Hirmagazin.eu
Főoldal » A tudósok szerint a dohányzás skizofréniához vezethet.
Egészség - betegség

A tudósok szerint a dohányzás skizofréniához vezethet.

NYILVÁNVALÓ, HOGY A DOHÁNYOSOK TÖBBSÉGE NEM SKIZOFRÉN, AZONBAN A TUDÓSOK VÉLEMÉNYE SZERINT A DOHÁNYZÁS NÖVELHETI A MEGBETEGEDÉS KOCKÁZATÁT.

hirmagazin_2015-07-14_133556

A dohányzás közvetlen hatással lehet a skizofrénia kifejlődésére a Lancet Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerint. Az anyagot a Londoni Királyi Főiskola tudósai tették közzé, akik alaposan elemezték az összefüggéseket.

A tudósok 61 független kutatási projekt eredményét elemezték, és arra következtetésre jutottak, hogy különösen fiatal korban változtatja meg a dohányfüst agresszíven az agy működését.

A kapcsolat a dohányzás és a pszichózisok között már régen ismert, legkorábbi felismerés, hogy a skizofrének között nagyobb a dohányzás iránti hajlam, mert ők a cigarettát a stressz ellenére ható divatos nyugtatónak tekintik, miközben”hangokat hallanak”, hallucinálnak.

A Londoni Királyi Főiskola tudósai 14 555 dohányzó és 273 162 nemdohányzó adatait elemezték.

A kutatásban résztvevő pszichiátriai betegek 57%-a már dohányzott azokban az időkben, amikor az első tüneteket észlelték. Annak a valószínűsége, hogy skizofrénia alakult ki az embereknél kétszer magasabb volt a naponta dohányzók körében, mint a nem dohányzók között. A tudósok harmadik következtetése az volt, hogy a dohányzók körében átlagban egy évvel korábban alakulnak ki a skizofrénia tünetei, mint a nemdohányzók körében.

Megnövekedett kockázat.

A tudósok megerősítették, hogy a probléma nem csak abban áll, hogy a skizofrén betegek között magasabb a dohányosok száma, de abban is, hogy a dohányzó betegek tüneteit a dohányzás csökkenti.

” Nagyon bonyolult feladat oksági összefüggést találni. Reménykedünk azonban, hogy munkánk eredménye annak megértéséhez vezet, hogy a dohányzás egyik lehetséges oka a pszichózis kialakulásának. Reméljük, hogy újabb kutatások és klinikai vizsgálatok újabb bizonyítékokkal szolgálnak a jövőben.” Mondta James Maccabi a pszichiátriai és neuropszichológiai intézet munkatársa.

Nyilvánvaló, hogy a dohányosok többsége nem skizofrén, azonban a dohányzás, a tudósok véleménye szerint növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Úgy számolják a tudósok, ha száz emberből egynél alakulnak ki a skizofrénia tünetei, akkor a dohányosok között lehetséges, hogy kettőnél fog kialakulni.

A dopamin és a pszichózisok

A tudósok véleménye szerint a nikotin megemeli a szervezet dopamin nevű ideghormon szintjét. A pszichózis betegeknél minden alkalommal magasabb ennek a hormonnak a szintje az átlagosnál. ( Dopamin az agyban neurohormonként és az idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen! – Ford.)

A Cardifi Egyetem Fiziológiai Intézetének igazgatója szerint a londoni kutatók elegendő érvet sorakoztattak föl az mellett, hogy a dohányzás növeli a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

” Mi tudjuk, hogy minden Angliában elszívott cigaretta 42%-kal növeli a dohányos emberek körében a pszichológiai problémák kialakulását. Bármilyen újabb megerősítése annak, hogy a dohányzás lehetséges oka lehet a pszichiátriai betegségek kialakulásának, ugyancsak nyugtalanító”, mondják a Rethink Mental Illnes jótékonysági alap képviselői.

http://www.bbc.com/russian/science/2015/07/150710_smoking_schizophrenia

Hasonló hírek

Országos tisztifőorvos: a védekezés új szakaszába léptünk – videó

Géza

Átadták a felújított pszichiátriát a Merényi kórházban

Edit

Fájdalommentes fogászati kezelések

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!