Image default
Külföld

A szomszédok jelentik fel a terrorizmussal gyanúsítható személyeket

Az államvédelmi hivatal attól tart, hogy kicsúszhat az ellenőrzés a hatóságok keze közül. Észak-Rajna-Vesztfáliában rohamosan nő a terrorizmussal gyanúsítható személyek száma. Előfordul olyan is, hogy a szomszéd jelenti fel a mellette lakót.

A német államvédelmi hivatal közlése szerint tavaly annyi iszlamista terrorizmussal összefüggésbe hozható ügyet kellett kivizsgálniuk, amire korábban még soha nem volt példa. A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy 2017-ben 14 ezer ilyen jellegű vizsgálat indult csak Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, míg 2014-ben 7400 esetben indítottak nyomozást. A hivatal közleményéből az is kiderül, hogy sokszor a szomszédok, vagy a gyanúsítottak közeli hozzátartozói adják fel az általuk radikálisnak vélt személyt. Azt pedig, hogy sokszor milyen komolyan kell venni egy-egy ilyen bejelentést, jól mutatja egy korábbi eset – írja a Welt.

A tunéziai származású Anis Amri 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásárba hajtott lopott kamionjával. A 12 ártatlan emberrel végző Amrit korábban egy lakótársa feljelentette, mert a tunéziai terrorista telefonján nagyon aggasztó képeket látott.

Mint ismert, a német hatóságok nem reagálták le jól a dolgot, hiszen pár hónappal később bekövetkezett a tragédia.

Az államvédelmi hivatal megjegyzi, hogy természetesen minden egyes esetnek megpróbálnak utánajárni, ám félő, hogy a megnövekedett bejelentések miatt kicsúszik az ellenőrzés a kezük közül. Szintén fontos hozzáfűzni, hogy a bejelentések többségéről kiderült, hogy csak vaklárma volt.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Borzalom: halálra kínozta családja a 12 éves kisfiút

Mazsi

Ágymatracba varrva próbáltak migránsokat csempészni Spanyolországba

Géza

Az USA felkészült, és már a következő hónapban megtámadhatja Iránt

Géza