Image default
Külföld

A Szilíciumvölgy a hagyományos autók ellenfele

A Volkswagen és a Ford az év elején állapodott meg pickupok és könnyű teher- és személyszállítók gyártásában való együttműködésben.

Most küszöbön áll a szerződés aláírása, amely szerint közösen fejlesztik az önvezető és az elektromos kocsikat.

Az együttműködés egyik alapját a Ford jelentős beruházásai jelentik az önvezető kocsiknál, míg a VW elől jár az e-kocsik fejlesztésében. Felvesznek már rendeléseket a jövőre forgalomba kerülő IS.3-ra, amelynek ára a Volkswagen konszern ígérete szerint nem lesz magasabb, mint a dízel-motorral felszerelt Golfé. A Ford, amely elmaradt az elektromos kocsik fejlesztésében, a VW új platformját használja majd saját villanyautóihoz, mind a limuzinokhoz, mind a SUV-okhoz.Exclusive New Ford Ranger Black Edition Pickup to Make Debut at

A két nagy gyártó összefogása is jelzi, milyen nagy erőfeszítéseket igényel az átállás az autózás új korszakára. Terjednek az árammal hajtott, hozzá önjáró kocsik, ami veszélyt jelent a piac hagyományos nagy szereplőire. Százmilliárdos nagyságrendben kell beruházniuk a következő években, ha a piacon akarnak maradni, ahol az új vetélytársak, köztük a Google és az Uber, óriási anyagi erőforrásokkal rendelkeznek. A beruházók ugyanis szívesebben fektetik be a pénzüket a Szilíciumvölgy cégeinél, mint a régi, detroiti autógyárakban vagy a Volkswagennél.

A régiek átállása annál is sürgetőbb, mivel a nagy piacokon továbbra is csökkennek az eladások. Jelzés értékű, hogy a BMW első negyedévi profitja, 588 millió euró, 74 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző negyedben. Ennek egyik oka, hogy a korábbinál jóval nagyobb összegeket irányoznak elő kutatásra és fejlesztésre.

The New York Times

Hasonló hírek

Franciaország befogad 24 ezer menekültet

Edit

A nyugati országokat bírálja Erdogan

Edit

Horrorbaleset Erdélyben: szakadékba zuhant a magyar autós

Géza