bizottságban, így amint kinyitott a szavazóhelyiség, le is adták a szavazatokat, azóta pedig hárman érkeztek, ami azt jelenti, hogy a mai nap folyamán már csak két voksra várnak.

 Az M1 tudósítója elmondta, már ők is úton vannak a szavazóhelyiségbe, így Iborfián több mint valószínű, hogy száz százalékos lesz a részvétel, és korán véget fog érni a választás. Megjegyezte, 2014-ben egyébként nem volt száz százalékos a részvételi arány, akkor a 11 választópolgárból csak kilencen járultak az urnákhoz.

7:00 – Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás 

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap reggel 7 óra előtt az MTI-vel. Pálffy Ilona azt mondta: 106 egyéni választókerület mind a 10 285 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

Egy helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek. Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást.

Azok a vajdasági magyarok is voksolhatnak az országgyűlési választáson, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de kérték a választói névjegyzékbe történő felvételüket. Ők szavazási levélcsomagot kaptak. Ezt kitöltve postázhatták levélszavazatukat a Nemzeti Választási Iroda címére. Illetve Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán is leadhatták voksukat. Erre a mai nap folyamán is lehetőségük nyílik még.

Szabadkáról Agárdi Gábor jelentkezett a Híradóban. A tudósító elmondta, akik nem küldték el választási levélcsomagjukat, a mai nap még leadhatják azokat személyesen a főkonzulátuson. Az első szavazók már megérkeztek az ottani szavazóhelyiségbe, és egész Vajdaság terültéről várják a voksolókat, a legnagyobb tömegre a délelőtti, illetve a késő délutáni órákban számítanak.

6:00 – Elkezdődött a 2018-as országgyűlési választás Magyarországon

Az ország 3154 településen és 23 budapesti kerületben kialakított 10 285 szavazókörben este 7 óráig várják a mintegy 8 millió választásra jogosultat. A nem hivatalos, előzetes eredmények várhatóan este 11 óra körül lesznek elérhetőek a www.valasztas.hu oldalon.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, de a választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének képviselőnek a 106 egyéni választókerületükben, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják. Az a körülbelül 60 ezer választó, aki a határidőig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

Székesfehérváron reggel fél ötkor kezdődött el a szavazólapok, bélyegek, borítékok kiszállítása a város több körzetébe, és öt órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket is, mondta el az M1 Híradóban Dávid Renáta. A közmédia tudósítója hozzátette, minden technikai feltétel adott volt ahhoz, hogy hat órakor elindulhasson a szavazás. Dávid Renáta emlékeztetett, Székesfehérváron az 1. számú választókörzetben tegnap két visszalépés történt, a mozgóurnákat pedig 9 óra körül fogják kiszállítani, elsőként a börtönbe.

A kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátuson helyi idő szerint szintén hat órától várják a levélszavazatokat és azokat a választókat, akiknek van magyarországi lakcímük, de az erdélyi külképviseletek valamelyikén adják le voksukat.

Kudelász Nóbel elmondta, hat órakor nyílt meg a csíkszeredai főkonzulátuson a szavazókör, a mai nap során mintegy 1630 magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárt várnak szavazni, ezen kívül pedig a levélszavazatok továbbra is leadhatók, ehhez a Magyar Ügyek Házában kaphatnak segítséget az érdeklődők.

Urnazárás

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi országgyűlési voksoláson, az összes szavazókörben. A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazás céljából megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzéken.

Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető. A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üres-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a nemzeti színű urnazáró szalagot megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez.

Az európai külképviseleteken is megkezdődött a választás

Kinyitottak Magyarországgal egy időzónában lévő külképviseleteken a szavazókörök, az országgyűlési képviselők választásán ezeken a helyeken is reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat, összesen 46 067 választópolgárt. A legtöbben, mintegy ötezren Münchenben szavazhatnak.

A tengerentúlon már befejeződött a szavazás

Az Egyesült Államokban és Kanadában helyi idő szerint szombaton este hét órakor fejeződött be a szavazás. A jogosultak az észak-amerikai kontinensen az időeltolódás miatt voksolhattak szombaton, mindenütt reggel hat óra és este hét óra között.

Az Egyesült Államokban összesen 2357-en regisztráltatták magukat, s csaknem mindenütt magas, 80-85 százalékos volt a részvételi arány. A Külföldi Választási Iroda (KÜVI) jelen lévő vezetői arról tájékoztatták az MTI-t, hogy incidens, rendzavarás, rosszullét sehol nem történt, a szavazás mindenütt zavartalanul zajlott le.

Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ausztráliai, ázsiai, majd a közel-keleti, a kaukázusi, a kelet-európai és a balkáni szavazókörök is.

Forrás: hirado.hu

Képek: hirado.hu, Hirmagazin.eu, budakalasz.hu, velvet, feol. hataratkelo, BP Energy Trading Group, sokszinuvidek, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, it.sputniknews.com

 

Hasonló hírek

Ma véglegesen lefújhatják a BKV-sztrájkot

Mazsi

Orbán Viktor levélben gratulált a török államfőnek

Géza

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------