Hirmagazin.eu
Főoldal » A tavaszi fagyok miatt évtizedek óta nem tapasztalt gyenge termést hozott az idei év, ezzel magyarázhatóak az egekben lévő gyümölcsárak
Gazdaság

A tavaszi fagyok miatt évtizedek óta nem tapasztalt gyenge termést hozott az idei év, ezzel magyarázhatóak az egekben lévő gyümölcsárak

A hazai gyümölcstermesztésben hosszú évtizedek óta nem volt példa arra, mint az idei esztendőben

– fogalmazott Mártonffy Béla.

A 2020-as év tragédiája ugyanis, hogy március elejétől, ahogy a gyümölcsfajták virágzásnak indultak – kezdve a kajszival, majd a meggy, a cseresznye, a szilva és végül az alma és körte –, hat-nyolc-tíz naponként érkezett egy két-három napos fagy, ami órási, korábban még nem tapasztalt kártételt okozott – fogalmazott. Ennek eredményeként, bár a végső adatok még váratnak magukra,

akár a magyar gyümölcs 40 százaléka is elfagyhatott,

és miután a kereslet–kínálat szabályozza a zöldség–gyümölcs piacon az árakat, ennek törvényszerűen meg kellett jelennie a fogyasztói-, a termelői- és a felvásárlási árakban egyaránt – magyarázta a szakember.

Példaként említette, hogy Magyarországon átlagosan 600 ezer tonna alma terem, ami a jobb években 800-900 ezer tonna is lehet, ezzel szemben az idei évben, beleértve az étkezési- és ipari almát is, csupán 350 ezer tonna termett jó indulattal. És miközben csak az iparnak lenne igénye 500 ezer tonnára, látható, hogy nagy hiány van ebből a gyümölcsből is az országban. De kajszibarackból is, a 30 ezer tonnához képest 5–7 ezer termett.

Martonffy Béla megjegyezte, sokan felvetik, hogy ha korszerűbb ültetvények lennének, jéghálóval védettek, akkor mínusz 1-2 fokot ki lehetne védeni, azonban egy több hónapig tartó, folyamatos, minden fajt érintő fagyhullámot az sem tudná megvédeni. Egyetért azzal, hogy átgondolandó, hogy milyen technológiai fejlesztésekre lenne szükség, azonban reméli, hogy az idei tavaszihoz hasonló időjárási viszontagságok a következő években nem fog megismétlődni.

Zöldségfronton egy fokkal jobb a helyzet

A zöldségekre kitérve hozzátette, azon a téren kevésbé emelkedtek az árak, bár néhány százalékos drágulás ott is tapasztalható, ami főként abból adódik, hogy az április és június közötti időszak időjárására az volt a jellemző, hogy a relatíve hűvös éjszakákat meleg nappalok követték, és a hőingadozás miatt a hőérzékeny növények – lásd a paradicsom és a paprika, vagy a borsó és csemegekukorica – vontatottan keltek, és minden csúszott egy-két hetet.

Tehát a hőösszeghiány okozta azt, hogy nem abban a ritmusban keltek és értek a növények, mint ahogyan megszokott. Ugyanakkor az üvegház és fólia alatti termesztésben nagyon jól teljesítettek a termelők. És emiatt nem emelkedtek az egekbe az árak, mint a gyümölcsnél – tette hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztályának elnöke.

Nyitókép: Hirmagazin.eu
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Jó, ha ezt tudja az adóbevallásról

info

Nyolcvanmilliárdos bértámogatási programot indít a kormány

Géza

Szijjártó: a keleti nyitásnak számokban is megmutatkozó eredménye van

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------