Hirmagazin.eu
Főoldal » A Tóviki Vendégház története
Kirándulás, utazás itthon

A Tóviki Vendégház története

Magas-Börzsöny kapujában, Szokolyán helyezkedik el az a barátságos Tóviki Vendégház, amely kiváltképp gazdag kedves és szerető vendéglátásban.

Szolgáltatásaikat, különleges programjaikat az osztályok kedvezményesen vehetik igénybe. A Tóviki ház vezetőjével, a közvetlen és jóindulatú Tajthy Szilviával beszélgethettem a fogadó fennállásának nehéz, de mára felívelőben lévő helyzetéről – olvasni a kozepsuli.hu oldalán.
A Tóviki Vendégház története

Hogyan jött az elhatározás, hogy ezt a hivatást válaszd?

“Valójában én egy mezőgazdasági szakközépiskolában dolgoztam tanárként, a párom pedig a soproni iskolában végzett erdészként. Mindig is az volt az életcélja, hogy bárcsak erdész lehetne így hát én, ha titokban is, de mindig nézegettem neki az álláshirdetéseket. Így találtam rá erre az álláslehetőségre is, ahová jelentkezésünket követően a férjemet, mint kerületvezető erdészt, engem pedig, mint gondnokot vett fel az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészete.“

Korábban, milyen funkciót töltött be ez az épület?

“Ez nagyon-nagyon régen csak egy erdészház volt és az erdész élt itt a családjával. Nem rég voltak itt, hogy a 80. évét betöltött erdész úr megünnepelje születésnapját. Nagyon kellemes érzés volt az, hogy újra itt lehettek. Miután ők elmentek azután lett átépítve. Szobákat, emeletet építettek, azóta működik vendégházként.”

Mit tapasztalsz, jó megélhetést biztosít egy ilyen állás?

“2014 május elsején mondták azt, hogy vagy bezárjuk a vadászházat vagy, mint itt lakó gondnokok kibérelhetjük és teljes vállalkozásként folytattatjuk itt a munkánkat. Ezzel sajnos csak annyi a probléma, hogy elég sok a bérleti díj és a nyári időszakban úgy érzem az emberek legtöbb esetben vízpart mellé szeretnek menni. Körülbelül 120-130 főnek kell lennie egy hónapban, amikor mi nullára jövünk ki, amikor még azt mondom, hogy nem kerestem egy fillért sem. Előfordult már az is, hogy nyáron csak 10 vendég volt. Viszont most, hogy elkezdtem felfuttatni a helyet, azóta a nyaraink is jobbak voltak. Most már saját honlappal rendelkezik a vendégház, különböző helyeken is hirdettem és e-mailen is aktívan küldözgettem a kedvezményes kínálatokat.”

Mi az, ami ösztönöz abban, hogy vezesd ezt a vendégházat?

“A legnagyobb ösztönző erő az sajnos az, hogy a Piliscsabai házamat, bár nem az én hibámból, de elvesztettem. Sok más embertársamhoz hasonlóan beleestem abba, hogy hitelt vettem föl egy másik ember részére, aki családtag. Ezt a hitelt nem fizette, így a nevemre került egy 20 millió forintos tartozás. Az a ház havonta ki volt adva egyetemistáknak. Tökéletes kis bevételem volt abból, valamint azzal a lakással a gyerekeim jövőjét is tudtam volna biztosítani, emellett ha a jelenlegi munkánkkal történne bármi, oda vissza tudtunk volna menni. Ezután viszont csak egy hatalmas tartozás maradt a nevemen.”

Ezt rendkívül nehéz lehetett feldolgozni.

“Ezt szörnyű… pszichésen is nagyon nehéz volt elfogadni. Azt, hogy a házamat és a havi bevételemet is elvesztettem és azt, hogy ez oknál fogva még a gyerekeim jövőjét is megveszélyeztettem. Úgyhogy a legfontosabb ösztökélés az ez, hogy itt kell, hogy maradjunk és igen is itt helyt kell állni és minél több vendéget kell hozni.”

Milyen szolgáltatásokkal próbálod vonzóbbá tenni ezt a helyet?

“A vendégeink számára bármikor ingyen rendelkezésükre bocsájtjuk az itt lévő kerékpárokat, amikkel az erdei biciklitúra utakat megjárhatják. Most már van biliárdasztalunk, darts táblánk és rexasztalunk is, amiket nagyon kedvelnek a vendégek. Kint az udvaron van egy nagy játszótér a gyerekeknek, a társalgószoba pedig rendelkezik televízióval és társasjátékokkal. Van egy 5.1-es hangszórónk és zenegépünk, amelyek sokszor segítik elő a jó szórakozást. A WiFi is fogható ezért netre is fel lehet csatlakozni. Mindemellett tűzrakó hellyel is rendelkezünk, ami ideális a sütögetésekhez.”

Milyen programlehetőségekkel tud szolgálni ez a hely?

“Szarvasbőgés időszakban a párom kiszokta vinni a családokat vagy akár a csoportokat szarvasbőgést hallgatni. Ilyenkor olykor 50-10 méteres körzetbe is be tudja hívni a szarvast, ami azért bárkinek egy nagyon hidegrázó, de kellemes, örök élmény lehet. Van egy kültéri fedett szaletlink is, ahol akár 300 fős rendezvényt is le tudunk bonyolítani. Az egyik legnagyobb egy 140 fős esküvő volt. Az esküvői pároknak szoktunk kedveskedni azzal, hogy fát ültetünk nekik, amihez egy táblába bele gravíroztatjuk a nevüket és a dátumot, amikor egybekeltek. Bármikor, amikor szeretnének, visszajöhetnek, hogy leszüreteljék fájuknak a gyümölcsét.

