Image default
Külföld

A szocialisták nyerték az első időközi választást a párizsi terrortámadás óta Franciaországban

valasztas

Forrás: MTI | 2015. 02. 08. 21:47:42

A kormányzó Szocialista Párt jelöltje nyerte a januári párizsi terrortámadások óta első időközi parlamenti választást Franciaországban vasárnap, hajszálnyival legyőzve a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) politikusát.
Az ország keleti részén, a svájci határ közelében található Doubs megye egyik választókörzetében azért tartottak voksolást, mert az eddigi képviselőt, Pierre Moscovicit uniós biztossá nevezték ki.

A voksolást kiemelt figyelem követte, mivel sokan úgy vélték, az eredmény jelzésértékű lesz azt illetően, hogy bevándorlásellenes Nemzeti Front vagy a toleranciapárti szocialisták mellé állnak a francia választók az iszlamista szélsőségesek által elkövetett, az egész országot megrázó párizsi merénylet után.

Az első fordulóban még a Nemzeti Front jelöltje, Sophie Montel szerezte a legtöbb voksot, a szavazatok 32,6 százalékát, a szocialista Frédéric Barbier 28,9 százalékkal végzett a második helyen.

A vasárnap tartott második fordulóban azonban Barbier 51,4 százalékos eredményével megtartotta a mandátumot a szocialistáknak.
A fő francia jobboldali ellenzéki erő, a Népi Mozgalom Uniójának jelöltje az első fordulóban meglepetésre csak a harmadik helyen végzett. Ezt egyes elemzők úgy értékelték, hogy Nicolas Sarkozy pártelnök, volt államfő nem képes mozgósítani a jobbközép szavazókat, miközben Francois Hollande szocialista elnök korábban megtépázott népszerűsége megkétszereződött a januári vérengzés óta.
Kép: Google

Hasonló hírek

Az Európai Bizottság megindította a hetes cikk szerinti eljárást Varsóval szemben

Géza

Ezek az európai városok a terrorizmus melegágyai

Mazsi

Aggasztó események zajlottak a világgazdaságban az idei évben

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------