Főoldal » A válaszadók kétharmada nem fizetne a gyöngyöspatai romáknak – videó
Belföldi hírek

A válaszadók kétharmada nem fizetne a gyöngyöspatai romáknak – videó

Villámfelmérést készített a Századvég a gyöngyöspatai romáknak megítélt 100 millió forintos sérelmi díjjal kapcsolatban.

A kutatóintézet arra volt kíváncsi, hogy mennyien gondolják úgy, hogy a Gyurcsány-kormány alatt elindított szegregált oktatás miatt milliók illetnék meg az érintetteket. A válaszadók kétharmada nem fizetne a gyöngyöspatai romáknak

– derül ki az M1 Híradójából.

Ezen az állásponton van egyébként az önkormányzat és a kormány is. Orbán Viktor tegnap egyértelművé tette, hogy pénz helyett például képzéseket-oktatást kaphatnak az érintettek.

A fizetési határidő pénteken járt le, azonban sem a gyöngyöspatai önkormányzat, sem a tankerület nem tudta kifizetni a roma családoknak megítélt mintegy 100 millió forintos kártérítés rá eső részét, mert nincs ennyi pénzük.

A városvezetés most arra vár, hogy a Kúria eldöntse: elfogadják-e azt a felülvizsgálati kérelmet, amely lehetőséget adna arra, hogy a korábban szegregáltan oktatott roma tanulókat oktatás formájában kárpótolják.

A legfrissebb sajtóhírek szerint

az érintettek nem fogadják el a kormány ajánlatát.

A családokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szombatra hívta össze a gyöngyöspatai roma családokat, hogy tájékoztassák őket az új lehetőségről. Az egyeztetés végén többségük úgy döntött: oktatási lehetőségek helyett pénzt szeretnének kapni.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt: a gyerekek és a társadalom érdekét is az szolgálná ha pénz helyett a kimaradt oktatási lehetőséget pótolnák, és tanfolyamok formájában kárpótolnák az arra jogosultakat.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a kormány javaslata jó és igazságos, amit a Soros György által támogatott alapítványoknak is el kellene fogadnia.

Arra kérjük a Soros szervezeteket, akik első helyen felelősek azért, hogy ez a helyzet előállt, hogy ha valóban fontos nekik a roma gyermekek ügye, akkor tegyék félre a politikát, a pénzügyi céljaikat és ne akadályozzák ennek a javaslatnak a megvalósítását és elfogadását”. Hozzátette, „a helyi roma családoknak pedig azt javasoljuk, hogy fogadják el a kormány javaslatát, és válasszák a pénz helyett az oktatást”.

Közben a Századvég friss felmérése szerint a megkérdezettek több mint kétharmada

igazságtalannak és eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét,

és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra.

Pénteken telefonos szavazást indított a Hír TV  a gyöngyöspatai roma gyermekek iskolai szegregációjának ügyében.

A címlapfotó illusztráció.

M1, Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Havazik az ország több pontján

Edit

Orbán Viktor: Brüsszel helyett a nemzetállamoknak kell megoldaniuk a migránsválságot

Edit

Ön is lomtalanítana? Vigyázzon, nehogy 150 ezres bírságot kapjon!

Géza