Hirmagazin.eu
Főoldal » A vadon szépségei: elképesztő fotókon a bennszülöttek világa – galéria
Tudástár - minden érdekesség

A vadon szépségei: elképesztő fotókon a bennszülöttek világa – galéria

A bennszülött először csak barátkozott a fényképezőgéppel: látott ő már ilyet, de még sosem foghatta, azt pedig végképp nem tudta, mihez kezdjen vele. Aztán a fotós megmutatta neki, hol nézzen bele, és ő maga állt modellt az Etiópiában élő suri törzs tagjának.

A surik a dél-szudáni határ közelében élnek, és különös gondot fordítanak testük ékítésére. Leginkább az arcfestés dívik köreikben, illetve a vadonban talált növényekkel, termésekkel díszítik a hajukat.

A törzs tagjai közül már egyre kevesebben követik azt a hagyományt, amiről korábban világszerte mindenki ismerhette őket: ők azok, ahol a nők gyerekkoruktól kezdve fokozatosan egyre nagyobb korongokkal tágítják alsó ajkukat, mígnem az tányérnyi méretű lesz. A törzs tagjai szerint ez testesítette meg az igazi szépséget, ám a lányok számára rengeteg fájdalommal járt mindez.

A beavatkozás során ugyanis egyrészt egy bemetszést ejtenek az alsó ajkukon, és ide helyezik be az egyre nagyobb átmérőjű fakorongokat, másrészt az alsó fogsorukat is ki kell húzni, hogy a tányér elférjen a szájukon.

A rítus legfőbb értelme, hogy minél gazdagabb jövendőbelit tudjanak szerezni maguknak: a nagyobb fakorong ugyanis gazdagabb kérőt vonz, aki a házasság után vagyonossá teheti a lány családját. Érdekes egyébként, hogy annak idején épp ellenkező célt szolgált az ajaktágítás: a nők azért kezdték el néhány száz éve, hogy így kevésbé tetsszenek a rabszolgakereskedőknek, és ne hurcolják el őket.

Mára lassacskán háttérbe szorul ez a kegyetlen hagyomány, és sokkal inkább átveszi a helyét az arc- és testfestés.

Természeti nép lévén a díszítésért sem mennek be a nagyvárosokba, föld, agyag, esetleg hamu és víz keverékét használják arcuk kiszínezésére. Ez persze csak az alap, ennél sokkal izgalmasabb, hogy különféle fejdíszeket is kreálnak: nem csupán virágokat használnak erre a célra, de zöldségeket, gyümölcsöket is. Egészen elképesztő kalapokat képesek akár kukoricából vagy szárított növényekből készíteni. Leginkább a nők díszítik így ki magukat, a férfiak jóval kevésbé öltenek csinos külsőt, ők inkább csak az arcuk kipingálására figyelnek.

Az elsődleges cél természetesen itt is az ellenkező nem figyelmének a felhívása, de tradicionális harci játékok, például botharc előtt is kifestik magukat.

És hát persze van még egy célja annak, hogy miért néznek ki ilyen díszesen: pontosan tudják, hogy a turisták imádják mindezt.

Galéria


Hasonló hírek

Három újbirodalomkori sírt nyitottak meg a látogatók előtt Luxorban

info

Hatalmas ufó követett egy repülőt Bulgáriában! – VIDEÓ

Mazsi

Döbbenetes felvételek: teljesen kiszáradt a népszerű fürdőzőhely

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------