Ültettünk már barack, meggy és körtefát is ilyen alkalomból. Csapatépítő tréningeket is szervezünk. Ehhez tudunk ajánlani cégeket. Mi tulajdonképpen a helyszínt, a szállást és az étkezést biztosítjuk. Erdei tanösvény túrákat és kirándulásokat is lehet itt szervezni. Ez magába foglalja a barlanglátogatást, a madárköpetek és lábnyomok vizsgálatát és a növényfelismerést is. Télen disznóvágást szoktunk még tartani. Ezt kíséri a pálinka kínálás és az ételkóstolás is. Kisebb állatsimogatóval is rendelkezünk abban az értelemben, hogy itt a háznál rengeteg állatunk van. Állataink szelídek, így még kézből is etethetőek és simogatni is lehet őket.”

És a környék látványosságai?

“Ott van például a Királyréti kisvasút. Kismarostól egészen Királyrétig. Onnan szoktunk erdész kíséretében erdei tanösvény túrákat szervezni gyermek, ovis, iskolás csoportoknak vagy akár felnőtteknek. Természetesen Kisinócról indulnak turista útvonalak, azokat mindenkinek ajánljuk. A Nagy-Hideg-hegy az egyik legnagyobb látványosság még, amit esetleg érdemes megmászni. Azon kívül pedig a Dunakanyar sincsen innen messze ahonnét a Visegrádi vár is meglátogatható komppal. Törökmezőn nyílt egy kalandpark, ami tőlünk hét kilométerre van. Ott vannak gyermek, ifjúsági és felnőtteknek ajánlott pályaszakaszok. Valamint lovas programok is vannak a közelben.”

Ha jól informálódtam, akkor tervben van a közeli kiszáradt tó feltöltése.

“Igen. Az Ipoly Erdő Zrt. visszaállítja a 150 éve kiszáradt tavat eredeti állapotába, emiatt is helyrajzilag Szarvas tó ennek a területnek a neve. Elvben szeretnék, hogy 2-3 évig ne kerüljön bele hal, de úgy vannak vele, hogy a helyiek előbb-utóbb ezt úgy is megtennék. Fürdési lehetőségként valószínűleg nem fog szolgálni, de ebbe szeretnénk majd egy kis csónakot amivel, hogy ha mást nem, akkor a tó közepéig be lehessen menni, hogy ott lefotózhassák egymást az emberek. Valamint számítok arra is, hogy nagyobb szárazságban esetleg a vaddisznók, szarvasok és őzek kijárnak majd inni, pancsolni a tóhoz, ami szintén vendégváróvá válhat.”

Melyik az a legemlékezetesebb pillanatod, történeted az eddig itt eltöltött idődből, amelyről esetleg másoknak is szívesen mesélsz?

“2014 szeptemberében a Turizmus Világnapján (szeptember 27.) gyűltek itt össze idős emberek, akik az 50 éves osztálytalálkozójukat ünnepelték. Az Ipoly Erdő Zrt. csatlakozva a Turizmus Világnapjához kérte a vendégházakat, hogy valamilyen apróbb figyelmességgel kedveskedjünk a vendégeknek. Arra gondoltam, hogy számukra is ültethetnénk egy emlékfát, valamint kémcsőbe 2 méter mély gödörből talajszelvényeket állítottam össze, majd a közelben lévő forrásvízből töltöttük meg poharaikat, melyekkel koccinthattak.

A pillanatról közös fotó is készült. Ez lett a föld, a víz és a levegő együttese. Úgy véltem ez tökéletesen jelképezi a Turizmus Világnapját, amikor az emberek kimennek a szabadba, próbálják egy kicsit önmagukat is regenerálni, találkoznak a Föld legfontosabb elemeivel és remélhetőleg még a Föld óvására is kellő figyelmet fordítanak. Rendkívül megindító volt számomra látni, ahogyan a már 70 éves idős emberek jórészt egyszerre könnyeztek a meghatódottságtól és másnap úgy köszöntek el a fájuktól, mert tudták, hogy néhányan valószínűleg azt sosem fogják már látni miután sokan messze-messze laknak innét.

De unokáiknak majd elmondhatják ezt a történetet, akik eljöhetnek megnézni azt a szelídgesztenyefát, amit számukra ültettünk. Ezzel az ötletemmel később a budapesti és környéki vendégházaknál első helyezést értem el, amelyre nagyon büszke vagyok és, amelyhez nagyon jó emlékek fűznek.”

Mit gondolsz, lehet-e valaha azt mondani egy ilyen helyre, hogy „Készen van.” vagy mindez örökös változtatásokat igényel?

“Azt gondolom, hogy, mint egy kertes háznál itt is folyamatos a tennivaló. Csupán ez pluszban még több fejlesztést igényel annak érdekében, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Tehát a folyamatos változtatás az állandó.”

A Tóviki Vendégház története2 A Tóviki Vendégház története3 A Tóviki Vendégház története4

Forrás: világszám

Hasonló hírek

5 gyönyörű hely Magyarországon, ahová májusban el kell menned

Mazsi

Tisztára, mint a homokos tengerpart: itt a titkos magyar beach!

Mazsi

Kalandozás a Balaton másik végén

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------