Hirmagazin.eu
Főoldal » A terror árnyékában: hamar felejtenek a turisták
Külföld

A terror árnyékában: hamar felejtenek a turisták

forrás: Kossuth Rádió/Közelről

Párizs, Belgium, Tunisz – városok, ahol robbantások történtek az elmúlt időszakban. Az Iszlám Állam néhány héttel ezelőtt azzal fenyegetőzött, hogy európai tengerparti üdülőhelyeken készül támadásokra. De milyen hatással van a terrorfenyegetettség a turizmusra? Idegenforgalmi szakemberek szerint már érezhetően átrendeződtek a turisztikai célpontok. Törökország, Tunézia és Egyiptom a legnagyobb vesztesek.

A nyaralás tervezésekor sokakban felmerült egy újabb szempont az úti cél kiválasztásakor: melyik a legbiztonságosabb? Tudományos felmérések is készültek már arról, hogy miként befolyásolja az idegenforgalmat az emberek biztonságtudata.

Szembesültünk azzal, hogy nemcsak másik kontinensen történhet terrorakció, hanem velünk is, ha a szomszéd fővárosba utazunk, ez pedig megingatta a biztonságérzetünket – mondta a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának docense a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Habár a turizmusról mindenkinek a béke világa jut eszébe, Dr. Ernszt Ildikó szerint tisztában kell lennünk azzal, hogy sok negatív következménnyel járhat, bűncselekmények, terrorcselekmények is kapcsolódhatnak hozzá.

Mint mondta, a kormányzatoknak kiemelkedően fontos feladatuk, hogy garantálják a biztonságot, hiszen a turizmus lényeges nemzetgazdasági ágazat, jelentős bevételt indukál, és ha incidens történik, nyilvánvaló, hogy meg kell emelni a biztonsági szinteket.

A terror árnyékában: hamar felejtenek a turisták
(MTI FOTÓ/EPA/EFE/MORELL)

Kormányzati szinten fontos az is, hogy az egyes államok csatlakozzanak nemzetközi egyezményekhez, amely garantálja azt, hogy az állam elhivatott a biztonság érdekében. Továbbá a nemzetközi együttműködés alapját is jelentik ezek a nemzetközi dokumentumok – szögezte le.

Van, aki sehová nem mer utazni, ám ennek a helyzetnek a megítélése egyénfüggő – mondta már Dr. Malét-Szabó Erika rendőr-alezredes, klinikai szakpszichológus, aki a Fejér-Megyei Rendőr-főkapitányság egészségügyi és pszichológiai alosztályának vezetője. Véleménye szerint lényeges szempont, hogy a turista hogyan dolgozza fel a világot, és milyenek az eddigi tapasztalatai.

A biztonságpercepció, vagyis a biztonságérzet jelentős mértékben szubjektív fogalom, és ahhoz, hogy egy helyet a turisták számára biztonságossá tudjunk tenni, ezeket a szempontokat figyelembe kell venni – fogalmazott a rendőr-alezredes.

Rövidtávú memória

Egy nemzetközi szervezet nemrégiben felmérést készített arról, hogy egy katasztrófa vagy terrorcselekmény után mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, míg minden visszarendeződik az eredeti állapotába, és az eredmények meglepőek.  A turizmus viszonylag hamar képes visszatérni a régi kerékvágásba egy-egy terrorcselekményt követően. Érdekes paradoxon, hogy úgy tűnik, a turistáknak igencsak rövidtávú a memóriája, ha terroreseményről van szó.

A kutatások azt mutatták, hogy körülbelül 13 hónapnyi idő elég ahhoz, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba, és különösen érdekes ez akkor, amikor összehasonlítjuk ezt más, biztonságot fenyegető tényezővel: míg egy betegség, járvány után 21 hónapnak, környezeti katasztrófát követően 24 hónapnak, politikai zavargásokat követően pedig 27 hónapnyi időnek kell eltelnie, hogy az élet visszatérjen a normális módba.

Többet utazunk autóval

Az utazásszervezők szerint is áthelyeződtek a nyaralási célpontok Európában: ezt mutatják a jelenlegi szállásfoglalások. Kevesebben utaznak repülővel, sokan inkább autós nyaralásra készülnek.

