Hirmagazin.eu
Főoldal » A szólás- és a vallásszabadság ütközött ellentétbe Malmőben
Külföld

A szólás- és a vallásszabadság ütközött ellentétbe Malmőben

Zavargások törtek ki 28-án éjszaka a svédországi Malmöben.

Több mint háromszáz muszlim fiatal randalírozott a városban, gyújtogattak, rátámadtak a rendőrökre, miközben azt kiabálták, hogy Allah akbár, vagyis Allah a leghatalmasabb. Eredetileg azért vonultak az utcára, mert még délelőtt muszlimellenes tüntetést hirdettek meg a városba, amit ugyanakkor nem engedélyezett a rendőrség, arra hivatkozva, hogy nem tudja garantálni a résztvevők biztonságát – hangzott el az M1 Híradójában.

A Korán egy példányát helyezték el egy malmöi utcán, majd benzinnel meglocsolták és felgyújtották bevándorlásellenes aktivisták péntek délután.

Eredetileg ennél nagyobb szabású akciót terveztek volna a dél-svédországi városban, de végül ennyivel kellett beérniük. Az akció fő szervezőjét, a dán Kemény Vonal nevű párt vezetőjét ugyanis nem engedték belépni Svédországba,

sőt, két évre ki is tiltotta onnan a rendőrség, mondván, megjelenése feszültséget kelt.

„Ez szégyenletes. Ez azt mutatja, hogy az erőszakkal való fenyegetés a szólásszabadság korlátozását jelenti Svédországban. Jogunkban áll kritizálni az iszlámot, akár kedvesen, akár harciasan” – háborodott fel az egyik szervező.

A rendőrségi tiltás és az iszlámellenes akció meglehetősen kis méretei viszont egyáltalán nem akadályozták meg az erőszakot. Estére már több mint háromszáz muszlim fiatal gyűlt össze azon a helyen, ahol nappal a Koránt elégették, törtek-zúztak, autógumikat gyújtottak fel. Egész utcák borultak lángba.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki az erőszak megfékezésére, de a fiatalok a rendőröket is gyalázták, aztán össze is csaptak velük, kövekkel dobálták az egyenruhásokat. Órákba tellett, mire megfékezték az erőszakot.

Reggelre már csak a pusztítás nyomai maradtak a városban. A lakókat felháborította az akció. „Óriási összegeket visz ez el, amit nekünk, adófizető polgároknak kell megfizetnünk. A rendőrséget pedig feleslegesen megterheli, hogy ezzel kell foglalkoznia” – mondta egy malmői lakos.

A délsvéd nagyvárosban nem ez az első eset, hogy elszadulnak az indulatok.

Az elmúlt években többször is napokon át tartottak a zavargások a többségében bevándorlók lakta városrészekben. A városban ugyanis a svéd átlagnál is magasabb a bevándorló hátterű lakosság, ezzel együtt pedig sokkal magasabb az országos átlagnál a munkanélküliség és a fegyveres erőszak.

Az egyik templomot például szinte minden éjszaka megrongálja valaki, a rendőrség egyelőre nem találja a tetteseket. „Nagyon szomorú vagyok, végülis egy templom sokkal több mint maga az épület” – mondja a templom lelkésze.

A város polgármestere szeretne rendet tenni. „Egyszerre kell megvédenünk a szólásszabadságot és a vallásszabadságot, mert mindkettő a svéd alkotmányosság alapja, és egyik sem sérülhet” – közölte Katrin Stjenfeld Jammeh, polgármester és egyaránt elítélte a koránégetést és az éjszakai randalírozást.  A svédországi muszlim vezetők önmérsékletre kérték híveiket.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Robbantani akartak a hannoveri német-hollandon

Edit

Németországban az Iszlám Állam egyik katonáját a menekültek buktatták le!

Edit

Trump vizsgálatot indíttatna a The New York Times ellen

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------