Főoldal > Hírek > Tudástár > Természetvédelem, élőlények védelme > A trópusi erdők már több szenet bocsátanak ki, mint oxigént

A trópusi erdők már több szenet bocsátanak ki, mint oxigént

Hirdetés

Az erdőségek olyan nagy részét pusztították már el, hogy a trópusi erdők immár több szenet bocsátanak ki, mint amennyit képesek elnyelni.

A trópusi erdőknek fontos a szerepe a szén a légkörből történő elnyelésében, majd oxigénné alakításában, jelenleg azonban majdnem kétszer annyi a trópusi erdők által kibocsátott szén, mint amennyit képesek feldolgozni.

Kutatók szerint a trópusi területeken történő erdőirtás megállítása és az erdők degradációjának megfékezése mellett ugyanakkor a világ szénkibocsátását nyolc százalékkal lehetne csökkenteni.

A Bostoni Egyetem és a Woods Hole Kutatóközpont kutatóinak a Science nevű lapban megjelent tanulmánya szerint az erdős területek helyreállításával még van korlátozott lehetőség arra, hogy a kedvezőtlen trendet megfordítsuk, és ismét több szenet legyenek képesek elnyelni az erdők.

A kutatás során most nem kizárólag a teljesen kiirtott erdők területén figyelték a szén mennyiségét, hanem az olyan területeken is, ahol az emberi zavarás vagy az erdő degradációja miatt valamivel kisebb veszteségek érték az erdőket.

A felméréshez műholdas felvételeket és lézeres technológiát használtak, emellett terepi felvételezéseket végeztek, amelyeket követően feljegyezték, hogy 2003 óta hogyan tűnt el az erdők egy jelentős része.

Dr. Alessandro Baccini, a kutatás vezetője azt mondta:

„Ezek az eredmények egy ébresztőt jelenthetnek a világ számára az erdőket illetően. Ha szeretnénk a világ hőmérsékletét a veszélyes szinttől távol tartani, akkor drámaian csökkentenünk kell a (szén)kibocsátást, és nagymértékben növelnünk kell az erdők azon képességét, hogy elnyeljék és lekössék a szenet”.

Hozzátette: az erdők jelentik az egyetlen olyan, a szén tárolására alkalmas „technológiát”, amely jelenleg elérhető számukra úgy, hogy emellett biztonságos, bizonyított, olcsó, azonnal elérhető és több pozitív hatása is van. Utóbbira példaként említi, hogy az erdők a csapadékot is szabályozzák, és például a bennszülöttt közösségek számára is megélhetést nyújtanak.

A tanulmány szerint a trópusok már nagyobb mértékben bocsátanak ki szenet, mint amennyit képesek elnyelni. A szénkibocsátás több mint 60 százaléka a trópusokon a latin-amerikai országokból ered, ahol az elmúlt években az Amazonas esőerdejében kiterjedt pusztulást lehetett tapasztalni. A kibocsátás további 24 százaléka Afrikából, 16 százaléka pedig Ázsiából ered.

Dr. Wayne Walker, a kutatócsoport egy tagja elmondta, hogy bár kihívást jelent a teljesen eltűnt erdők feltérképezése is, ennél is nehezebb a kisebb mértékű veszteségek nyomon követése.

„Sok esetben a trópusokon szelektív fakitermelés zajlik, vagy kisbirtokos gazdák távolítanak el egy-egy fát a faanyagért vagy tüzelőnek. Ezek a veszteségek elég csekélyek bármely adott helyen, de összességében nagy területen már említésre méltóak” – tette hozzá a kutató.

Forrás: eloben.hu

Képek: digitalistankonyvtarm kiterdekel, Trópusi Esőerdők Világa

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: