Természetvédelem, élőlények védelme

A trópusi erdők már több szenet bocsátanak ki, mint oxigént

Az erdőségek olyan nagy részét pusztították már el, hogy a trópusi erdők immár több szenet bocsátanak ki, mint amennyit képesek elnyelni.

A trópusi erdőknek fontos a szerepe a szén a légkörből történő elnyelésében, majd oxigénné alakításában, jelenleg azonban majdnem kétszer annyi a trópusi erdők által kibocsátott szén, mint amennyit képesek feldolgozni.

Kutatók szerint a trópusi területeken történő erdőirtás megállítása és az erdők degradációjának megfékezése mellett ugyanakkor a világ szénkibocsátását nyolc százalékkal lehetne csökkenteni.

A Bostoni Egyetem és a Woods Hole Kutatóközpont kutatóinak a Science nevű lapban megjelent tanulmánya szerint az erdős területek helyreállításával még van korlátozott lehetőség arra, hogy a kedvezőtlen trendet megfordítsuk, és ismét több szenet legyenek képesek elnyelni az erdők.

A kutatás során most nem kizárólag a teljesen kiirtott erdők területén figyelték a szén mennyiségét, hanem az olyan területeken is, ahol az emberi zavarás vagy az erdő degradációja miatt valamivel kisebb veszteségek érték az erdőket.

A felméréshez műholdas felvételeket és lézeres technológiát használtak, emellett terepi felvételezéseket végeztek, amelyeket követően feljegyezték, hogy 2003 óta hogyan tűnt el az erdők egy jelentős része.

Dr. Alessandro Baccini, a kutatás vezetője azt mondta:

„Ezek az eredmények egy ébresztőt jelenthetnek a világ számára az erdőket illetően. Ha szeretnénk a világ hőmérsékletét a veszélyes szinttől távol tartani, akkor drámaian csökkentenünk kell a (szén)kibocsátást, és nagymértékben növelnünk kell az erdők azon képességét, hogy elnyeljék és lekössék a szenet”.

Hozzátette: az erdők jelentik az egyetlen olyan, a szén tárolására alkalmas „technológiát”, amely jelenleg elérhető számukra úgy, hogy emellett biztonságos, bizonyított, olcsó, azonnal elérhető és több pozitív hatása is van. Utóbbira példaként említi, hogy az erdők a csapadékot is szabályozzák, és például a bennszülöttt közösségek számára is megélhetést nyújtanak.

A tanulmány szerint a trópusok már nagyobb mértékben bocsátanak ki szenet, mint amennyit képesek elnyelni. A szénkibocsátás több mint 60 százaléka a trópusokon a latin-amerikai országokból ered, ahol az elmúlt években az Amazonas esőerdejében kiterjedt pusztulást lehetett tapasztalni. A kibocsátás további 24 százaléka Afrikából, 16 százaléka pedig Ázsiából ered.

Dr. Wayne Walker, a kutatócsoport egy tagja elmondta, hogy bár kihívást jelent a teljesen eltűnt erdők feltérképezése is, ennél is nehezebb a kisebb mértékű veszteségek nyomon követése.

„Sok esetben a trópusokon szelektív fakitermelés zajlik, vagy kisbirtokos gazdák távolítanak el egy-egy fát a faanyagért vagy tüzelőnek. Ezek a veszteségek elég csekélyek bármely adott helyen, de összességében nagy területen már említésre méltóak” – tette hozzá a kutató.

Forrás: eloben.hu

Képek: digitalistankonyvtarm kiterdekel, Trópusi Esőerdők Világa

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Az óceán hullámai az egykori orosz szemétlerakót csodás parttá alakítottak át

Mazsi

Magyarországon már erre is figyelünk: Rendőrök vigyázzák a kérészek táncát a Tiszán és mellékfolyóin

Géza

S.O.S. Bajban az erdő! – Még korlátozzák az erdőlátogatást a Börzsönyben

info