Hirmagazin.eu
Főoldal » A trianoni védőbeszéd ellenséges környezete emlékeztet a mai brüsszeli állapotokra
Életmód hírek

A trianoni védőbeszéd ellenséges környezete emlékeztet a mai brüsszeli állapotokra

„Első pillanatban elképzelhetetlennek tartottam, hogy én ezt meg tudom tanulni.

Szisztematikusan, szigorúan kellett dolgozni és beosztani az időmet, hogy ezt a negyven perces beszédet elő tudjam adni a színpadon. A memóriám és az eddigi összes színészi technikám számára is nagy megpróbáltatás volt, de ez az a feladat, amiben érdemes >belehalni<” – mondta Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház Érdemes- és Kiváló művésze az Origónak gróf Apponyi Albert beszédéről.

Apponyi Albert gróf az első világháborút lezáró béketárgyalások magyar küldöttségének vezetője Párizsban mondta el Magyarország érdekében a trianoni védőbeszédet.

Az Apponyi-beszéd egy negyven perces monológ, és a Wass Albert műveiből készült, Vidnyánszky Attila nagy hatású rendezésében, a Tizenhárom almafában hangzik el. Rátóti Zoltán elképesztő koncentrációval és páratlan művészi színvonalon előadott monológja után a közönség – megszakítva az előadást – a premieren vastapssal ünnepelte a művészt. De Rátóti Zoltán többszörösön is kapcsolódik a következő napokban a trianoni békediktátum emlékezétéhez.

Június negyedikére – a békediktátum századik évfordulójára – egy emlékműsort rendez az A38-as hajón a Nemzeti Színház színészeinek közreműködésével.

Aznap este, tehát június 4-én, csütörtökön 20 óra 15 perctől pedig a Duna Televízióban bemutatják a Rátóti Zoltán főszereplésével készült A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámát. A színész Trianonról, a színházi előadásról, az Apponyi-beszédről és a film forgatásáról is beszélt az Origónak.

Június 4-én lesz száz éve annak, hogy Magyarország sorsát megpecsételte a trianoni békediktátum. Mi az üzenete száz év után Trianonnak?

Trianon mély nemzeti gyász és fájdalom. A gyászt meg kell élni és hagyni kell megélni. Ezen kívül óriási felelősség is, hogy a mai fiatalok is pontosan tudják, mi történt akkor. Ne dőljenek be a liberális mismásolásnak, amivel megpróbálják semmivé, lényegtelenné tenni ezt az eseményt. Ez számomra felfoghatatlan és nemzetietlen dolog.Azt hiszem, a mi korosztályunk feladata, hogy megismertessük a fiatalokkal, miről szólt pontosan a trianoni békediktátum, ez a kegyetlen döntés.

Rátóti Zoltán. FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

A Nemzeti Színház idei évadának utolsó bemutatója a Wass Albert műveiből készült Tizenhárom almafa című előadás volt, amelyben elmondta gróf Apponyi Albert beszédét – egy negyven perces monológot. Hogyan készült erre a hatalmas feladatra?

Az első pillanatban elképzelhetetlennek tartottam, hogy meg tudom tanulni. Szisztematikusan, szigorú időbeosztással kellett dolgozni – ahogy általában egy nagy szerepnél kialakul a színésznél egy gyakorlat. De ez annál is nagyobb feladat volt, mert nincs pihenőidő a színpadon, egyben kell elmondani a szöveget. Hiába voltak korábban már önálló estjeim, amikor akár hetven percen keresztül is a színpadon voltam, ez teljesen más volt.Itt egy nagy ívű politikai beszédet kellett mondanom – de nem csak el kellett mondanom, hanem bele kellett helyezkednem.Óriási próbatétel volt számomra. A memóriám és az eddigi összes színészi technikám számára is nagy megpróbáltatás volt.De ez az a feladat, amibe érdemes „belehalni”.

Rátóti Zoltán. FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Csupán kétszer tudták játszani az előadást a járvány miatt, de aki látta, egészen biztosan emlékezetes volt számára. Nemcsak a színészt látta a színpadon, aki elmondta a beszédet. Ez annál jóval több volt. Mi kellett ahhoz, hogy ezt így meg tudja valósítani, ilyen erővel át tudja adni a nézőknek, hogy egy pillanatra se lankadjon a figyelmük?

