Image default

Ez az aznapra bejelentett három tüntetésből kettőt is meghiúsíthat. A szervezők nem hátrálnak meg.

“Gyakorlatilag az utolsó utáni pillanatban került fel a TEK honlapjára egy 2018. május 4-én keltezett személy- és létesítménybiztosítási intézkedésről szóló dokumentum, aminek értelmében 2018. május 8-án 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2018. május 8-án 11.00 óráig gyakorlatilag körbezárják a Kossuth teret” – írja a Mérce.

Ennek azért van jelentősége, mivel aznapra – az új országgyűlés megalakulásának napjára – három demonstrációt is bejelentetek a térre. A lezárás ebből kettőt fog érinteni: a Parlament köré tervezett élőláncot, valamint a kedd délelőtt 10 órára meghirdetett tüntetést.

Utóbbit amiatt szervezik meg, hogy már akkor is ott legyenek a téren, amikor a képviselők bent vannak az épületben. Az elsőként meghirdetett demonstráció 17 órakor veszi kezdetét, azt elvileg a mostani változtatások nem érintik.

A Mérce a TEK bejelentése kapcsán kiemeli: a lezárás olyan területekre terjed ki, ahol előzetesen bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett demonstrációk lennének. A vonatkozó jogszabályok szerint pedig ahogy a rendőrségnek végül az élőláncot is biztosítania kell a bíróság döntése alapján a lezárás ellenére is, úgy a TEK-lezárás mellett is biztosítani kell az arra a területre bejelentett demonstrációt.

A Jobbik egyébként pár napja bejelentette, hogy képviselőik el fogják bontani a kordonokat, mivel szerintük „a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket.”

A szervezők nem hátrálnak meg

A délutáni demonstrációt (illetve az előző két nagy tüntetést) szervező “Mi vagyunk a többség!” csoport a Facebookon reagált a fejleményekre.

“Nem engedünk a TEK önkényének! Nem hagyjuk, hogy több száz méterrel odébb tolják a délelőtt 10 órai társtüntetésünket. A rendőrségnek kötelessége biztosítani a bejárást a másfél hete (!) elfogadott Alkotmány utcai tüntetési helyre. Ha kell bíróságra megyünk. Ha pedig a bíróság a TEK pártjára állna, akkor a lehető legközelebbi helyszínre már bejelentést tett a társtüntetésünk főszervezője” – írják.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Címkép: MTI / Szigetváry Zsolt

Hasonló hírek

Magyarok megtalálták a parlagfű ellenszerét?

info

Kósa: Mennyit kapott az MSZP azért, hogy lebontsa a kerítést?

Edit

Pitypang-diéta: a narancsbőr legjobb ellenszere – VIDEÓ

Mazsi