Hirmagazin.eu
Főoldal » A természettől vett megoldások menthetik meg a városokat – videó
Természetvédelem, élőlények védelme

A természettől vett megoldások menthetik meg a városokat – videó

A világ népességének 80 százaléka városokban fog élni 2050-re. A városiasodás erősödése a klímaváltozásra és az életminőségére is hat.

A légszennyezés, a hőmérséklet emelkedése, az áradások kockázata is növekszik.

Az Euronews riportere, Caludio Rosmino emlékeztet, hogy a földfelszín 3 százalékát foglalják el városok, de a felmelegedést fokozó gázok 72 százalékát adják. A környezet és az életminőség javításához a természet ad ötleteket.

Az Urban Green Up városzöldítési projekten 25 szervezet szakértői dolgoznak 9 országból.

A valladolidi központban vizsgálják, hogy milyen természetes megoldások segítik a fejlődést.

Növények ültetésével csökkenthető a hőmérséklet. Zöld tetők és függőleges kertek segíthetnek a projekt koordinátora, Raúl Sánchez szerint.

A levegőminőség javítása és az esővíz kezelése a projekt fontos területei. A növények leveli és gyökerei természetes filterek.

Raúl Sánhez magyarázza, hogy a növények biofilterek. A tetőkön, a kémények közelébe ültetve megkötik a szennyezőanyagok egy részét. Ahogy az út menti fák felfogják a közlekedés okozta szennyezés egy részét. A városokban a két fő légszennyező a gépjármű-forgalom és a fűtés.

A projektben nyolc város vesz részt. A kerékpárutak fejlesztése csökkenti az autóhasználatot, a zöld felületek a levegőt tisztítják. Tonnában mérhető a szennyezőanyagok csökkenése. Nyáron 5 fokkal hűti a levegőt a növényzet.

Valladolid környezeti tanácsosa, Alicia Villazán a helyhiányt nevezi a fő problémának. A felszín alatti közművekre is tekintettel kell lenni. A mélygarázsok is korlátozzák a komoly parkosítást.

Valladolid, Izmir és Liverpool a projekt három fő helyszíne. Több mint negyven megoldást tesztelnek ezekben a városokban. Liverpoolban a közlekedési szennyezés a fő probléma. A déli városokban a nyári forróság. A természetes megoldások alkalmazása sikert hozhat.

Fernando Nunez liverpooli közlekedési referens szerint nagy probléma a légszennyezés. A legrosszabb levegőjű környékeken több fa telepítése segíthet. Egy 14 fából álló csoport ültetése után még 150 fa telepítését tervezik.

A Beatles városában több természetes megoldást alkalmaznak. Biofilter növényeket, szennyeződés-megkötő kerteket és zöld vízelvezető rendszereket.

Juliet Staples projektvezető mondja, hogy nem mindegy, hogy melyik megoldást hol alkalmazzák. A megfelelő választás növeli a hatékonyságot, használ a levegőminőségnek, a biodiverzitásnak, az életminőségnek és a gazdaságnak.

Ha a természettől vett megoldások eredményesnek bizonyulnak, újabb városokban próbálják ki a módszereket. A zöld városfejlesztés az urbanizáció kulcsa lehet a jövőben.

euronews, Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Medvehagyma szabad szedése: Túl mohón esünk neki a tavaszi finomságnak

Edit

Amerika kapuján kopogtatnak az első klímamenekültek

info

Sziklakert az otthonuk

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------