Kellett a rendező – Vidnányszky Attila – bizalma, és a színpadi környezet. Ambicionált az is, hogy ezt a felelősségérzetet nemcsak nekem kell a színpadon érezni, hanem éreztetni kell a nézővel is.Az volt a célom, hogy a közönség átérezze, hogy micsoda teher van egy emberen – gróf Apponyi Alberten -, aki egy nemzet nevében beszél. Manapság nem sok hasonló beszédet hallunk. Persze, volt már rá példa Brüsszelben, amikor a magyar miniszterelnök beszélt, és őt is micsoda felelősség terhelte.De akkor, Apponyi egy órán keresztül, papír nélkül, idegen nyelven mondta el a beszédét – és ez hihetetlenül nehéz feladat. Mindezt egy komoly ellenséges hangulatban kellett megtennie. Emberfeletti teljesítmény. Ez egyébként nagyon hasonlít a mai brüsszeli helyzetekre.

Részlet a Tizenhárom almafa című előadásból. FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Volt-e már hasonló helyzetben a színpadon, amikor az előadást megszakítva önt ünnepelte a közönség?

Nem volt még színészként ekkora élményben részem. Ha valaki csak elolvassa a beszédet, ad magának egy órát, akkor is a hatása alá kerül. Nyilván ezt előadni a színpadon teljesen szokatlan – hiszen negyven percig beszél egy színész. Ez nem általános színpadi attrakció. Ha valaki azzal a szándékkal ül be, hogy ez rá nem hat majd, akkor sem tud kikerülni a hatása alól. Talán így tudom megfogalmazni a nézők reakcióját – persze, erről inkább őket kellene megkérdezni. Számomra felemelő, talán kicsit zavarba ejtő is volt. Hiszen az előadásnak mennie kellett tovább.

Trianon századik évfordulójára a Magyar Televízióban egy emlékműsort rendez. Mit láthatunk majd a műsorban június 4-én?

A Petőfi Irodalmi Múzeum kérte fel a Nemzeti Színházat az emlékműsor megrendezésére. Gyurgyák János történész háromkötetes könyvét jelentették meg Trianon 100 – Vérző Magyarország, Emlékező Magyarország címmel. Ebben nagy költőink és íróink versei és prózái olvashatók, akik leírták, hogyan vélekedtek Trianonról. Az irodalmi emlékműsorban ezekből válogattunk. A Nemzeti Színháznak van egy erős, fiatal csapata, ők szerepelnek majd a műsorban. Mindenki egy-egy verssel vagy prózával vesz részt az előadásban, de végig mindenki ott lesz a színpadon. Kisgyerekek pedig a különböző elcsatolt területekhez kapcsolható népdalokat énekelnek majd. A műsort az A38 hajó színpadán adjuk majd elő.

A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében. FORRÁS: MEDIAKLIKK.HU

Ugyanazon a napon, június 4-én a Duna Televízióban mutatják be A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámát, amelyben ön a főszereplő. Megnéztem a film előzetesét, egészen különleges alkotásnak tűnik. Hogyan emlékszik vissza a forgatásokra?

Meghatározó volt ez is – bár teljesen más, mint a színpadon. Én személyesítem meg Apponyit a filmben, és mivel vannak archív felvételek is az alkotásban, külsőleg is jobban kellett hasonlítanom Apponyi grófra. A színházi előadásnál erre nem törekedtünk. A film forgatásánál minden reggel kétórás sminkkel kezdődött a munka. A rendező alaposan átgondolt, jól kitalált formában valósította meg a filmet. Nem egy kamerába mondtam a szöveget, hanem a film bemutatja a trianoni békediktátum előzményeit is – de közben már lehet hallani a beszédet. Majd csatlakozunk a jelenbe, amikor már a francia külügyminisztérium földszinti dísztermében vagyunk, ahol éppen mondja a beszédet a gróf. A beszéd részleteit különböző kameraállásokban mondtam el – volt olyan rész, amelyet hatszor, hétszer is el kellett mondani, és sokszor már nem is tudtam, melyik szövegrésznél tartunk.Négy napig forgattuk a filmet, és az volt a különös – és nagy elismerés is -, hogy a stáb tagjai is a film és a beszéd hatása alá kerültek. Érdekes volt látni, hogy napról-napra erősödött mindenkiben ez az érzés.Négy nap alatt szinte egy szövetség jött létre a stábtagok között. Mindenki érezte a filmnek és a mondanivalójának a tétjét – a világosítótól a hangtechnikuson át a kameramanig. Hihetetlenül érdekes és felemelő munka volt.

A nagy érdeklődéssel várt filmet június 4-én, csütörtök este negyed kilenckor mutatja be a Duna Televízió. A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című alkotás forgatókönyvét Csillag Manó, Kálomista László és Máthé Áron írta. Rátóti Zoltán tehát Apponyi grófot személyesíti meg, Clemenceau-t pedig Dánielfy Zsolt. A producer Kálomista Gábor.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Részlet Kányádi Sándor egy 2014-es interjújából – a magyar nyelvről..

Géza

Szívszorító kívánságot írt le a haldokló tinilány a bakancslistájában

Edit

Névnapok szeptember 7-én

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------