A terror árnyékában: hamar felejtenek a turisták
Tunéziai rendőr őrködik a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerparton. MTI/EPA/Mohamed Messzara)

Lébár Piroska, az egyik nagykanizsai utazási iroda vezetője azt mondta: az utasok megkérdezik foglaláskor, melyek a terrormentes övezetek, ám erre nem lehet jó választ adni, hiszen nemcsak arab országokban, de Európában is történtek terrortámadások. Az úti célok átrendeződtek: sokkal több autós utat foglaltak a nagykanizsai utazási irodánál, elsősorban Ausztria, Olaszország és Horvátország felé.

Törökország, Tunézia és Egyiptom a legnagyobb vesztesek

Tavaly tavasszal többen utaztak pünkösd és húsvét környékén, idén sokkal kevesebben – mondta Lébár Piroska, aki szerint ez azzal magyarázható, hogy Törökország, Tunézia és Egyiptom kiesett az úti célok közül, emellett most inkább vagy belföldre, vagy Horvátországba utaznak. A foglalt éjszakák száma is rövidült – tette hozzá.

Dr. Michalkó Gábor, egyetemi tanár, tudományos tanácsadó a műsorban arról beszélt, hogy a média nagy szerepet játszik a turizmust érintő változásokban. A világon több mint egymilliárd utazást regisztrálnak; a tavalyi év volt a csúcs, összesen mintegy egymilliárd kétszázmillió volt a nemzetközi utazásban résztvevők száma annak ellenére, hogy 2015-ben több terrorcselekmény is történt.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is hozza azt a növekedési ütemet – évi 4 százalékot – a turizmus, amit a korábbi években, 2009 óta is tapasztaltak – fejtette ki Dr. Michalkó Gábor.
Emelkedik a turisták száma

Amennyiben komolyabb terroresemények nem történnek, akkor az idei évben a nemzetközi szervezetek további növekedést prognosztizálnak; a hosszú távú előrejelzések szerint 2030-ig egymilliárd nyolcszázmillióra emelkedik majd a nemzetközi turizmusban résztvevők száma – tette hozzá Dr. Michalkó Gábor. Hihetetlen potenciál van még Kínában, valamint Indiában, vagyis indiaiak és kínaiak fognak utazni a világban – magyarázta.

Franciaország ugyan érintett volt a terrortámadásokban, ennek ellenére 2015-ben újabb rekordot döntött a turizmus terén, ahogyan Törökország is, amely hosszú idő után ismét terrorcselekmények miatt került a hírekbe, és Oroszország is a TOP10-ben van. Elindult ugyanakkor egy folyamat, amelynek nagy vesztese Tunézia és Egyiptom: az utazók nem hiszik el, hogy a biztonságot ezekben az országokban tudják garantálni, habár az országok illetékesei mindent megtesznek, hogy jó kép alakuljon ki róluk. Hosszú idő kell ahhoz, hogy e két ország helyreálljon – vélte a szakember.

Az új-régi desztinációk közül ugyanakkor még mindig népszerű a mediterrán terület, hiszen máshova a nagyméretű tengerparti tömegturizmus nem is tud menni. Az utazás nem vált veszélyesebbé, csak többet beszélünk róla – szögezte le Dr. Michalkó Gábor.
Alapos átvizsgálásra számítsunk

A szakember arról is beszélt, hogy arra minden turistának fel kell készülni, hogy a csomagjaikat alaposabban fogják átvizsgálni, akár a repülőtérre tartó gépjárművek csomagtartójában is, és például idén az olimpia, vagy a franciaországi Eb esetén is nagyon alapos ellenőrzésben lesz része az odalátogatóknak.

Dr. Michalkó Gábor szerint Magyarország a vendégéjszakák számát tekintve emelkedést mutat, de azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy minden ideutazó azért jön-e ide, mert például nem Tunéziába utazik el. Ugyanakkor elképzelhető – tette hozzá – , hogy sokan kivárnak, és nem utaznak tengerpartra, és ehelyett inkább Magyarországot választják.

 

Hasonló hírek

V4NA: Szabadon kószálhat a terrorista

Mazsi

Változhat az Európai Unió migrációs politikája

Géza

Lövöldözés volt Észak-Kaliforniában, legkevesebb hárman életüket vesztették

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------